Förändringar vi gjort för en bättre sömn

För bara ett litet tag sedan kändes det som att jag höll på att bli galen av att inte få sova. Sömnbristen var total av att vi hade en liten flicka som oftast vaknade runt 3 gånger varje natt plus att hon alltid vaknade runt klockan 5 och ville stiga upp. Samtidigt är jag en person som inte vill sova på dagen, så att inte få sova på natten heller gjorde att det kändes som att jag höll på att gå under.
Men.... nu verkar den perioden vara över, tack och lov! Nu är vi tillbaka till att Juni vaknar en gång per natt och nu har det till och med hänt flera gånger att hon sovit hela natten igenom utan att vakna alls! Varje gång det händer blir jag lika förvånad och lika glad. Dessutom behöver vi oftast inte stiga upp förrän klockan 7 eller 8, vilket är rena rama sovmorgon. Jag vet helt ärligt inte om sömnen blivit bättre på grund av att hon genomgått en fas eller om det har hjälpt lite med de förändringarna vi gjort, men i vilket fall så är ju alla knep värda att pröva om de kan göra att man får sova bättre.
Det här är de förändringar vi har gjort:
1. Vi ger henne gröt på kvällen ca 1-2 timmar innan hon ska sova sova för natten.
När jag tog upp med vår BVC-sköterska om problemet kvällstid så gav hon oss det här tipset. Eftersom gröt är väldigt mättande så kan det göra att barnet inte vaknar och är hungrig på natten.
2. Vi har bytt ut sista kvällsamningen mot att ge mjölkersättning istället.
Vid 19-20-tiden när det är sovdags så ger vi henne 210 ml ersättning. Detta har vi gjort på eget initiativ av flera olika anledningar. Jag känner att jag inte riktigt vet hur mycket mjölk jag har kvar och om den håller henne mätt över natten så därför ger vi flaskan som det sista målet istället så att vi kan vara säkra på att hon får i sig tillräckligt. Vi hade först tänkt att hon skulle få välling på kvällen men eftersom hon inte vill dricka det så får hon mjölkersättning. Också bra att ge flaskan eftersom att jag då slipper ta nattningarna varje gång.
3. Hon får sova på mage.
Det här är på riktigt den anledningen som jag tror är största anledningen till varför hon börjat sova så bra! Jag upptäckte att varje gång hon sovit bra och hela natten igenom så har hon legat på mage. Jag googlade också på det och tyckte mig kunna hitta fler som ser ett samband mellan bra sömn och sova på mage. Nu ser vi till att hon alltid läggs ner i spjälsängen så att hon ligger på mage redan från början. Däremot hade jag aldrig börjat lägga henne på mage när hon var så liten att hon inte kunde vända på sig eftersom jag är fullkomligt livrädd för PSD.
Inga stora förändringar kanske, men för oss fungerar det fint. Nu hoppas jag bara det fortsätter vara bra och att vi snart har en bebis som alltid sover hela nätterna igenom! :)

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229