Ungefär 7 av 10 deodoranter som man köper i butik är fyllda med en mängd olika skadliga ämnen, bland annat aluminium, tricloslan och silver. Dessa är till för att täppa till porerna i armhålorna, binda fukt och dölja svettlukt. Forskning har visat att många av de ämnen som man använder i deodoranter är hormonstörande, allergiframkallande och cancerframkallande, och orsakar även många eksem och klåda i armhålorna. Just därför tycker jag att man antingen bör se till att den deo man använder är giftfri, eller så gör man sin egen som jag numera gör. Det tar fem minuter att göra och den innehåller endast 4 ingredienser.

Ingredienser:

2 msk kokosolja

2 msk majsstärkelse eller maizena

2 msk bikarbonat

Eterisk olja (kan uteslutas)

Bikarbonaten tar bort dålig lukt och majsstärkelsen suger upp fukt, den eteriska oljan tillsätter man om man vill ha en doft på sin deo. Den eteriska olja jag använder har en doft av citrongräs.


1. Blanda alla ingredienser i en värmetålig burk, t.ex. en glasburk

2. Placera glasburken (utan lock på) över vattenbad tills kokosoljan smält och ingredienserna blandats samman

3. Låt svalna. Rör ungefär en gång i kvarten så att inte ingredienserna skiktar sig

4. När röran stelnat är den redo att användas

5. K L A R T

-Micis

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

För några dagar sedan lade jag upp ett inlägg om hur man påbörjar en surdegskultur. Surdegskulturen är en av huvudingredienserna i ett surdegsbröd. Om ni har missat det så finns inlägget att läsa här: https://nouw.com/leveco/surdegskultur-32971971

Det som är så bra med surdegsbröd är att det har bättre hållbarhet än bröd som är bakat med bakjäst, och är även bättre för magen tack vare de mjölksyrebakterier som vuxit i surdegskulturen. För att baka ett surdegsbröd krävs endast två ingredienser, mjöl och vatten, du kan själv variera brödet genom att använda olika mjölsorter beroende på hur grovt du vill ha det. Man kan dessutom smaksätta brödet med förslagsvis:

-Nötter ex. valnötter

-Oliver

-Torkad frukt ex. aprikoser

-Äpple

-Kryddor ex. timjan

-Soltorkade tomater

Idag valde jag att bara göra ett naturellt surdegsbröd utan smaksättning och här är receptet på det:

Ingredienser:

500 g vetemjöl

250 g grovt rågmjöl

500 g ljummet vatten

200 g surdegskultur

20 g grovmalet salt

(Smaksättning av valfri sort)


1. Blanda alla torra ingredienser samt surdegskulturen i en bunke, tillsätt vatten lite i taget tills du har en mjuk och kladdig deg. Låt degen vila en timme under bakduk

2. Knåda degen i ca 5 minuter för hand. Låt jäsa i 12-24 timmar under bakduk

3. Sätt ugnen på 240 grader

4. Smaksätt eller fyll brödet om du vill (valfritt)

5. Släng in lite vatten i ugnen för att bilda vattenånga. Det funkar även att ställa in en värmetålig kopp med vatten i ugnen

6. Snitta limpan och grädda i ugnen i ca 50 minuter

7. Låt brödet svalna i ca en timme innan det skärs upp

8. K L A R T

-Micis

Likes

Comments

Ljus används av de allra flesta och det är ofta mycket ljusmassa som går till spillo som t.ex. sitter i botten av gamla doftljusburkar eller blockljusstumpar som man slänger. Istället för att slösa bort detta så kan man skapa ett eller flera nya ljus. Dessutom tycker jag att ljus är perfekt att ge bort i present, speciellt när de är hemmagjorda!


Det du behöver är:

Ljus

1 veke

1 ljusbehållare

1 grillpinne

1 värmetålig behållare, ex. en glas-eller konservburk

1 färgad krita (kan uteslutas)

Eterisk olja (kan uteslutas)


Om man inte har gamla ljus hemma så finns det att köpa krossat ljusvax i olika hobbybutiker så som panduro, men det blir såklart inte lika billigt och miljövänligt som det är att återanvända de ljus som man redan har hemma.

Man behöver också en värmetålig ljusbehållare, dessa brukar jag köpa på second hand butiker, men ännu bättre om man kan hitta en ljusbehållare hemma, t.ex. ett gammalt doftljus eller en värmetålig glasburk.

Vekar, kritor och eteriska oljor finns att köpa i olika hobbybutiker, dock så är det upp till en själv om man vill ha doft och färg (krita och eterisk olja) på ljuset eller inte.

1. Knyt fast veken på en grillpinne, klipp den så den så den hänger rakt och når botten av behållaren

2. Häll i ljusvax eller gamla ljus i en värmetålig behållare och smält över vattenbad.

3. Lägg ner en halv krita om du vill ha ett färgat ljus, och droppa ner eterisk olja om du vill att ljuset ska dofta gott

4. Häll ner den smälta ljusmassan i ljusbehållaren. Låt stelna i några timmar

5. K L A R T

-Micis

Likes

Comments

För några dagar sedan påbörjade jag en surdegskultur för att kunna baka eget surdegsbröd, och idag så är den äntligen redo att användas.

Surdegskultur är en naturlig jäsform som består av enbart två ingredienser, mjöl och vatten. I denna blandning växer mjölksyrebakterier och jästsvampar, och det är dessa som tillsammans skapar en surdeg. Dessa mikroorganismer livnär sig på mjölets näringsämnen därav är det viktigt att ”mata” surdegskulturen regelbundet för att den ska hålla sig aktiv. Ett surdegsbröd är mer hållbart än bröd gjorda av vanlig bakjäst, det är dessutom mer skonsamt för magen tack vare de mjölksyrebakterier som växer i surdegen.

Det finns att köpa färdig surdegskultur i butik men om ni vill göra den själv som jag så fortsätt att läsa. Det är väldigt enkelt att göra, men det tar ca 4 dagar för surdegskulturen att jäsa till sig innan den är redo att användas i bröd.

Om några dagar lägger jag ut ett inlägg på hur man gör ett gott surdegsbröd med lite olika fyllningar. Påbörja surdegskulturen idag så är ni redo för att baka bröd om några dagar!

Ingredienser:

Dag 1:

1/2 dl rågmjöl

1 1/2 dl ljummet vatten

1 tsk honung (kan uteslutas)

Matning av surdeg

1/2 rågmjöl

1/2 ljummet vatten


1. Blanda rågmjöl, vatten och honung i en burk med tätslutande lock

2. Låt stå i 24 timmar i lagom värme, t.ex på ett golv med golvvärme eller vid ett element

3. Matning: Fyll på med rågmjöl och vatten, rör om, ställ tillbaka vid lagom värme

4. Repetera steg 3 de fyra första dagarna

5. Kulturen är redo att användas i bröd. Kulturen ska då vara tjockt flytande, smaka syrligt och lukta friskt.

6. För att hålla kulturen aktiv och användbar måste den matas en gång var 14e dag. Förvaras i kylskåp.


-Micis

Likes

Comments

Mitt första inlägg här blir ett supergott recept på fröknäcke som jag numera gör flera plåtar av i veckan. Superlätt att veva ihop och hur gott som helst med lite smör på. Passar perfekt på kvällarna eller till mellis tillsammans med en kopp kaffe.

I affären kostar dessa förpackningar ungefär 30-40 kronor för 140 gram. Med detta recept får ni samma mängd fröknäcke, som dessutom är gjort på enbart ekologiska produkter, för ca 15 kronor (om man räknar den mängd av varje förpackning som man använder).

Det ni behöver för en plåt (250 g) fröknäcke är följande:

35 g (0.5 dl) hela linfrön

35 g (0.5 dl) sesamfrön

75 g (1 dl) solroskärnor

250 g (2.5 dl) vatten

60 g (1 dl) majsmjöl

15 g (1/4 dl) psylliumfrön (kan uteslutas)

35 g (0.5 dl) pumpafrön (kan uteslutas)

35 g (2/5 dl) rapsolja

2 tsk salt

Topping:

Frön av valfri sort (jag använder chiafrön)

Flingsalt



1. Sätt ugnen på 170 grader

2. Koka vattnet

3. Blanda alla ingredienser, inklusive det varma vattnet

4. Låt smeten svälla i 10 minuter

5. Häll ut på en plåt och tryck ut med hjälp av ett bakplåtspapper

6. Toppa brödet med frön och flingsalt

7. Grädda i 20 minuter, skär i önskad storlek, grädda ytterligare 40-50 minuter

8. Låt brödet svalna på ett galler

9. K L A R T


-Micis

Likes

Comments

Nya inlägg

Gör själv

Deodorant

Vardag

Vinterpromenad

Mat & Bak

Surdegsbröd