MAKEUP GEEK | All you need to know | review, swatches, tips, z-palette and more!

(Hey! To my non-Swedish followers: there is an English version at the bottom of this blogpost!💋)

Ett amerikanskt mÀrke som hunnit etablera sig ganska bra hÀr i Sverige
och som sedan inte alltför lÄngt tillbaka gÄr att köpa i vissa svenska webbshoppar Àr Makeup Geek Cosmetics! Makeup Geek Àr ett "Cruelty-Free" mÀrke vilket innebÀr att dom inte testar pÄ djur.

PRISER
En vanlig pan-skugga (matt, skimmer, satin etc) ligger pÄ 69 SEK och en Foiled pan-skugga (metallisk) kostar 99 SEK. Sen har dom Àven rouger, highlights, lösa pigment, lÀppglans, lÀppstift, borstar och sÄ vidare -varav priset varierar.
Billigast Àr dock deras vanliga refill/pan-ögonskuggor.

Alla produkter finns att köpa hos makeupgeek.com
Du kan Àven köpa majoriteten av MUG's produkter hos till exempel svenska madlady.se

Jag har satt ihop ovanstÄende paletter sjÀlv, men Makeup Geek sÀljer förutom fristÄende skuggor Àven bundles, vilket innebÀr att skuggorna kommer som en vanlig refill/panskugga men dom har valt ut ett x-antal ögonskuggor i förvÀg sÄ att det bara Àr för dig att sÀtta dom i en magnetisk palett (medföljer ej om det inte stÄr nÄgot annat) sÄ att du slipper vÀlja ut vilka som passar ihop och sÄ vidare. Sen har dom Àven en vanlig palett som dom gjorde ihop med youtubern MannyMua - och dom kommer Àven ut med en till fÀrdig palett nu under sommaren!

Majoriteten av alla skuggor som jag visar i det hÀr inlÀgget Àr ifrÄn Makeup Geek, men det finns Àven ett fÄtal ögonskuggor ifrÄn Anastasia Beverly Hills med i mixen.
ABH Àr aningen dyrare Àn MUG och kostar ungefÀr 139 SEK/skugga. Det Àr egentligen aningen dyrt för en relativt simpel refill-skugga, men jag har tyckt att det varit vÀrt att investera i vissa av dom (ABH har verkligen sjukt mjuka och pigmenterade puderskuggor) - Àven om jag rent generellt skulle rekommendera att satsa pÄ Anastasias paletter istÀllet eftersom du fÄr mycket mer för pengarna, och dom brukar ofta ha med redan existerande singelskuggor.

OLIKA FORMULA
MUG har ju som sagt bÄde lösa pigment och en rad andra produkter, men idag tÀnkte jag fokusera pÄ deras pan/refill-ögonskuggor.
Makeup Geek erbjuder vanliga puderskuggor & foiled-skuggor i refill-format. Puderskuggorna kommer i följande finish: matt, satin, skimmer, glitter och duochrome. Sen har vi foiled-skuggorna som har en intensiv metall-finish. Förutom att dom skiljer sig i pris sÄ skiljer dom sig Àven i formulan. Skuggorna för 69kr Àr puder som pressats samman till en vanlig ögonskugga - och vare sig den Àr matt, skimrig, glittrig eller har en duochrome effekt sÄ kÀnner du att det Àr en helt vanlig puderskugga. Men nÀr det kommer till foiled-skuggorna sÄ kan man sÀga att det Àr som en hybrid mellan en krÀmskugga och en puderskugga. Den Àr kall och nÀstan lite blöt till ytan och har en sÄn sinnessjuk pigmentering - den ger en intensiv, krÀmig metallisk effekt. Lite som nÀr man mixar ett löst pigment och nÄn typ av vÀtska - och man fÄr en sÄn 'wet-effect' som annars bara lösa pigment och krÀmprodukter kan ge.
AlltsÄ, ni vet nÀr det blir sÄ metalliskt att det Àr lika reflekterande som foliepapper? (dÀrav namnet..) SÄ intensiv reflektion fÄr du med dom hÀr ögonskuggorna!
Du fĂ„r bokstavligen en 'foiled' effekt!✹

Jag har för mig att jag hört Marlena (Ă€gare av MUG) sĂ€ga nĂ„nting om att dom innehĂ„ller lite olja vilket bidrar till deras krĂ€miga konsistens. Dock ska du inte oroa dig om du har oljiga ögonlock - det handlar inte om nĂ„gra stora mĂ€ngder alls, dĂ€remot sĂ„ rekommenderar jag att man alltid anvĂ€nder en ögonskuggsprimer innan man sminkar sig oavsett om man har torra eller oljiga ögonlock. En primer Ă€r bra pĂ„ alla möjliga vis! AlltifrĂ„n hĂ„llbarheten pĂ„ din sminkning till att den förstĂ€rker ögonskuggans intensitet. Bra grejer!đŸ™ŒđŸŒ

MINA PALETTER
Jag valde att göra en kall och en varm palett!
Det finns massvis med varianter att vĂ€lja pĂ„ - du kan sĂ€tta alla foiled-skuggor i en palett och alla puderskuggor i en annan, du kan göra en fĂ€rgstark och en neutral palett, du kan göra en helt matt palett och en med endast skimmer/metall/duochrome, och du kan göra den ultimata paletten med alla dina favoritfĂ€rger och favoritskuggor! Det finns oĂ€ndligt med möjligheter! Anledningen till att jag valde att göra en kall och en varm Ă€r för att jag gillar att dela upp mitt smink i olika fĂ€rgskalor - men det roliga med att bygga sin egna palett Ă€r ju att man fĂ„r göra precis som man sjĂ€lv vill och behagar!đŸ’đŸŒđŸ™ŒđŸŒ

Jag anvÀnder mig av tomma Z-palettes som Àr magnetiska i botten - detta gör att du enkelt kan flytta om skuggorna vid behov. Makeup Geek kom under hösten 2016 ut med 9 stycken nya foiled-skuggor och 9 stycken vanliga skuggor. men innan dess sÄ fanns det totalt 20 stycken skuggor i foiled-serien och jag köpte en bundle med allihopa, och det Àr ett köp jag aldrig nÄgonsin Ängrat!

Av de foiled-skuggor som slÀpptes i höstas (2016) köpte jag totalt 4 stycken och sen massvis med vanliga puderskuggor - bÄde nya och gamla. DÀrefter sÄ delade jag upp skuggorna i en varm och en kall palett, och sedan hade jag nÄgra ifrÄn Anastasia Beverly Hills som jag inte visste vart jag skulle göra av, sÄ dÄ fick dom hÀnga pÄ ocksÄ!
Sen har jag Àven en liten Z-palette med sÄna skuggor som antingen inte fick plats eller som inte riktigt passade in.

Det tog ett tag att organisera allt, men nÀr jag vÀl var klar sÄ kÀnde jag att jag blev vÀldigt nöjd med resultatet! Det kan ibland vara lite svÄrt att fÄ till den bild man har i huvudet, men om man har tÄlamod sÄ gÄr det oftast vÀgen! SvÄrast Àr att veta vart man ska börja (detta Àr förutsatt att du sen innan har en vision av hur du vill att det ska se ut, om du inte bryr dig om sjÀlva ordningen sÄ Àr det bara att poppa i skuggorna i paletten and call it a day!). Men jag gjorde som sÄ att jag började med den ljusaste och sen la jag ut alla pÄ bordet och Àndrade om tills jag fick den layout som jag ville ha - sen poppade jag i skuggorna i sjÀlva paletten! Och dÀrefter sÄ gjorde jag klart det allra sista. Ett tips Àr att lÀgga ut alla skuggorna pÄ ett bord eller annan yta sÄ du slipper hÄlla pÄ och ta loss dom hela tiden dÄ magneten Àr ganska stark vilket kan bli jobbigt i lÀngden, och sen riskerar du att köra en nagel i skuggan nÀr du ska försöka fiska upp den! SÄ gör klart en ungefÀrlig layout innan sÄ kan du göra finjobbet sen nÀr alla skuggor vÀl sitter i paletten.
Och kom ihÄg att inget Àr skrivet i sten - du kan alltid flytta om nÀr du kÀnner för det!

Jag valde att skriva upp namnen pÄ alla och i vilken ordning dom sitter
pÄ en papperslapp som jag satte fast med tejp bakom paletten. Jag gjorde detta sÄ att jag slipper ta upp skuggorna varje gÄng för att veta vad dom heter, och en papperslapp kan man alltid ta bort och skriva en ny ifall man gör om!

đŸ‘†đŸŒTOP-BOTTOMđŸ‘‡đŸŒ
FOILED SHADOWS
Magic Act
Flame Thrower

Legend
Curtain Call

Whimsical
Sorcery
Nostalgic
High Wire

MIN ÅSIKT:
Jag Àlskar makeup geek och tycker att deras produkter Àr vÀldigt prisvÀrda. Pigmenteringen varierar ganska kraftigt bland deras vanliga puderskuggor (matta, satin, glitter, skimmer & duochrome) varav vissa Àr riktigt pigmenterade och andra fÄr man bygga upp nÄgra lager. Vissa av dom matta skuggorna Àr lite svÄrare att sudda ut, och jag mÀrker att dom ibland "skippar" vilket innebÀr att dom inte applicerar helt jÀmnt. Men dom Àr absolut inte dÄliga - inte alls! Och med tanke pÄ priset sÄ fÄr man ÀndÄ förvÀnta sig en viss variation i kvalité.
Men nÀr det kommer till deras foiledskuggor sÄ Àr det en helt annan femma - för det priset sÄ Àr dom mer eller mindre obesegrade i min bok! Det Àr vÀldigt fÄ ögonskuggor som kan tÀvla med dessa, och dÄ Àr ofta priset betydligt högre. Sen finns det andra skuggor som kanske inte Àr sÄhÀr metalliska men som jag Àlskar minst lika mycket - men om vi bara jÀmför metalliska ögonskuggor sÄ Àr makeup geek's foiled en av dom bÀsta som finns dÀr ute, utan tvekan! Jaclyn Hill sa en gÄng att, "nÀr man vÀl anvÀnt MUG foiled som sin 'lid shade' (alltsÄ mitt pÄ ögonlocket) sÄ Àr det svÄrt att ÄtergÄ till att anvÀnda nÄnting annat!" - och jag kan bara hÄlla med! Vill man Ät den dÀr riktigt intensiva 'wet metallic' looken sÄ Àr makeup geek foiled oslagbara! SÄ om jag mÄste rekommendera EN produkt ifrÄn hela makeup geek's sortiment? Satsa pÄ deras foiledskuggor. Utan tvekan!

đŸ‘†đŸŒTOP-BOTTOMđŸ‘‡đŸŒ
FOILED SHADOWS
Magic Act
Flame Thrower
Legend
Curtain Call
Grandstand

APPLICERINGS-TIPS:

1.
NÀr du anvÀnder foiledskuggorna mitt pÄ ögonlocket
(dÀr dom gör sig allra bÀst) sÄ anvÀnd fingret istÀllet för en borste för bÀsta effekt. Om du anvÀnder en borste finns det risk att du inte fÄr samma intensiva resultat, eftersom att fÀrgen inte blir lika kompakt och mycket sÀtter sig i borstens strÄn.

2.
NĂ€r du jobbar med MUG's matta skuggor
sÄ se till att dom helst inte kommer i kontakt med vatten eller alltför mycket fukt dÄ dom kan smula sönder och applicera ojÀmnt.

3.
NÀr du anvÀnder dig av duochrome skuggorna

sÄ anvÀnd dom gÀrna ihop med till exempel fix + för att fÄ ut sÄ mycket som möjligt av duochrome effekten!


TOP-BOTTOMđŸ‘‡đŸŒ
POWDER SHADOWS
Comfort (Anastasia Beverly Hills)
Pocket Change
Lucky Penny
Side Kick
Bake Sale
Cabin Fever
Sateen (Anastasia Beverly Hills)

đŸ‘†đŸŒTOP-BOTTOMđŸ‘‡đŸŒ
POWDER SHADOWS
Pocket Change
Lucky Penny
Side Kick
Bake Sale
Cabin Fever

ENGLISH VERSION
(Shorter)
Makeup Geek is truly a brand I recommend people to try if they haven't already! Marlena, who is the founder and CEO of Makeup Geek Cosmetics, has done a great job, especially with creating the MUG foiled eyeshadows!✹I like her regular powder shadows as well, even though I find the matte ones to be a little bit harder to work with sometimes - and some of them lack pigmentation and they feel a bit dry to the touch (+ they tend to not blend as well as let's say a matte shadow from Anastasia Beverly Hills.) But some of them are amazing though! And I mean...for $6 - it's not a big deal.
Pretty much the majority are still great shadows, and I've created many stunning looks with MUG eyeshadows, including using the matte ones!

I've noticed however that the ones who tend to lack pigment and 'blendability'
often is on the brighter and more colorful side - like an intense raspberry, or a peach, coral, baby blue, lilac and pastels etc. And we all know that those are some of the hardest colors to make - especially in a matte formula. So it's not that strange that there is some inconsistency.
However, I do think that MUG pressed eyeshadows is an affordable way to build your eyeshadow collection and to build your own palette with colors that you like to use. And I think that, for $6 the quality is where it should be at - and some of them are even performing as good as the more expensive eyeshadows.

But, the foiled eyeshadows...YEEEZE! All I can say is GO AND GET THEM! You won't regret it! If you want that 'wet metallic look' with that intense foiled effect - these eyeshadows will become your new BFF. They are so incredibly unique. They almost feel wet and a little cold to the touch - and it's almost like a hybrid between a cream and a powder. If you don't own MUG foiled eyeshadows yet - you are missing out! That's all I have to say!đŸ’đŸŒ

Xx Sanna, Letstalkbeauty

INSTAGRAM & SNAPCHAT:
@letstalkbeautyx

Gillar

Kommentarer