17 september 2011

Jag bor vid ett torg. På torget serveras gratis kaffe till alla som i utbyte lyssnar till Ordet från frälsaren (genom Barbro som vaktar termosen) Jag tycker om troende människor. Troende människor har hopp om någonting ljusare bortom jordlivets jävliga samhälle och den plats i näringskedjan man blivit tilldelad. Den hierarkiska skalan från nationens styrande ner till gräsrötterna förekommer och försvaras vid två tillfällen i Nya Testamentet. Jag är inte troende själv. Jag förstår inte hur troende människor inte kan se att deras heliga skrifter enbart är politik för att befästa den plats de är födda till.

Men det var inte det jag skulle tjafsa om. Jag skulle över huvud taget inte tjafsa. Det var inte min poäng då jag började skriva inlägget.

Jag fick en Street Bible mot en kopp kaffe. En Street Bible är en bibel som alla andra biblar, ej omskriven, enbart med ett par färgglada extra blad – word from the street – om hur den och den blev frälst av Jesus, Gud och/eller Den heliga ande.

Jag tycker om troende människor, Barbro med kaffet är en sån som jag tycker om. Jag glider förbi ibland på lördagarna och hon ger mig kristet material att läsa för hon hoppas i hjärtat att jag ska finna hennes Gud en dag. Det är rörande osjälviskt tycker jag. Dessutom kan jag prata om hennes tro utifrån mitt ateistiska (numera kanske agnostiska) perspektiv utan att hon flippar eller har ett stort icke-sa-nicke-fejs.

Förutom då jag tvunget berättade för henne att jag läst Koranen. Då gled en skugga över Barbros ansikte och det blev tyst.

Jag lämnar det. Jag pratar om tro oavsett religiös tillhörighet. Barbro är clean. Det finns nämligen en skillnad insåg jag, då jag å ena sidan kände Barbros kärlek och å andra sidan per slentrian har underliggande irritationskänslor mot andra troende.

Jag skulle vilja skriva det som andra ”troende”

De som jag inte tycker om är de som inte ens har koll på sin religion. Jag menar inte att man måste läsa sin heliga skrift från pärm till pärm, men ändå ha lite kött på benen. Jag har vid tillfälle fått smäll på käften från en sådan övertygad då hans argument tröt. Precis. De som är övertygade, utan att ens ha tolkat sin egen tro, det är de som måste ta till våld i Guds namn. Det är ungefär som att säga ”Dom säjer” eller ”Jag har hört nånstans” Det blir så extra geografiskt betingat och det blir så uppfostrat att jag har svårt att förstå hur dessa övertygade, som gärna blandar ett par fraser från lite olika heliga skrifter för att anpassa ”tron” till sitt liv, jag har svårt att förstå hur de sällan till aldrig någonsin reflekterar över varför de tror det de tror.

Såhär är det! Basta!

Jag avskyr det.

#tro #kristendom #kaffe #bibeln #koranen #streetbible #leprechaun #åretsblogg #dagbok

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229