Graviditetsvecka 10

Disclaimer:
Jag är inte gravid just nu (vad jag vet, då jag har en p-stav i armen), utan detta handlar om min graviditet, som började i september 2019.

VECKA 10 - LIME

Limen kommer från mönstret "Half a Lime" i Lauren Espy's bok 100 Days of Mini Amigurumi VOL 2.

På grund av okända orsaker har jag missat att fota magen denna vecka. Bilden med fruktbebisen är egentligen tagen i vecka 11 (10+5).

PREGLIFE

"Embryonalperioden är nu över och embryot kallas från och med nu för foster (vi refererar till det som barnet). Barnet är nu cirka 2,5 cm långt från huvud till stjärt, och en mycket intensiv utveckling av nervcellerna sker nu. Barnets vrister och handleder har bildats och det går att ana fingrar och tår. Tjugo små tandanlag bildas i tandköttet.
I den hinnsäck barnet befinner sig i finns nu cirka 100 ml fostervatten. Fostervattnet finns till för att barnet ska kunna röra sig och träna armar och ben. Vattnet är också isolerande och hjälper barnet att hålla en jämn temperatur, samt skyddar mot stötar. Dessutom är det en näringskälla för barnet.
Fostervattnet produceras i fosterhinnorna och hela mängden fostervatten förnyas under loppet av 24 timmar. Normalt finns det upp mot en liter fostervatten i slutet av en graviditet."

Kollegan Kia: 25/10-19, Vecka 10 (9+2)
Jag kommer tyvärr inte ihåg exakt varför jag även valde att berätta för Kia innan vecka 12. Kanske frågade hon hur det gick med utredning & eventuell IVF? Eller så kände jag bara för att berätta för henne, då hon är en av mina närmaste kollegor. Kanske kommer Kia själv ihåg hur jag berättade?

Joakims bästa kompis Daniel: 29/10-19, Vecka 10 (9+6)
Jag har för mig att Joakim ringde till Daniel och berättade om den kommande bebisen.

Från och med nu började jag skriva lite graviditetsdagbok, för att hålla koll på alla saker som hände och för att kunna kolla tillbaka och läsa om det senare. Jag tänkte dela med mig av exakt vad jag har skrivit här. Den första dagen jag skrev, sammanfattade jag även lite vad som hade hänt tidigare i graviditeten.

GRAVIDITETSDAGBOK

Fre 25/10-19, Vecka 10 (9+2)
"Oftare kissnödig. Väldigt trött. Lägger mig tidigt. Helt död efter 22. Vaknar minst en gång per natt för att kissa (ofta runt kl. 6). Sover mycket lättare och oroligt. Drömmer riktigt livliga drömmar, som jag kommer ihåg när jag vaknar. Flera av drömmarna handlar om barn. Bl.a. att jag hade en dotter, som hette Silja eller Silje. Fryser hela tiden. Ville först ha Cola Zero hela tiden (de första 2 veckorna typ). Fick sen avsmak av cola, godis och andra sötsaker i samband med att illamåendet kom. Blir alltid illamående efter jag har ätit, men har ännu inte kräkts. Har haft lite yrsel ibland, när pulsen har gått upp för fort. Klarar inte av mat-os eller fet mat. Vill helst ha kall mat eller grönsaker. Hade dille på Premiers läskburkar ett par veckor, och nu vill jag bara ha Trocadero och saltlakrits. Får inte molvärk lika ofta, men ibland blir det rejält ihop med illamåendet. Har inte rört på mig något särskilt, både pga dåligt väder och illamående/trötthet. Kör 3 set med knipövningar varje dag. Magen är mer svullen. Brösten ömmar inte något särskilt längre, men allt annat än sport-bh är obekvämt. De har blivit aningen större. Har gått upp 1,4 kg och sen ner 1,2 kg, så +0,2 kg."

Gillar

Kommentarer