Halloween, the American Dream

För första gången ger vi oss på att fira halloween. Jag är förvirrad över vilken helg halloween infaller och det är en fråga som är luddig att googla sig till eftersom olika källor påstår olika. Jag tror att det vi i Sverige firar helgen 1-3 november i år eftersom vi inte har någon röd dag den 31 oktober för halloween.

Jag märker i skrivande stund att vår familj kommer fira en helg före, alltså 25-27 oktober.

Helvete! Varje år köper vi svinmycket godis helgen före. När de få kids som vågar sig upp att plinga på dörren i det pensionärsområde vi bor i har vi aldrig godis kvar eftersom vi tryckt i oss allt för tidigt.

Men hur viktigt är det med halloween? Ja, alltså för mig är det svinviktigt, även om jag själv inte är förtjust i att klä ut mig. I populärkultur jag är uppväxt med har jag alltid avundats halloween. Det ser så jävla mysigt ut och jag avundas alla amerikanska vuxna kids som fått växa upp med det. Det är någonting burrigt och ulligt när höstlöven far med vinden och kylan börjar krypa på. Det är någonting jag saknat av den mörka perioden av året. Vi behöver fira mörkret när det kommer istället för att tjura "Jaha, nu ser vi inte solen på ett halvår, lika bra och gå och dö". Nej, fira mörkret, ha kul med döden, låta sig skrämmas av någon förlegad slasherfilm när ungarna somnat. Skålar med godis, snacks. Jag är för att lägga mer pengar på halloween än jul, faktiskt. Helst en hel helg. Höstiga måltider av höstiga ingredienser. Rött, rött, blodrött vin, men ingen fylla utöver ett behagligt buzz. Det ska vara som jul, utan presenter, men en högtid främst för barnen, med mycket lek.

Jag tror att jag älskar halloween.

Det är någonting med höstlöven längs trottoaren eller vägkanten i den där småortsidyllen, om en bor i en sådan. Det är den amerikanska mysdrömmen om suburbia som jag aldrig fick uppleva, men som jag har nostalgiska minnen till eftersom jag levt mig in i traditionen, dels i inledningsscenen till just filmen Halloween som ju inte blir sådär idyllisk en bit in i filmen. Men scenen som satt sig hårdast är nog från serien Freaks and Geeks. När jag såg den helylleamerikanska familjen fira halloween i den serien hatade jag dem inte för att vara amerikaner. Jag hatade dem för att jag avundades.

#leprechaun #halloween #halloween2019 #höst #höstlöv #spöken #skräck #monster #godis #helg #allahelgon #allahelgonahelgen #usa #amerika

Gillar

Kommentarer