17 juni 2014

Den kvällen jag fick reda på att jag beviljats stipendium i Sveg jobbade jag på The Phone Phucker Company, och jag skriver om det i efterhand eftersom jag skjutit upp att skriva (vanan trogen den senaste tiden). Det var den första riktiga sommarkvällen i Göteborg. Det skulle såklart bli svalare igen, men det visste jag inte då, som man inte vet eller är inställd på när man kan gå utan jacka när mörkret börjar falla. Jag hamnade på Gamleport den kvällen. Upprymd, utan en spänn på fickan, vetande att pengar skulle komma dagen därpå, att skatteåterbäringen skulle komma, att lönen skulle komma, att jag fått ett uppdrag av Regionteater väst.

Jag var lycklig för stunden och allting kändes rätt.

Jag gjorde dock ett ödesdigert misstag.

Det satt en äldre herre framför mig, en man som tyckte om att prata om sig själv och som verkade väldigt öppen över huvud taget. Jag fick en impuls att dela min glädje med honom och det sällskap han slutit sig samman med, och innan jag ens själv fattade vad jag var i begrepp att fråga lämnade orden mina läppar ”Hallå eller är det någon som kan tänka sej och köpa en öl till en främling?”

Det var det naturligtvis inte. Och när orden lämnat munnen var de omöjliga att ta tillbaka. Ja, det blev faktiskt värre ju mer jag försökte be om ursäkt. Skam övergick i ilska när jag inte ens fick möjligheten att försöka förklara att det inte spelade någon roll, att jag inte frågade för att jag vanligtvis vänder mig till främlingar och frågar, att jag skämdes, att jag verkligen inte ville ge intryck av att vara… vadå? Mannen, John, pratade engelska med ett gäng fransmän och förklarade på engelska att jag var en vagabond, och att han hade bett mig att dra åt helvete. Av någon anledning måste John ha trott att jag inte förstod engelska. Jag replikerade ”Oh, you didn’t tell me to fuck off”. Det gjorde inte saken bättre.

Att jag skriver om det, som en punkt i att åter skriva i bloggen beror på att jag fortfarande skäms och blir inte av med skamkänslan.

#skam #gamleport #göteborg #öl #leprechaun #sommarkväll #åretsblogg #skamkänsla #dagbok

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229