Två lyckliga barn! Alvin valde en undulat och Julia föll direkt för de små mössen. Vi betalar så klart allt, det är så nyttigt att lära sig att sköta om en levande varelse. Så nu har er familj utökas 😃❤️

Hihi detta var ett meddelande som jag och Git sände till min dotter då vi passat barnen 😃 fast de gick inte på vårt skämt 😉

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Matlagning, blir bara roligare med åldern! Vet inte om det har med åldern att göra, kanske mer att jag idag bättre uppskattar god mat och god dryck. Roligast är att laga middagar och gärna med förrätt och efterrätt också om tid finns. Dukning, och uppläggning är en stor del i det roliga men smakerna måste sitta också. Jag är mycket mer vågad med kryddorna idag än när mina barn var små. Det är väl iof naturligt att man anpassar mer efter barnen när den delen av livet är vardag.

Att få laga mat på egen plockade svampar, använda skogen och trädgårdens förråd är skoj. Hade gärna använt mig mera av egen fångad fisk också men då måste jag ta mig i kragen och fiska mera, händer nästan aldrig nu för tiden. Det är ju rogivande lch spännande. Gillar bröst fisk från havet, makrill, torsk, spätta men nästan all fisk är god. Minns när vi fick en havskatt när vi fiskade, eller drog garn med morfar. Det var mest torsk i de näten men så var där en stor havskatt. Den hade tänder som bet av en pinne tjock som en vuxen finger. Det är kotlettfisk och den tillagade min mormor som alltid på underbart sätt.

Jag tycker att det är skoj med typiska svenska rätter, med asiatiska influenser, med de syd europeiska smakerna. Tycker verkligen om det mesta men aldrig sagogrynssoppa eller palt, de går helt bort!

Något jag åt en heldel som barn var risgrynspudding, de var många årsettan jag åt. De ska jag göra någon dag. Måste varit någon typisk 70 tals rätt. Fajitas var ett tag sedan också. Underbart gott om man gör dem i ugnen så att de bli knapriga. Ojoj jag ska sova nu men börjar bli hungrig!

Vatten, kan funka!

Likes

Comments

Listor, alla dessa listor!

Varför gör man dessa, vilka är vi som gör listor, är dt bra med listor, hur ser listorna ut och hur använder jag dem? Många frågor, det blev typ en lista!

Jag gör listor för att inte glömma bort saker, jag gör dem också för den sköna känslan när jag kan checka av en punkt som jag utfört. En lista för mig ser lite olika ut. Ska jag tex åka på semester delar jag in listan i att göra innan jag åker så som tömma soporna, klippa gräset, fylla tunnorna för att någon enkelt ska kunna vattna utanför om det är sommar, vad som ska packas och där är det underrubriker och vissa saker som jag kanske stryker under och då extra viktiga saker så som medicin. Sedan kan det vara en rubrik som har med bilen att göra om vi ska resa med den tex tvätta bilen, på me takboxen.

Det känns som en typisk tjej grej att skriva listor. Fast sedan känns det också som om det i de flesta familjerna är tjejen/kvinnan som ser till att mer parten av sånt som står på mina listor blir gjorda. Inte nödvändigtvis att kvinnan själv utför allt jobb men just jobbet att komma ihåg liksom glädjen att få checka av att det är gjort. I vårt hem bor det tre kvinnor, många listor blir det!

Jag och min sambo skriver ibland listor ihop sedan gör vi våra egna mer detaljerade också. Är det det här normalt?

Vi gör listor på vad vi ska handla. Vi gör listor för vad vi ska köpa i julklapp. Vi gör listor på vilka vi ska bjuda på fester, vi hör listor på vad vi ska fixa innan vintern, tömma lite vatten ur poolen, fixa med blommorna, vissa ska planteras ned i backen vissa ska förvaras som knölar i mörker, vissa ska tas in och vissa ska slängas.. Alla utemöbler ska in, plantera en höst/vinter grupp vid entrén, uppred fågelhuset....men usch vad stressande att det är såååå mycket att göra! Fast skönt att kunna checka av.

Nej jag har inte tid med detta skrivande, jag har punkter att checka av men kan meddela att jag har faktiskt redan checkat av fyra punkter på dagens lista! Bravo Lena! -Tack, tack! Men har typ 1000 kvar....

PS. Att ge sig själv beröm och ta emot sitt eget beröm är säkert inte heller normalt men det är toppen bra, rekommenderas starkt!

Likes

Comments

Paralympics är i gång!

Idrott på högsta nivå om ni frågar mig! Idrott där förlamade eller saknade kroppsdelar, förlorad syn, motorik, utvecklingsstörningar och andra funktionsnedsättningar råkar vara något utövarna lever med men där idrottsprestationerna sätts i fokus. Vi talar så ofta om mångfald och vikten av mångfald, här är en enastående mångfald. Nationaliteter från alla världens hörn, kvinnor män, ung som gammal, olika religioner, politiska åsikter, sexuella läggningar, gående, rullande med eller utan syn, med eller utan utvecklingsstörningar. Det ända som krävs är att man är idrottare på hög nivå som klarat sina kvalgränser i sina klasser. Ja och så klart att man når gränsen för lägsta handikapp/funktionsnedsättning.

År 2000 skedde de största fusket någonsin! Det spanska basketlaget för intellektuellt funktionsnedsatta tog hem Guldet det året i Sydney. Det visade sig att spelarna dess värre inte var utvecklingsstörda. Detta är värre än all annan doping och fick följden att utvecklingsstörda inte fick vara med på flera Paralympics. Alltså några spanjorer förstörde för hela världens idrottare i dessa klasser. Helt galet! Tänk om alla andra idrotter där så mycket doping förekommit skulle ha lagts ned och ändå skulle det vara ett mindre straff ände som de utvecklingsstörda idrottarna fått sota för.

Först i London 2012 återtogs disciplinerna för de utvecklingsstörda på Paralympics. 12 långa orättvisa år.

Men nu åter till glädjen och prestationerna på Paralympics. Jag är superglad att vi idag får följa så mycket mera i media. Det har verkligen gått framåt med så mycket mera mediabevakning. Jag var själv och besökte Paralympics i Lillehammer och även i London. I London var det så fullt i arenorna att även om man hade biljetter var det inte säkert att man kunde komma in och se det man ville.

Detta Paralympics i Rio har vi med två unga simmare från värmland, Lina och Ludvig. Jag hejar på alla svenskar men ett extra heja på till dem! Önskar så klart lycka till till alla enastående idrottare och tittar med glädje även på andra nationers atleter. Idrott och mångfald allt i en och samma idrottsfest!

Stort plus till SVT som med bra experter refererar och sänder, toppen!

Likes

Comments

Var ni busiga som små? Jag var mammig och inte på långa vägar så busig som min kavata storasyster. Hon var busig och det var nog hon som lärde mig att göra rackartyg. Min äldre bror hjälpte också till att lära upp mig att bli full fjättrad inom området hyss.

En gång när vi skulle ha barnvakt kunde mamma och pappa inte vänta på barnvakten men de viste att hon åkt och strax skulle komma till oss så de åkte. Vi skulle få klara oss själva i ett par minuter vilket vi så klart gjorde. Vi tyckte att det var så kul att vara själva att vi reglade dörren.

Barnvakten stod och knackade på, bönade och bad om att bli insläppt.....vi hade inte riktigt tid, för syrran eller om det var brorsan hade upptäckt en ny underhållande lek. Jag hängde på som alltid. De tvingade annars med mig så jag inte skulle skvallra! Leken gick ut på att spruta ut raklödder på det stora köksgolvet och så åkte vi alla tre kana i detta, super kul! Tillslut släppte vi in barnvakten om hon lovade att steka pannkakor till oss, och det gjorde hon plus att hon hjälpte till att röja upp raklöddret!

Likes

Comments

Kikade på bilder så dyker denna bilden upp. Fem generationer där jag är i mitten generationen. Min fina mormor gick bort för ett par år sedan.

Här är mina barnbarn, vilka godingar💞

Här är jag och mina tre barn, älskar er 💞

Likes

Comments

Rackarns unge!

Satt och pratade och så dök ett minne upp. Min dotter Hanna var liten och så säger hon -Mamma du är min slav! - Hanna så ska man inte säga, kontrar jag bestämt. -Vad betyder slav, säger hon fundersamt därefter. - Jo det betyder när någon vill äga en annan människa och bestämma över den, att den människan ska jobba utan att få betalt. - Men mamma säger Hanna då och tittar stort och utbrister med en självklar stämma - Då är ju du min slav!

Vissa snackar curling föräldrar, hm min dotter tog det ganska många steg längre. Snacka om att vara ägd!!

Likes

Comments

Min kära sambo som blir en stor del av mina texter står för dagens text. Jag kan inte låta bli, ni måste får chansen att höra detta.

Hon flyttade till mig till min lilla trevliga håla Kil för ca 1,5 år sedan från storstan. Med sig hade Git sin stiliga Golf Variant. Nu behövde hon byta ut sin gamla meck ”Dimman” mot någon lokal  meck i Kil. Jag hjälpte till och bokade en tid till henne och hörde mig för även om min motorcykel av sorten ATC Woodstar. Så kom dagen och Git lämnade bilen på verkstaden. Mekanikern var där och tittade på Git. –Git säger bara - jag har tid idag för att reparera ena dörrhissen. –De känner jag inte till säger han men Git stod på sig –Joo Lena Käld har bokat tid, hon kollade även upp om hennesATC –Ja just de, det känner jag igen, du kan lämna bilen säger mannen.

Det går några timmar så ringer det en man och frågar Git - vart är din bil, vi ska ju laga fönsterhissen? –Den har jag ju lämnat till dig i morse. –Jaha men den är inte här, säger han. –Jo men jag känner igen din röst, jag tror det var till dig jag lämnade bilen, säger Git. Sedan frågar Git vart finns er verkstad då? –Bakom Coop säger han. –Ojdå jag lämnade den på en verkstad innan man kommer in i Kil från andra hållet. –Jaha säger mannen, kan du ha lämnat det till Kennet? –Jag vet inte, svara Git. –Jag ringer honom och kollar, säger mannen och så lägger de på.

På eftermiddagen fick Git hämta bilen på rätt verkstad. Så funkar det i Kil. De åkte och hämtade bilen och andra verkstaden släpper iväg den, undra om de hade hänt i Stockholm?

Idag hämtade jag och Hanna, yngsta dottern bilen åt Git igen, efter service. Jag var med och lämnade den i går kväll men hoppsan än en gång fick vi hämta bilden på en annan verkstad.

Likes

Comments

Jag och min kära sambo Git är lika dana när det kommer till att samla bär och svamp. Vi älskar naturen och skogen speciellt. Vi plockar blåbär, lingon och svampar men också av trädgårdens skörd. I trädgården har vi rabarber, äpplen, tomater, vinbär mm. Det börjar bli fullt i frysar och kylen men det går inte att sluta plocka. Vi är riktiga hamstrar! I år har det varit ett sådant kanon år av både bär och kantareller. Vi har ännu inte börjat plocka trattisar men de kan man ju plocka långt fram på året. Största åtgången är det på blåbär som vi älskar att ha i våra smoothies. Gula kantareller blandat med bacon på en macka är ju inte heller fel, eller lemonad på rabarber. Härligt skafferi vi har att plocka av!

Likes

Comments

När jag var 15 år och en av mina allra bästa kompisar till lika kusin Rebecka var 13,5 år ville vi ha sommar jobb. Ingen ville anställa oss, men gav vi upp? Åh nej, Rebecka föreslog att vi skulle gå in på vår orts skummaste pizzeria som då också var hotell, nattklubb och lunchrestaurang. Jag var inte helt med på noterna men strax därefter så gaskade jag upp mig och vi klampade in i den dunka pizzerian. Vi fick jobb båda två! Jag fick ganska snart ha huvudnycklarna, anställa folk, beställa varor, vara dörrvakt, servera, laga mat, städa, ta hand om allt som hörde till verksamheten, galet men så enormt lärorikt. Jag och min kusin lärde oss tex att både göra pizza degen, baka pizza, göra salladen. Då var det stora degar, och baljor av sallad så när man idag gör detta blir det att göra om recepten för ett vanligt hushåll.

En gång när jag stod vid pizza bordet så får jag en kund i luckan. Där man på den tiden kan beställa och köpa hämtpizza. Jag öppnar luckan och kunden utbrister. - Hatar du oss svenskar! -öh, nej varför skulle jag göra det svarar jag!? Till saken hör att jag är ganska mörk och pizzerians ägare och nästan all annan personal var då från forna Jugoslavien. Jag var nog mera lik dem än min ljushåriga kusin.

Jag fick lära mig en del serbokroatiska under min sommar där. Mest fula ord men även någon användbar mening. - dobardan kakoshi som betyder goddag hur mår du. Fast nu vet jag inte hur man stavar detta. För några somrar sedan var jag i en kyrka. En man bakom mig knackar mig på axeln och frågar, är du från forna Jugoslavien? - nej jag är från Värmland, sa jag snopet. Sedan vände jag mig om och sa - dobardan kakoshi men bra accent. Haha, undra vad han tänkte då?

Men åter till pizzan. Idag har jag bjudit på pizza men dofterna är så mycket läckrare nu än förr. Mitt minne från pizzerian var att det alltid luktade cigarett rök blandat med pizza, avslagen öl, svett och starka kryddiga parfymer.

Här luktar det bara pizza och en svag behaglig doft från våra blommor på bordet. Det blev en pizza med tomatsås (olja, tomatpuré, en gnutta ajvar, oregano), ost, skinka, salami, oliver och färska tomater samt lite oregano. När vi slänger ihop pizza lite oplanerat så gör jag den på bakpulver och det funkar fint men glöm inte att ha ägg i smeten. Det gör den smidig och lätt hanterad.

Inte dagens pizza för den svalde vi innan jag fick fram kameran men ändå bakad av mig.

Likes

Comments