Jag ville förstöra någonting vackert

Snart kommer farmor och farfar, de ska komma idag. E har svårt att koncentrera sig på någonting annat efter att vi berättat att farmor och farfar ska hälsa på. Han vet att det kommer bli fika, och han vet att det kommer bli tårta, i alla fall god kaka. Det är den stunden han ser fram emot. Men tiden går, och vi vet vilken tid de ska hälsa på. Vi har bara outat det för tidigt. Stämningen går från exalterad till nedåtgående humörspiral, till att det varken är kul att leka med bilgaraget eller att inte leka med bilgaraget. Det är varken kul att titta på när jag spelar Super Mario eller att inte titta på när jag spelar Super Mario.

"Ska vi baka sockerkaka?" frågar H "Nej" "Det är som tårta, fast bara botten, bara det du tycker om" "Ja, baka!"

Det är svårt med tid och hur lång tid saker tar. Det är svårt med det för alla barn, inte bara för honom.

E har en tomatplanta som han odlade på förskolan i en halv mjölkkartong för ett halvår sedan. Den har inte slutat växa, och den kanske till och med kommer bära frukt. Tanken på att han med sin lilla hand har fått så ett frö och får se någonting fortsätta växa är fantastisk.

Han försvarade sin planta med slag och sparkar. När J kom för nära fick vi sära på barnen. Om hon kände sig orättvist behandlad eller blev arg på mig eller H, sprang hon till det där halva mjölkpaketet och försökte förstöra det.

Idag byggde E ett hus med Duplo. När han missade en bit smashade han sönder hela bygget. Barn gör förmodligen så generellt. Nu för tiden brukar J spotta på golvet när hon blir arg. Jag blir vansinnig på det. Det är förnärmande när spottet kommer, för det går inte att försvara sig mot det. Bara torka upp. Jag har lättare att förstå att förstöra någonting man byggt upp.

Jag har själv inga problem med att dra undan mattan, göra mig arbetslös, för att jag hellre vill göra någonting. Någonting. Någonting med substans. Någonting som känns meningsfullt. Jag tycker inte det känns meningsfullt att hänga upp kläder på tork på ett tvätteri under landstingets vårdapparat. Sysslan är meningsfull ur aspekten att vården måste fungera med ren tvätt. Men sysslan är helt meningslös för mig.

När jag ser Duplobitarna flyga far ett citat över mig.

I felt like destroying something beautiful

Jag sitter med J i barnens rum, hör att H är stressad över att det inte är tillräckligt städat. Hör henne förklara varför vi inte kan baka annat än sockerkaka. Vi har inte råd att köpa jäst och pärlsocker. Jag känner mig som en röv. Hur kan jag bara sitta här och titta på när min dotter lägger ett pussel? Varför har jag inget jobb? Var ska jag få pengar ifrån?

Det här håller inte.

Det är som att vi sitter i en svartvit film från för länge sedan och det är närapå frostgrader i vårt torftiga hem. Barnen går med trasiga kläder och små påskkäringhucklen. Om sockret tar slut kommer vi behöva be J gå över till grannen med ett buckligt halvdecilitermått för att tigga till sig lite mer.

Jag har ingen plan för hur jag ska ta mig tillbaka. Jag har bara en bild och en känsla av att jag har fallit ur. Att jag inte är välkommen.

J sitter där, glad över att jag tittar på. Stolt. Hon leker ibland att hon inte riktigt kan, att hon råkar sätta en bit fel, utbrister själv "Näääj!" och lägger pusselbiten på rätt plats. Hon älskar att pussla, men jag vet också att pusslet kommer brytas upp så snart det finns en bit kvar som fattas. Den biten kanske ligger under soffan. Eller förmodligen fastkilad bakom den fastskruvade bokhyllan. Vi har inte sett till den på ett tag. "Leta pusselbit!" kommer hon skrika, och jag kommer göra en uppgiven gest och säga som jag alltid säger, "Pusselbit borta". Hon kommer skrika, bryta upp, kasta saker, känna äkta sorg för hon vet att hon kan, och hon gillar den uppskattning hon får när hon lyckats prestera någonting. Någonting som för henne känns meningsfullt.

E blir arg i köket för att en måste mäta upp saker ordentligt, för annars blir det bara pannkaka av alltihop. E gillar inte pannkaka.

Farmor och farfar kommer snart.

Men när väl farmor och farfar kommer blir det inte exakt så som det var förutbestämt. Stressnivån är högre än vad som är önskvärt. Den önskvärda nivån är förstås ingen stress alls. Alla sätter sig inte och fikar omedelbart. Det ska pratas och det ska kramas. Alla sätter sig i vardagsrummet. Det är ingen tårta på riktigt, och plötsligt plockar vi fram glass, vilket inte var planerat. "Det är till farmor" säger jag. E tycker inte om den glassen. Det måste vara brun isglass. "Farmor tycker så mycket om glass". Farmor är glutenintolerant. "Farmor ska äta all glass själv, du behöver inte äta den, grabben". E stormar ut till spegeln "Nej, vi kan visst köpa en snabb bil nu!" skriker han. Han relaterar till en tidigare låsning, när vi lyckades få honom att äta genom att i allmänhet prata om snabba bilar. Det gick över i att vi han skulle besöka en bilaffär. Den lekfulla tonen kring bilar övergick snart i tron om att vi skulle köpa en snabb bil, vilket vi bemötte med att vi kanske kan göra det om några år för det är dyrt med bilar. Han slår på sin spegelbild och skriker och slår och skriker.

"Nu har vi valt hästar" säger pappa. När en följer Idol, eller egentligen vilken såpa som helst, är det viktigt att så snart som möjligt välja hästar. Att hålla på sin häst, den som ska vinna. Mamma har samma häst som H. Tusse. Pappas häst är Madelief. Mamma brukar välja ett ganska säkert kort. Pappa brukar välja den generiska, snygga blondinen. Jag har valt Ellie.

E tittar också på Idol. Idol är fredagsteve, så det är bara det en tittar på, på fredagar. Helst inte alls annars. Kanske om det råkar dyka upp en skål chips mitt i veckan, men det krockar också med uppfattningen om vilken dag det är, så vi undviker gärna det.

Han tittar på folkbilsrace från Vimmerby på Youtube. Han är arg. Han har haft mardrömmar och inte sovit ordentligt de senaste nätterna.

I drömmen var det en stor kanin. Den ville äta upp honom.

#fightclub #destruktion #pappablogg #åretsblogg #autism #feltajmat #farmorochfarfar #farmor #farfar #idol2019 #idol #pussel #alfonsåberg #duplo #tomatplanta #planta #odla #odlahemma #odlamedbarn #tårta #kalas #elvakaffe #fredagsteve #chips #fredagsmys #barn #barnmedautism

  • 2019
  • 213 visningar

Gillar

Kommentarer