Hej alla fina!

Jag hoppas att allt är bra med er för med mig är det toppen. Stressigt men toppen. Jag vet om att jag uppdaterar alldeles för sällan här på bloggen men livet här i Bangkok är verkligen full rulle hela tiden så jag hinner aldrig riktigt sätta mig ned och formulera ett inlägg. De senaste dagarna har jag spenderat i nationalparken Khao Sok med härligt sällskap där vi har gjort en nattsafari, åkt tubing, samt åkt på en heldagstour med hiking, kayaking och båtuflykt. Att få spendera så många dagar i helt orörd natur långt borta från Bangkoks avgaser och buller var guld värt. Men, jag kommer att berätta mer om det i ett annat inlägg då jag i detta inlägget mer tänkte ge er en inblick i hur min vardag ser ut här i Bangkok även om ingen dag här är den andra lik.

Så, idag var det måndag vilket innebär enbart eftermiddagslektion så denna måndagen började i vanlig ordning med sovmorgon. Jag mornade till vid nio, tog en dusch samt åt mitt dagliga intag av knäckebröd <333333. Därefter promenixade jag de fem minuter som de tar till stora vägen därifrån jag tar den lokala tuktuken som i sin tur tar mig till färjan som sedan tar mig till skolan. Det är helt klart en liten process att ta sig till skolan men fortfarande ack så billigt; för denna proceduren betalar jag cirka 2,5 kronor. Väl på skolområdet stationerade jag mig på ett café med en jordgubbssmoothie och började strukturera upp veckans plugg då det börjar bli fruktansvärt intensivt med studier inför alla midterm exams... = De närmsta två veckorna kommer jag att sitta nedgrävd i böcker. Efter två timmars pluggande på cafét så begav jag mig till skolkafeterian för lunch där jag slog mig ned med utsikt över floden med en sallad för ungefär åtta svenska kronor. Vid ett var det dags för min class i ''Strategic Studies'' som är en av två kurser av mina fem som jag faktiskt uppskattar och som inte är på gymnasie-nivå... Vilket säger en del om Thammasat som universitet jämfört med Lunds universitet så att säga. Efter lektionens slut så tog jag färjan tillbaks till Wang Lang men svängde inom ett pommes-ställe innan jag tog tuktuken hemåt igen. Av någon anledning har pommes definitivt blivit en craving för mig här i Thailand så så fort jag ser pommes så är det ett givet inköp för mig. När jag kom hem grävde jag ner mig i plugg i ytterligare två timmar innan det var dags för lite träning; en tennis-match med min käre vän Joeri. Han är snäppet vassare än mig på tennis så jag fick springa som en galning för att lyckas hålla spelet uppe. Jag är även så glad att jag har hittat en träningsform härnere som jag faktiskt uppskattar och tycker är kul då man generellt rör sig otroligt lite här eftersom man behöver ta taxi eller annan transport överallt. Värmen gör även att man helst stationerar sig där det finns A/C och är inte utomhus mer än man behöver. Efter tennisen väl uppe i lägenheten igen så möttes jag av min roomie som minuten innan kom hem från Bali så vi la oss i sängen, knäppte varsin bärs och hade en lång catch up. Därefter var det nästan dags för läggdax så jag lagade bara snabbt scrambled eggs med broccoli som jag slängde i mig innan sängen ropade efter mig.

Så, roligare än så blir det inte en vanlig vardag här. Vissa dagar så spenderas kvällarna på rooftopen, ibland utgång och ibland iväg på en weekend. Men de närmsta veckorna kommer dock spenderas med näsan i böckerna så det blir nog mer eller mindre en vit månad förutom en stöd-öl här och var för att hantera stressnivån haha. Synes och höres!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Dessa bilder gör faktiskt inte ens rättvisa till hur vackert Koh Phi Phi var med så mycket grönska överallt, sina kritvita stränder samt med sitt turkosa vatten fyllt med sociala fiskar. Bilderna gör heller inte rättvisa i förhållande till hur mycket vi alla njöt av att få komma bort ifrån Bangkoks kaos och för första gången känna ro i kroppen. Det hela blev bara ännu bättre av att det blev en tjej-tripp utav det och vi kom bort ifrån allt som har med macho-kultur att göra i några dagar. Totalt så var vi nio tjejer som flög ner till Krabi och tog färjan över till Koh Phi Phi där vi spenderade tre dagar till att sola, åka på båtutflykt, snorkla, dricka drinkar och skratta tillsammans. Så härligt och välbehövligt! Det kanske låter som att vi redan är på semester då vi bor i Bangkok, men det är så svårt att finna ett lugn här då det verkligen ALDRIG är tyst och är by far den mest kaotiska staden jag varit i. Hela dagarna flänger man rundor mellan lägenheten, biblioteket, supermarket, skolan, migrationsverket och allt där i mellan i 35 plusgrader, och alltid i jakt efter AC.  Så tro det eller ej, vi förtjänade faktiskt semester från semestern ;) 

Likes

Comments

Tre timmar nordväst om Bangkok finner ni Kanchanaburi - en otroligt grön och vacker region med mycket historia bakom sig. Därav bestämde jag mig för två veckor sedan att styra upp en weekend trip dit. Sagt och gjort så slutade det med att vi var 22 personer som åkte dit tillsammans och spenderade helgen där tillsammans. På vår första dag så besökte vi de allierades krigskyrkogård med stupade från andra världskriget, vilket är den huvudsakliga kyrkogården för krigsfångar som föll offer för japanska tillfångataganden under kriget. De tvingades arbeta under likadana förhållanden som i de koncentrationsläger som pågick i Europa under samma tid men deras arbete hade ett lite annat syfte; skapandet av den nu så kallade ''Death Railway'' som skulle länka samman Burma med Thailand och förenkla den japanska krigföringen. De flesta överlevde enbart i några månader där innan de dog av antingen arbetsförhållandena, svält eller sjukdomar. Besöket där var faktiskt mycket mer känslosamt än vad jag trodde och hade vi haft mer tid hade jag gärna besökt alla andra monument och memorials från samma era.

Regionen erbjuder dock mycket mer än bara historia så på vår andra dag styrde vi hela vårt ekipage mot Erawan Waterfalls; en nationalpark huvudsakligen bestående utav sju etapper av vattenfall. Där spenderade vi hela dagen med att bada, åka i de naturliga vattenrutschbanorna samt bli bitna av alla dess fiskar. Helt klart värt ett besök även fast jag ej har några bilder på de huvudsakliga vattenfallen då det var relativt turisttätt på grund av en thailändsk högtid. Vår tredje dag spenderade vi också lite närmare naturen, nämligen på ett Elephant Sanctuary för gamla, skadade samt räddade elefanter från den exploatering som pågår utav dem på grund av turismen. Jag lämnade stället med blandade känslor då jag för min del nöjde mig med att enbart observera elefanterna på avstånd och låta de bada i fred. Däremot så fick man lov att tvinga de att ta foto med en om man ville samt medverka i att tvätta dem under badet även fast det är ett stressmoment för dem och de är fullt kapabla att tvätta sig själva. Detta är självklart ett sätt för att locka dit besökare så att de får in pengar att hålla igång verksamheten men det blir fortfarande så motsägelsefullt och inte något som jag är bekväm med att stötta. En av volontärerna berättade även att fram tills nyligen hade detta varit ett fantastiskt ställe för elefanterna att vara på men att stället precis hade bytt ägare till en som brydde sig mer om pengarna än elefanterna vilket är så otroligt tråkigt att höra.

Sammantaget så var resan dit otroligt bra i mina ögon. Jag rekommenderar verkligen människor att besöka fler regioner av Thailand än enbart dess stränder och öar.Likes

Comments

Från ett besök på Grand Palace som skolan anordnade under Orientation Week. Fantastiskt vackert men fruktansvärt svettigt och påfrestande när solen steker på och murarna håller undan även den minsta vindpusten. Tyvärr är vissa delar av området avstängt på grund av att landet fortfarande är i sorg över den avlidna kungen men det var fortfarande värt ett besök.

Likes

Comments

Hej allihopa!

Nu har det redan gått 2 veckor sedan jag lämnade Sverige och flyttade till Bangkok. Vid det här laget trodde jag att jag redan skulle ha bloggat och uppdaterat er en del men vi är iväg och flänger hela tiden så det lämnas inte mycket tid till reflektion. Förövrigt så vet jag heller inte vad jag ska skriva för vardagen här känns redan så självklar.

Boende. Jag bor på ett lägenhetshotell som heter Sivalai Place där jag delar en tvåa med en tjej från USA, vilket funkar hur bra som helst. Boendet ligger aningen off från centrum och skolan jämfört med en del andra boenden men dess faciliteter väger upp för allt det; gym, pool, room-service, restaurang och så vidare. För att ta sig till skolan här ifrån måste jag först gå 5 min, ta en public tuktuk i 5 min, gå i 5 min till och därefter ta en färja i 5 min. Totalt kostar detta mig 10 baht, cirka 2,5 kr och ifall jag har flyt så är jag där på 20 minuter men med oflyt kan det ta 40 minuter. Hur som haver så spelar tid inte en så stor roll här vilket har skapat uttrycket ''thai time'' vilket innebär att 20 minuter kan innebära 2 timmar och ifall du kommer försent så är det ingen som bryr sig. Tidspessimisten inom mig och min svenska punktlighet går inte riktigt hand i hand med just ''thai time'' men jag gör mitt bästa för att bara acceptera att det är en del av kulturen... För att återgå till boendesituationen så är detta ett typiskt ställe för skandinaviska utbytesstudenter så vi är många danskar och svenskar här men här bor även folk från Tyskland, Nederländerna, Albanien, Marocko, Frankrike, Spanien och USA.

Skolan. Jag studerar via Lunds Universitet en utbytestermin på Thammasat University här i Bangkok. De kurser jag kommer att läsa är; China in Current World Affairs, Diplomacy: History, Approaches and Current Debates, Strategic Studies, Economics and International Politics och Islam and Global Politics. Jag är supernöjd med dessa då jag fick alla de kurser som jag önskade samt eftersom kursutbudet för mig som är så nischad inom statsvetenskap (inriktning freds- och konfliktvetenskap) inte är jättebra så hade det blivit extra tråkigt om jag hade behövt välja kurser utanför min inriktning. Jag är även väldigt nöjd över mitt schema då jag endast har lektioner måndag till onsdag vilket lämnar mycket tid över för resande på helgerna. Något som dock kommer vara en utmaning är deras kursupplägg då man läser alla sina kurser parallellt och även har ''midterm exams'' och ''final exams'' på alla sina kurser samtidigt i form av salstentor. Jag är; (1) inte vad vid att läsa parallellt då vi i Lund enbart läser en kurs i taget och tentar av den innan nästa kurs; (2) inte van vid salstentor utan har alltid enbart haft hemtentor där man skriver en uppsats utifrån två givna frågor.

Vardagslivet. Vardagslivet har än så länge bestått av att fylla ut dagarna med saker att göra eftersom skolan ej har dragit igång fullt ut än. Direkt när jag anlände till Bangkok hade vi Orientation Week då vi introducerades till skolan, köpte våra skoluniformer och lärde känna varandra. Efter det har jag enbart haft två föreläsningar vilket har resulterat i mycket fri tid. Därav har det blivit en del festande, besök på diverse marknader, gått på bio, en utflykt till Grand Palace, en weekend i Kanchanaburi och massvis mer. Jag längtar faktiskt tills skolan kommer igång på riktigt då jag är så taggad på mina kurser och jag vill komma in i det riktiga vardagslivet som en utbytesstudent i Thailand. Än så länge har det nästan mer känts som att jag är här på semester och det var inte den upplevelsen jag var ute efter. Det låter kanske nördigt men hade jag velat åka hit på semester så hade jag kunnat göra det utan en utbytestermin men nu är jag här för att plugga så jag längtar som bara den tills det kickar igång.

Maten. Det är faktiskt fruktansvärt tråkigt och jobbigt att vara vegetarian i detta landet... Har jag tur så finns det en rätt på menyn utan kött/kyckling/fisk i men då har jag redan fått ge upp kravet på att hitta något utan ägg eller fisksås i för det är aldrig en garanti här. De blandar i animaliska produkter i de mest konstiga rätterna som hade varit så enkla att ha vegetariska men icke. Det finns även väldigt få rätter med grönsaker i och nästan omöjligt att hitta bönor eller liknande. Så jag kommer nog snart få beställa lite vitaminer samt proteinpulver då det känns som att min kost inte ger tillräckligt med sådant.

Kulturkrockar. Jag gick in med inställningen att Thailand kommer att vara väldigt annorlunda från Sverige så därav har jag inte stött på så mycket problem med att anpassa mig till den thailändska kulturen. Däremot har det varit svårare att anpassa mig till eller snarare acceptera de andra utbytesstudenternas kulturer och värderingar gällande feminism, sexism, kolonialism etc. Jag har så otroligt svårt att ta in hur man 2017 inte kan ha kommit längre i sina tankesätt. Vilket dock för mig har skapat en större uppskattning för Sverige som land. Jag är så tacksam för hur långt vi i Sverige har kommit i dessa frågor (även om vi har en lång bit kvar) jämfört med andra länder och jag är så tacksam för att jag har så otroligt smarta människor i min omgivning som uppmuntrat mitt intresse för sådana frågor samt visat vikten av dem.

Sådärja. Nu har ni fått en liten uppdatering härifrån i alla fall. På schemat står nu att beställa upp en pizza på rummet för att sedan göra i ordning mig innan vi ska åka och fira en väns födelsedag på Bangkoks bästa rooftop-bar. På återseende.


Likes

Comments

Hej alla godingar! Tji fick jag för att jag sade att jag inte längtade hem och att allt var tipptopp för helt plötsligt fick jag feber, halsont och en snorig snok. Så vi lämnade inte hostelet i Cancun överhuvudtaget på fyra dagar... Usch. Det gjorde inte saken bättre heller att det var ett party-hostel och vi delade sovsal med 14 st andra personer (varav 12 arroganta respektlösa fransmän...). Tillslut fick vi nog och rörde oss vidare mot Isla Mujeres; en ö 20 minuter utanför Cancun. Där hade vi bokat ett dubbelrum så att jag kunde få snora och hosta ifred i alla fall. Välbehövligt! Där bodde vi tre nätter innan vi bytte till det enda hostelet som fanns på ön och det gjorde vi just för att träffa lite människor. Och se på fan, jag hittade min tyska tant som jag adopterade på Holbox!!! Underbart. Till en början verkade hostelet jättebra med egen strand, massvis med hängmattor och bra fest men när det under natten drog in en regnstorm var det inte lika bra längre. Det regnade nämligen in rakt på oss i sängarna och personalen kunde inte ha brytt sig mindre. Frukosten var vidrig för den delen med. De placerade även oss i ett dorm enbart för kvinnor... Så tja, vidare professionella var de ju inte.

Ön som sådan var till skillnad från boendet helt underbar med fantastiska stränder och en otroligt mysig atmosfär. Precis utanför ön ligger även det näststörsta korallrevet i världen. Det var den stora anledningen till att vi var där så vi gick bara och väntade på att jag skulle bli helt frisk då man inte kan dyka om du är minsta lilla sjuk. Helt frisk blev jag aldrig så vi fick chansa på att det skulle gå vägen trots min snoriga snok. Och vägen gick det! Det var dock nära att det inte gjorde det då min panik för havet/dykningen kickade in precis innan... Jag blev helt yr, svimfärdig och fick hjärtklappning haha! Men jag tvingade mig ut på havet och jag ångrar inte det en sekund för det var helt fantastiska dyk.
Dyk 1: Vi dök på MUSA Underwater Museum. På ett gigantiskt område har de sänkt ner gigantiska skulpturer i havet vilket då bildar undervattensmuseumet. Det var otroligt häftigt! Vi har bara bild på en bråkdel av alla olika konstverk. Det allra häftigaste är hur naturen har anpassat sig så väl till dem. Det har t ex bildats ny korall på dem och vissa av konstverken har blivit de populäraste ställena för en viss art att hänga på. Jag kan verkligen säga hur mycket som helst men det var verkligen SÅ SÅ SÅ coolt, ballt och häftigt!
Dyk 2: Då dök vi i korallreven och fick se så otroligt många olika färgglada fiskar, en sting ray, en sköldpadda och så vidare. Aaah, även detta dyket var helt underbart.
En rolig parentes är att vår dykguide för dagen som jobbade på hostelets dykbyrå var från Sverige så hon var superglad för att äntligen få tjöta lite svenska.

Igår åkte vi tillbaka hit till Cancun för att spendera de tre sista dagarna i Mehhhhico. Så idag har vi hängt på stranden, åkt två timmars stadsbuss (tog fel, hamnade i en förort, fick åka tillbaka och gå istället), gått på en matmarknad och ätit alldeles för många churros. Imorgon är sista heldagen sedan beger vi oss mot Kuba... Spännande! Så alla god jul-önskningar skickar vi ut till er nu då vi troligtvis inte kommer ha något WIFI under tiden där så; GOD JUL!

Likes

Comments

Turkost vatten, kritvita stränder, street art och färgglada små hus; detta består ön Holbox av som vi nu befinner oss på. Även om det är som en paradis-ö (ja ni hör ju själva) så har turismen inte helt nått hit ännu vilket är helt underbart. Inom en 10 års tid kommer det nog vara väldigt förändrat här. Än så länge finns det väldigt lite bebyggelse på ön, de flesta försörjer sig fortfarande på fiske och det fina naturlivet har ännu ej blivit förstört. Till skillnad från många andra ställen har de ett suveränt miljötänk redan innan det är försent; återvinner allt, källsorterar in i minsta detalj, knappt några fordon (endast golfbilar och mopeder i så fall. De har till och med infört en pant på inlämning av cigarettfimpar likt vi har på pet-flaskor för att bevara miljön.

Vi bor på ett hostel som heter Tribu som faktiskt blev utnämnt som 1 av 12 hostel i världen av HostelWorld som man måste besöka innan man dör. Och vi förstår varför. De har verkligen tänkt på allt här. Till exempel så har de ett stort kök med flera spisar och massvis med redskap (något som det är väääldigt stor brist på på flera hostel) samt så har de ett suveränt bokbytarbibliotek (50 % svenska böcker - what?). Själva hostelet är byggt lite som en färgglad lekborg med repgångar över till olika områden och torn upp till terassen. Ja det går helt enkelt inte att beskriva men allting är färgglatt och ordnat så att en så bra stämning som möjligt skapas. Målningen på Beyonce ovanför är till exempel från uteplatsen.

Hostelet håller även i diverse aktiviteter så häromkvällen hade de bar-quiz vilket vi var med på. När vi satt vid ett bord och väntade på att det skulle börja så såg vi en gammal tant (alla 65+ läsare: jag menar självklart en äldra elegant dam i sina bästa år) som gick runder med en öl i handen och vi såg att hon inte riktigt visste var hon skulle slå sig ned. Så jag sa direkt till henne att hon var välkommen att sitta med oss och med en gång blev jag förälskad i henne. Det visade sig att hon var en 65-plussare från Tyskland som ensam reste världen över månadsvis i taget. Detta var till exempel hennes tionde gång i Mexiko och nu skulle hon vara här i några månader. Det är inte ovanligt att äldre reser men det är inte ofta man hittar dem på hostel eller att de reser själva eller att de backpackar liksom. Häftigt!

Hur som haver, vi har nu spenderat 4 dagar här på lugna Holbox och känner nu att det är dags att resa vidare. Så imorgon åker vi till Cancun för att festa i några dagar för att därefter åka till ön Isla Mujeres för strandhäng och dykning. Sedan är det enbart en månad kvar tills vi kommer hem och jag vill inte hem alls. Självklart saknar jag nära och kära men jag vill verkligen inte hem till kallt väder, ansvar, plugg och så vidare. Usch... Hade någon bara skickat hit marabou, hemmagjorda chokladbollar och knäckebröd så hade jag klarat mig ett bra tag till.

PS. Detta inlägget skulle upp igår och nu har jag fått feber och halsont så just nu hade jag behövt mamma hitskickad också. Kan någon lösa det?

Likes

Comments

Nästa stopp i Mexiko: Tulum. Här stannade vi i 4 dagar och njöt som bara den. Det enda vi gjorde var att hänga på stranden, äta 7 kronors tacos, snorkla med sköldpaddor, besöka mayaruiner, dricka alldeles för många mojitos och skaffa massvis med nya vänner. Dumt att klaga liksom. Tulums strand är nog den vackraste vi sett hittintills. Helt kritvit mjölig sand och helt turkost vatten. Otroligt vackert!

Just nu befinner vi oss dock i Playa del Carmen. Här bor vi i en tjejs lägenhet helt gratis då vi jobbade tillsammans i Costa Rica och blev jättebra vänner. Vi har varit här i 3 dagar och än så länge har dagarna endast bestått av antingen fylla eller bakfylla. Två killar från Australien och en tjej från Nederländerna åkte vidare från Tulum till Playa del Carmen samtidigt som oss så tillsammans har vi gjort staden osäker. Det känns dock i kroppen nu så de nästkommande dagarna blir nog lugna med endast strandhäng på schemat. Efter Playa del Carmen har vi tre stopp kvar i Mexiko innan vi åker över till Kuba i 2 veckor där vi kommer möta upp 2 svenskar som vi lärde känna i Bolivia. Efter det blir det några stopp i USA innan hemfärd till kalla Sverige...

Likes

Comments

Vårat första stopp i Mexiko: Bacalar. Vilket är en liten stad vid världens vackraste lagun med det mest klara och turkosa vatten vi har sett. Vi spenderade bara två dagar där men det räckte eftersom det inte finns mycket mer att göra där än att sola och bada i lagunen. Vi hyrde ett skitbilligt boende via AirBnB vilket visade sig vara ett några kvadratmeter stort rum i cement med enbart galler för som dörr som vi fick låsa med kedja och hänglås. Toalett i samma rum vilket innebar en konstant urinlukt i rummet. Mmmm... Ytterliggare så blev vi utelåsta ena dagen då personen vi hyrde rummet av inte betalt sin egna hyra så den riktiga hyresvärden satte ett hänglås på dörren. Japp, welcome to Mexico! Bacalar får i alla fall 5/5 toast medan boendet får en svag 2:a haha...

Likes

Comments

Vilken paradis-ö vi är på alltså. Bara 45 minuters båtfärd från Belize City ligger denna plytteö vid namn Caye Caulker. Den är totalt platt och har kritvita stränder, turkost vatten, de nästbästa korallreven i världen, färgglada små stugor överallt samt väldigt starka influenser från Jamaica. Det finns inget att ogilla med ön (möjligtvis priserna...). Vi bor på ett hostel som heter Dirty McNasty's, och jag behöver väl inte ens säga att det är ett partyhostel för ungdomar då namnet talar för sig självt. Varje kväll klockan sju så tas rombålen fram där det är fria drinkar tills allt är uppdrucket. Detta tog jag tillvara på igårkväll ska ni veta. Alex var inte på hugget så jag stack ut och klubbade själv med några australienare från hostelet. Det blev besök på en bar och en klubb med i princip enbart locals uppe i ett färglatt trähus. Jag kom inte hemstaplande förens halv fyra på morgonen. Innan jag gick och la mig låg jag dock på innergården och gosade med alla hostelets hundar då abstinensen efter Selma tog över... På grund av gårdagens bravader så har jag bara tagit det lugnt idag. Alex däremot begav sig ut på en snorklingstur och fick snorkla med så otroligt balla fiskar, hajar och gigantiska rockor.

Imorgon ska vi bara sola, bada och paddla lite kajak har vi tänkt. Sedan i övermorgon beger vi oss mot Bacalar i Mexiko!!!

Likes

Comments