Graviditetsvecka 7

Disclaimer:
Jag är inte gravid just nu (vad jag vet, då jag har en p-stav i armen), utan detta handlar om min graviditet, som började i september 2019.

VECKA 7 - BLÅBÄR

Blåbäret har jag designat helt själv, så det mönstret kommer jag förmodligen dela med mig av så småningom.

PREGLIFE

"Embryot är nu ungefär 4-8 mm långt, och har en liten svans. När man talar om embryots längd använder man på det här stadiet vanligtvis måttet från huvud till stjärt, eftersom benen (som i den här veckan inte ens syns) ofta är böjda och svåra att mäta. Det kallas för CRL, vilket är en förkortning av crown-rump length - det vill säga "huvud-rump längd" på svenska.
Under den här perioden börjar embryots fingrar och tår att växa ut. De ser ut som små paddlar. Hjärtat har nu en höger och vänster kammare och slår med cirka 110-160 slag per minut - det är ungefär dubbelt så snabbt som hos en vuxen. Om man gör ett ultraljud nu så syns det pickande hjärtat på ultraljudsbilden. Embryot kan också utföra olika reflexrörelser, som att höja och sänka armen och att vrida sig.
Lungor, inälvor, njurar, lever och inre könsorgan är nu nästan färdigutvecklade. I och med utvecklingen av alla de inre organen är embryot inne i ett extra känsligt skede. Det är därför viktigt att den blivande mamman fortsätter att hålla sig borta från saker som kan påverka barnets utveckling negativt, som alkohol, nikotin och droger - samt även vissa mediciner. En bra vana är att alltid rådgöra med en barnmorska eller läkare innan du som blivande mamma tar någon medicin under graviditeten."

Joakims mamma, pappa och storebror Jesper: 4/10-19, Vecka 7 (6+2)
En vecka efter att vi berättade för min familj, besökte vi Joakims föräldrar i Horn. Med oss hade vi en himla massa packning, som vi brukar ha, men också en skokartong med virkade babybooties i. När vi hade fått in all packning och hörde att hans föräldrar satt i TV-rummet, tog vi med oss skokartongen och gick ner. "Jag har köpt nya skor", sa Joakim. "Vill ni se?" Han gav dem kartongen. Det var tydligt att Joakims mamma tyckte att det var konstigt att han kom med sina nya skor i en kartong, istället för att visa upp dem i hallen, men de öppnade den och blev genast glada.
Jesper, som också skulle ha varit där, hade skjutit på att åka ner till sina föräldrar, så han skulle istället komma en dag senare. Joakim kunde dock inte vänta tills dess, då hans föräldrar redan hade fått veta, så han ringde sin bror och gav honom de goda nyheterna.

Gillar

Kommentarer