Granny Square Pillows

Dessa kuddar virkade jag till min mamma i maj 2018. Tekniskt sett är det samma kudde på båda bilderna, då det ena är framsidan och det andra är baksidan, men jag gjorde sedan två likadana kuddar. Mina föräldrars två hundar, Tyra och Lizzy, älskar att ligga på dessa. Om kuddarna står upp i soffan, välter de ner dem, krafsar lite på dem för att "bädda" och lägger sig sedan på dem och gosar.
Varje kudde består av 32 ihopvirkade granny squares, eller mormorsrutor som de heter på svenska. Inuti har de innerkuddar, som jag köpte på Jysk.

Det var dåligt ljus när jag fotade kuddarna, så färgerna stämmer inte riktigt med verkligheten.

För att göra en kudde behöver du:

Jag har specifikt använt mig av:

  • Garn i en eller flera färger (Hur mycket, beror på vilket garn du väljer, samt hur hårt du virkar, osv. Jag använde 5 olika färger, och det har gått åt minst 200g garn totalt.)
  • Virknål som passar garnet
  • Sax
  • Nål (helst en trubbig nål med lite större öga)
  • Innerkudde (som inte är större än de ihopvirkade rutorna)

  • Järbos garn Lady (Garnkategori 4: Medium/Worsted), 100% akryl, i färgerna Cobalt Blue, Silver Grey, Dark Grey, Smokey Lavender och Svart.
  • 4 mm virknål


  • En innerkudde från Jysk

Vet du inte hur du virkar en granny square eller vill fräscha upp ditt minne, kan du exempelvis titta på den här videon. Självklart finns det många fler liknande videos på Youtube, men det var genom denna jag lärde mig. Själva beskrivningen börjar på 3:57. Notera att hon använder sig av brittisk terminologi i videon, vilket skiljer sig något från den amerikanska, som jag själv är van vid. Om jag ska beskriva på svenska vad hon gör, så använder man sig av luftmaskor, smygmaskor och stolpar.

När det gäller att virka ihop rutorna har jag använt mig av Bella Coco's "Join as you go method". Den kan du se i videon nedan.

När du har fått ihop alla rutor på fram- eller baksidan, börjar du sedan virka ihop rutor från den andra sidan, med samma metod. Tänk på att du behöver ett ganska stort hål för att få in innerkudden, så stoppa inte in den försent, utan tänk på det när du virkar ihop rutorna.
I skrivande stund håller jag just nu på med en ny granny square-kudde till min dotter Amelia. När den är klar kommer jag även att lägga upp den här på bloggen.

#virkning #crochet #crochetpattern #virkmönster #virkadkudde #grannysquare #mormorsrutor #garn #bellacoco

Gillar

Kommentarer