10 saker om amning

Bild från när Juni bara var någon vecka gammal ♥
För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om min amningsperiod, vilket många av er verkade uppskatta. Tänkte därför skriva mer om amning och ta upp några saker som iallafall jag inte riktigt hade någon koll på innan jag blev gravid och innan jag skulle amma mitt barn. Vill också påpeka att vissa punkter är sådant JAG upplevt, men kanske inte stämmer in på dig som läser. Alla är vi olika.
1. Det rinner ur båda brösten samtidigt när man ammar.
Jo, det är sant. Detta lärde jag mig först när jag var gravid och min syster, som precis själv fått barn vid det tillfället, erbjöd mig att få hennes mjölkuppsamlingskupor som hon inte behövde längre. På grund av allt detta rinnande är ammningsinlägg en mycket bra ide.. om man inte vill gå runt med två blöta fläckar framme på tröjan vill säga.
2. Man måste lära sig att amma och det kan vara trixigt i början.
Tänk er själva; man måste hålla upp en liten bebis som är nästintill lealös och inte kan hålla upp sitt huvud själv. Det är små armar och ben i vägen som man behöver hålla undan, samtidigt som man ska stödja huvudet och samtidigt få barnet att greppa bröstet. Trixigt som sagt. Som mamma skulle man behöva minst en arm till, men helst två ;)
3. Ett par dagar efter förlossningen rinner mjölken till och då rinner den verkligen till på allvar!
Ta det lugnt i detta skede även om det kan vara chockerande att brösten blir som två fotbollar och mjölken aldrig slutar rinna. När detta hände mig fick jag smått panik och trodde att det skulle fortsätta vara så resten av amningsperioden, men det ordnar till sig när mjölkproduktionen anpassat sig efter ditt barns behov. Man är bara sjöblöt de första veckorna.. förhoppningsvis ;)
4. Det är sjukt svettig av att amma.
Hud mot hud med en varm bebis = varm mamma. Investera i en bra deodorant.
5. Amningsnapp kan vara ett bra hjälpmedel.
Utan denna lilla uppfinning hade jag inte kunnat amma från min vänstra sida. Det är vanligt att bebisar har en favoritsida eller inte kan greppa en/eller båda brösten av olika anledningar. Bröstvårtorna kan också kännas ömma och såriga och då är amningsnappen otroligt bra att ha.
6. Det går att amma från bara ett bröst.
Detta kollade jag upp eftersom lillan till en början bara ville amma från höger sida. Detta gör dock att man får dras med ett stort och ett mindre bröst resten av amningstiden.
7. Det kan sticka och klia under armarna när du ammar.
Iallafall gjorde det det på mig. Ibland var sambon tvungen att klia mig under armarna när jag satt och ammade, haha. Antar att det finns mjölkkanaler under armarna och att när mjölken rinner till så kan det klia och stickas där.
8. Man blir lätt uttorkad.
När man ammar behöver man dricka ännu mer än vanligt. Därför är det extra lätt att känna sig uttorkad, och detta märks både i huvudet och i huden. Drick därför mycket vatten och smörj in kropp, ansikte och händer med en återfuktande hudkräm. Jag blev hur törstig som helst av att amma.
9. Det kan vara värt att investera i en bröstpump.
Om brösten är riktigt mjölkfyllda kan det vara svårt för bebisen att greppa bröstet när det är för spänt. Då kan det vara bra att pumpa ut lite först och dessutom kan du kyla eller frysa in mjölken och ge den till bebisen senare från flaska. Ett tips är att pumpa ur första tiden när mjölken rinner till och när man har extra mycket mjölk. Frys in denna så har du en backup ifall du t.ex skulle bli sjuk och inte orka amma eller om du vill lämna bebisen med pappan så att han kan mata.
10. Enligt lag har vi rätt att amma på arbetstid.
I Sverige har vi rätt till att ta en paus i arbetet för att amma. Däremot kan vi inte kräva lön under den här tiden, men bra ändå att veta om man vill jobba men inte vill eller kan sluta amma.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229