Mysteriet med när halloween (egentligen) ska firas

Såhär såg jag ut på halloween för två år sedan. Utklädd till miss Piggy med en grisnäsa i latex dansade jag hela natten lång. I år när jag har ett litet barn blir det inte lika mycket dans hela natten, om man inte räknar med söva-liten-bebis-dansen, förstås.

Jag har alltid tyckt om att klä ut mig och jag älskar halloween, men jag blir lika förvirrad varje år med vilket datum det egentligen ska firas. Vi i Sverige är ju så jäkla dåliga på högtider, (vem vet till exempel varför vi har nationaldag 6:e juni?) att vi måste sno eller härma andra länders högtider istället. Men det tycker jag är helt rätt. Det är ju roligt med högtider så varför inte fira så många saker som möjligt! :)

Så hur var det där med halloween egentligen? När ska det firas? Jag har upptäckt att om man skriver in ordet 'När' på Google så är det första förslaget man får: När är halloween.
Alltid den 31 oktober är svaret.

Tyvärr kan ju det infalla mitt i en vecka, och det fungerar ju inte för oss svenskar som vill dricka alkohol och festa så jag tror det är därför vi ofta blandar ihop det med allahelgona helgen. I år har vi dock tur för i år krockar det med vårt allahelgona så vi slipper bli förvirrade. Hur det blir nästa år då det infaller på en måndag får bli ett senare problem :)

Gillar

Kommentarer

Hanna
Hanna,
Haloween firas alltid 31/10 oavsett vad det är för dag. När det infaller samtidigt som All helgona, brukar man säga att av respekt för dem fira det dagen före, alltså i år fredag. Skulle Haloween infalla en tisdag, skulle jag nog ändå vilja säga att man firar det fredag. Fast egentligen bör det firas just den dagen, den 31/10! :) nouw.comNone
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229