Halvplanka till kontoret

När jag sitter på jobbet tänker jag mest på bloggen. Jag tänker på det, och på vilket spel jag ska spela när jag kommer hem. Jag har ett kladdpapper som jag skriver i när jag gör mina undersökningar. Det är enda gången jag sitter med old school penna och papper och för minnesanteckningar.

Klockan tickar på så jävla långsamt. Det är bara femtimmarspass, men jag tjänar bättre än vad jag gjorde på tvätteriet. Min timlön ligger på runt 200 spänn, eftersom jag är så skillad på det jag gör.

Mitt knep, för knep behövs när jobbet går ut på att störa folk, mitt knep är att lyssna på den jag ringer. Jag går ofta ur manus i min presentation. Jag kör samma intro, förtydligar att jag inte säljer någonting, att det bara rör sig om en undersökning. En sketen undersökning i de fall jag hör oviljan hos respondenten. En viktig undersökning ifall respondenten svajar och jag hör att hen vill lägga på luren. Ofta säger kvinnor att jag bör prata med deras man och jag hör kvinnorna säga med förakt att det är en sådan där undersökning. Jag hör männen grymta före de säger "Hallå" med barsk röst. Då säger jag klanglöst och myndigt vad jag heter och vad jag gör. Jag säger det utan skam och framtonar mig som en agent som står över allt. Är de otrevliga säger jag att det går snabbare om vi gör det nu, så jag slipper ringa och störa igen. Knepen är otaliga. Översittande, undergivet, flirtigt, skrattande till alla skämt, torrt. Det beror helt på vem som svarar. Jag är olika karaktärer. Jag är flera personligheter. Jag är många Jonathan.

Jag halvplankar till jobbet, vilket är ett fungerande system som jag hoppas andra snappar upp när det gäller Västtrafiks usla system för biljetter, med att stämpla in när en går på och stämpla ut när en kliver av.

Att halvplanka innebär att jag stämplar ut mitt kort så snart tågpersonalen kontrollerat min biljett. De kontrollerar aldrig två gånger. Jag betalar oftast en resa för en hållplats.

När jag kommer till jobbet säger Britta att vi ska göra undersökningar om parker nästa vecka. "Ibland undrar man hur dom tänker när dom kommer på sina undersökningar" säger hon. Jag blir lite matt på den stupida uppfattningen att det är undersökningsföretaget som sitter och hittar på random undersökningar. Visst är det en korkad undersökning, det håller jag med om, men det är någon som betalar för att den idiotiska undersökningen ska utföras, beställer det av företaget, och vi ringer folk och ställer idiotiska frågor. Jag återkommer ofta till det här, men vad är det som är så särskilt idiotiskt med just undersökningar, eller att syssla med det? Vad är det som inte är idiotiskt att syssla med? Är det egentligen inte lika idiotiskt att vara tågvärd, eller stå placerad längs ett random löpande band? Jag fastnar vid det. Visst kan vi prata om nytta. Vissa jobb är nyttigare än andra, enligt mig står kulturarbete högt när det kommer till nyttoaspekten. Andra tycker att polis och militär är nyttigare. Ytterligare andra kanske förespråkar idrott. Många förespråkar nyttan av vård och omsorg. Jag är helt med på det. Jag är ingen idiot.

Men bortsett från kanske just vård och omsorg (och en rad andra samhällsviktiga yrkesroller), vad är inte idiotiskt att ha som sysselsättning? Vad är inte idiotiskt att lägga sin tid på, sitt liv på, förutom familjen och ens personliga intressen?

Visst är det viktigt att sortera och hänga upp tvätt för vården på ett tvätteri, men sysslan är ju fullkomligt idiotisk, slitande, meningslös som mänsklig syssla.

"Vad har du för energibolag?" "Det vill jag inte säga" "Nähe, nej, okej, men jag tror att frågan står här för att ditt energibolag vill se hur dom står sej i konkurrensen" "Jag vill inte säja det ändå" "Nej okej" "Vad har du med det och göra?" "Nej, ja, du behöver ju inte svara" "Vad ska det här vara bra för?" "Ja, det är ju en undersökning på uppdrag av ditt nätföretag såatt, ja" "Varför ställer du såna dumma frågor?" "Det är alltså inte som att jag ringer dej lite på kul och är särskilt nyfiken personligen, jag har frågorna på en skärm och ja, det här är mitt jobb" "Har du inget bättre för dej?"

Jo. Jag har mycket bättre saker för mig. Jag vill sitta hemma och spela Final Fantasy X. Jag vill hellre natta mina barn. Jag vill äta choklad. Jag vill sitta på toaletten och läsa en retrospelstidning och bajsa en kvart. Men fortfarande, det är såhär jag har råd med allt det där jag hellre vill göra än att prata med dig.

Jag dricker mugg efter mugg med kaffe, tar ett glas vatten ibland. Går på toaletten varje halvtimme, känner att jag börjar lukta sur urin. Rinner det ur mig eller svettas jag urin?

Företagets ägare kommer in med en hund. Han brukar göra det, komma in och hälsa. Hundens svans bonkar och dunkar mot stolsbenen, den vill ha uppmärksamhet, såklart. Det känns oprofessionellt att ha med sig en hund på ett kontor, särskilt när en äger stället kan jag tycka. Jag vet vad hunden heter. "Jaha, Sonja, tror du vi får någon intervju här?" "Va?" Säger ägaren. "Jag pratar med Sonja" svarar jag. Han blir generad. Jamen vad fan? Om du tar med hunden som din co-worker kanske jag ska agera som till en kollega? Ikväll ska jag städa kontoret. Jag får två timmars extra lön för det. Ingen berättar var jag hittar material. Ingen förklarar någon rutin. Jag har bara gått med på att städa, och jag ska lösa det.

"Ja, hejsan, mitt namn är Jonathan Lehtonen och jag ringer från" "Du? Du? Du?" "Ja?" "Du, tagga ner va" "Jaha" "Vem är det?" "Ja, alltså jag heter Jonathan och jag" "Du? Du? Du?" "Ja?" "Vad vill du?" "Jag ringer från ett undersökningsföretag och" "Du? Du? Du?" "Ja?" "Du kan fan inte ringa mej, jag är faktiskt semester" "Jaha? Ja, men jag ska tänka på det nästa gång, att kolla upp när du har semester, för jag kan ju inte störa dej på semestern förstås, förlåt, förlåt, kan jag återkomma en annan dag när du inte har semester, jag vill inte störa dej på semestern"

Det är märkligt hur folk kan svara ganska personligt. Att de faktiskt sitter i Spanien nu. Att jag såklart inte kan ringa mitt i fotbollsmatchen. Att jag inte kan ringa under programmet Bytt är bytt. Jag svarar alltid likadant på det, för jag kommer ändå inte få en intervju med dem. Jag överanvänder deras egna vana. Nej, förstås, herregud, vad tänker jag på? Jag kan ju inte ringa mitt i bytt är bytt! Du tittar ju på bytt är bytt nu. Förlåt, förlåt, jag glömde av mig, tänkte inte alls på det. Jaha, så jaja, bytt är bytt går vid den här tiden ja, och du tittar på det? Jaja. Så håller jag på tills de slänger på luren. Det är mitt eget lilla jävulska nöje.

Att chefen har ett urdrucket vinglas på sitt skrivbord, att ägaren kommer in med sin hund, att ingen berättar om städrutinerna. Ingenting av det spelar någon roll. Jag är nöjd med att få friheten att göra det jag gör, städa som jag vill, göra mitt jobb utan att någon lägger sig i. Det här är det mest avlönade jobbet jag haft på en traditionell arbetsmarknad, men tyvärr är lönen inte garanterad på grund av halv provision. Dessutom är timmarna för få för att komma upp i större månadssummor.

Men jag flyter, en dag kanske jag själv har ett urdrucket glas vin på bordet, och det är det som är nyttan av att göra det fullkomligt idiotiska.

#jobb #leprechaun #undersökning #marknadsundersökning #åretsblogg #snartmåndagigen #idioti #idioter #nytta #nöje

  • 2019
  • 42 visningar

Gillar

Kommentarer