6 Februari - Samernas nationaldag!

Åh vad jag älskar temadagar! Och det är ju lite vad Februari-utmaningen går ut på delvis.

Samernas Nationaldag!

När jag tänker på samer tänker jag på: mycket snö, renskötsel, vackert hantverk, färgglada kläder, och mat över öppen eld i en kåta. Lite scoutliv.

Jag är så fascinerad av samerna. Skulle ju vilja åka dit upp och och besöka samerna.

Samerna kallar sitt land Sapmí. Och deras folk har en flera tusen år lång historia, romaren Tacitus skrev om den nordiska befolkningen som han kallade "Fenni" redan för 2000år sen, men samerna fanns mycket längre tillbaka än så.
De är en minoritet i Sverige, Norge, Finland och Ryssland och liksom många andra minoriteter lever de ständigt under förtryck och rasism. Trist, de är ju VÅR urbefolkning! Har du tänkt på att både du och jag KAN ha samiskt påbrå? Och visst är den tanken cool? Språket är samiska och de har ett antal olika samiska språk, i Sverige är det Sydsamiska, Nordsamiska, Umesamiska och Lulesamiska.

Samernas huvudsakliga näring och sysselsättning är renskötseln, 10% av alla samer är sysselsatta inom renskötseln.
Andra näringar är slöjd& hantverk, jakt och fiske.
Men på senare år har turism, design, mat och media blivit stora näringar.

Klassisk mat för samerna är ju det välkända renköttet och främst renskav tänker nog folk allmänt på. Men även fisk och olika sorters bär, örter och växter när det är säsong. Skogens guld - Hjortron är ju en riktig samegrej. De äter det naturen erbjuder efter säsongen! Klokt folk som inte förstör miljön med importerad mat eller massa onödiga grejer i maten.

Inför denna dag googlade jag lite på samisk mat, tänkte som jag brukar, testa och recensera, hade laddat ner recept på tunnbröd/mjukbröd – gahkku som man kan göra typ renklämma eller kebab (inte samiskt kanske) av och efterrätt med bla hjortron. Hade tom tänkt vlogga;)

Men ni har nog läst om min senaste vecka, jag orkar inte helt enkelt och jag bör inte handskas med livsmedel just nu heller och fast föda gör magen ännu ondare. Så njae vi avvaktar lite... Sorry, blir mycket o ta igen sen... Kanske ska ha tema med mat här i bloggen under mars månad?

Vad tycker ni om samer? Är du Same själv? Eller vet du att du är besläktad med Samer? Har du kanske varit i Sapmí och besökt samerna? Berätta gärna om det!
jag avslutar genom att låta er lyssna på Samernas nationalsång på nordsamiska.

Info om samerna hittade jag på: Samer.se


Michaela Lejonberg

Gillar

Kommentarer