Den autistiska vägen

Livet är fantastiskt! Det är helt underbart! Allt är som det alltid varit, men efter beskedet med diagnosen har det varit så mycket lättare att hantera vardagen. Att ha överseende, att skratta åt skit istället för att göra mer skit av det. E var på ett humör jag aldrig sett förut på morgonen. Han ropade efter mig, ville att jag skulle stiga upp. När H försökte hjälpa honom efter hans toalettrutin ville han hellre ha min hjälp. Det är det här. Jag är så svinglad att jag får dra upp brallorna på min son. Han har aldrig velat att jag ska göra det. Jag har alltid sett det som "Näe, men han hatar väl mej så är det väl då?" och så har jag gått och tjurat och snäst, utan att egentligen veta varför jag varit så sur och snäsig. Han har ju såklart ogillat mig mer på grund av det. Hur kul är det att hänga med en sur gubbe när det finns roligare saker att göra? Det har i sin tur lett till att jag kommit med krav på honom, egentligen aldrig med någonting roligt, förutom att spela tevespel tillsammans då och då.

Vändningen har gått så snabbt. Från att jag sa till mig själv att nu får jag för helvete sluta tjura som en fyraåring och börja ta hand om en fyraåring, och fan vara, på riktigt vara med en fyraåring, och bry mig om min son, på riktigt bry mig om min son. Du kan det här Jonathan.

Barnen har lekt med varandra och E har pratat hela morgonen om bilar och bilar som krossar saker, för att hans nuvarande favoritkanal är kanalen där ett bildäck kör över prylar. Jag ser mer glädje hos honom när han tittar på det. Jag har tidigare sagt att jag oroat mig för skärmtiden, eller vad han tittar på, fast egentligen inte. Jag kunde inte sätta ord på det. Det var att han var så loj. Han får titta på vad han vill, så länge det inte är barnförbjudet, eller någonting vi upptäckt att han är rädd för. Att jag tycker det är skräpkanaler och inte förstår nöjet av är en annan sak. Jag tror inte mina föräldrar fattade all skit jag såg som barn heller. Finska barnprogram verkade inte ha mycket högre budget än många Youtube-kanaler idag heller. Så varför skulle jag tjafsa om vad han vill se?

Skillnaden från då och nu, är att han oftare tittar mer aktivt. Han bryr sig om det han tittar på, han pratar med J om vad han tittar på, han vill att jag ska vara med och titta, han tjuter när bildäcket kör över saker som han gillar, som chips, kakor, vissa leksaker. Han är inte arg, men han kommenterar att bilen är dum som kör sönder chips. Det gläder mig. Jag kommenterar det inte. Men det gläder mig att han ser slöseriet i videon, eftersom det är mitt principiella agg mot den här typen av filmer. Spottandet på resurser. Det är folk som vaskar dessa saker och samtidigt tjänar pengar på det. Det gör mig förbannad då jag äter brödkanterna som mina barn sakar. Inte för att jag lever i en fattig del av världen eller kan påstå att jag är fattig på riktigt. Det känns bara lite extra när ens egen kassa tillfälligtvis är skral.

Jag kan heller inte fatta att jag förut gjorde en sådan grej av vilken väg vi skulle ta ut ur området till förskolan. Jag ville alltid ta den gula vägen, men E måste ta den röda. Alla måste ta samma väg. Om vi skiljs åt börjar E skrika. Att jag la ner så mycket tid på att försöka förklara att den ena vägen är kortare och att vi måste ta den, visar bara att även om jag inte har autism, tenderar jag också till tvångstankar (det kommer jag förmodligen beröra mer längre fram, mina egna "lekfulla" tvång). Jag kan inte förstå varför jag varit så jävla envis på min väg när det absolut enklaste för alla är att följa den rödmarkerade vägen runt området. Jag kanske bryr mig om hur grannarna ser på det? "Jaha, titta där, där kommer han med ungarna, dum i huvudet som han är tar han den långa vägen idag igen vet du!". Verkligen? Jag vet inte om det är så, att det är det som blir så att säga pinsamt. Men jag klättrar ju själv runt i äppelträdet mitt i området och pallar allmänna äpplen utan att skämmas.

#autism #åretsblogg #höst #förskola #morgon #morgonrutiner #tvångstankar #pappablogg #leprechaun #vägvalet #crossroads #väg #vägval

  • 2019
  • 167 visningar

Gillar

Kommentarer