Hej!

Detta blir då mitt första riktigt inlägg, jag kommer fokusera på frågan "Vad är LGBTQ?"
Och försöka förklara allt jag har att säga på bästa sätt. Så nu sätter vi igång.

LGBTQ står då som sagt (i tidigare inlägg) för Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender/Transsexual and Queer.

Jag kommer i detta inlägg inte gå in på vad just de sakerna står för utan mer allmänt om LGBTQ. (HBTQ)

LGBTQ är allt som är utanför heteronormens ideal.

Heteronormen är det som i de flestas ögon fortfarande är det "normala" angående sexualitet och kön. Den säger ungefär att det idealiska i samhället är att vara heterosexuell och cisperson. Enligt heteronormen finns det bara 2 kön, tjejer och killar, och man ska agera efter vad ens biologiska kön är.

Det är inget fel med att vara heterosexuell. Men det är inte heller fel att ha en annan sexuell läggning. 

Det inget fel med att vara cisperson. Men det är inte heller fel att vara ett annat kön än det biologiska kön man föddes som.

Det är inte fel att vara annorlunda när det gäller sexualitet och kön.

"LBGT"-delen av förkortningen LGBTQ är kanske relativt enkel att förstå, men vad står då Q för?

Jo, Q:et står för Queer. Queer används ofta för att referera till alla som är utanför heteronormen. Det vill säga alla med en annan sexualitet än hetero och alla som är något annat än sitt biologiska kön.

Det infattar också de som frågasätter vad deras sexualitet/kön är och inte vet ännu.

Queer kan helt enkelt användas till allt utanför heteronormen och även för de som inte vill lägga sig själv i en kategori.


Det var nog allt för detta inlägg om vad LGBTQ är. Jag kommer gå in mer på olika sexuella läggningar/kön i senare inlägg.


Tills dess, vi hörs.

Likes

Comments

God morgon/förmiddag/eftermiddag/kväll, när du än läser detta!

Jag ville bara skriva en kort introduktion med vad jag kommer skriva om här i framtiden.


Om ni inte redan känner till det så står bloggens namn, "LGBTQ", för den engelska varianten av "HBTQ", alltså Homosexuella, Bisexuella, Trans- och Queerpersoner. (LGBTQ står då för Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender/Transsexual och Queer.)


Jag kommer att skriva om allt från saker jag själv varit med om till och om allmäna saker som inträffat, det är därför inte säkert att uppdateringarna kommer bli alltför många.


Jag kommer att skriva positiva saker om LGBTQ/HBTQ och jag brinner för att alla ska få älska vem de vill samt att samhället ska bli mer informerade om att det existerar mer än bara ett par sexualiteter/kön.

Det finns absolut ingen idé för någon där ute att skriva någon typ av hat då det inte kommer ändra något om vem någon blir kär/inte kär i, det kommer inte heller ändra mina åsikter.


Dock kommer jag inte att trycka ner det i era halsar att ni måste tycka samma sak som jag då alla människor får ha en egen åsikt, men jag kämpar för ett samhälle som respekterar alla oavsett kön/sexualitet och liknande.


Jag tror nog att det var allt jag hade att säga för denna gång men jag kommer som sagt att uppdatera lite då och då, så fort jag har något att skriva om, det kommer dock några informations-inlägg snart.

Tills dess, vi hörs.

Likes

Comments

  • Blogkeen
  • Nouw