Header

Älskar ju pyssel. Men har inte vart nåt fan av Julpyssel för eget bruk. Är nöjd och glad om Walther kommer hem med lite roliga, pyssel från skolan och Hattis.

Är inte sån att jag vill ha massa tomtar och pynt framme. Det är min man och vår son som gillar mer och de fick pynta!

Men såg på Äntligen hemma på tv4 i tisdags och såg ju när Andreas (Pappas pärlor) gjorde "pepparkakshus" med pärlor och pärlplattor. Och Peter gillade det med så vi tog fram pärlor o plattor och har pärlat så fort vi hunnit... (läs Peter har letat och sorterat pärlor och jag pärlat). Här är vårt resultat! En liten tomteby blev det. Tomten ej med på bild ännu. Den ska Walther få pärla på julafton. Har köpt ett set med pärlor till en tomte:)

Likes

Comments

Postad i: MammaKaos, Årets Högtider, Jul ??, Julkalender 2016

Vad är det bästa med julen?
Frågar man ett litet barn så blir svaret säkert: Tomten och alla paket.
En vuxen svarar kanske julmaten.
En äldre person svarar kanske att få träffa barn och barnbarn.

För mig är det ljuset, gemenskap och att se ens barn lycklig. Jag bryr mig inte om julklapparna. Behöver inget egentligen. Glad för den skraplotten vi alla får av farmor. Tradition sen långt tillbaka. Farmors mamma köpte alltid dessa och gav till var och en på julen. Så klart ett litet paket är alltid kul att få öppna. Vi ska köpa julklapp för 100kr och lotta ut emellan oss på julafton.

Julmaten ja den är väl god. Men jag kan inte njuta av den så som förr... Och nej jag skyller inte på min gastric by pass operation. Den låter mig njuta av maten fast i mindre mängd. Den har inte begränsat mig. Men min IBS. En liten ynka sillbit, får jag bara smaken är jag nöjd. Så Sillsallad funkar bra. Men ska man äta enligt Fodmap så är det inte ok då det innehåller rödbetor. Men faktiskt klarar jag det. En liten bit gravad lax går bra. Sen lite Jansson. Jag är lite rädd för vad jag kan äta och inte... Men liten kan jag smaka. Och det ska inte förstöra julen. Någon säger kanske skölj ner med en snaps. Nej säger jag. Vi kör vit jul i år!

Nej jag uppskattar ljuset och kärleken vi kan förmedla. Tankar till alla som inte får fira jul.

Sen älskar jag att få avsluta julafton med Midnattsmässa i kyrkan. I år blir det i Baltaks kyrka. Lagom tid kl 22 och lagom långt att åka. Bara ett par km utanför stan.
Sångerna ljusen.

"Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas. Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius var ståthållare i Syrien. Alla gick då för att skattskriva sig, var och en till sin stad. Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad Betlehem, för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade som väntade sitt barn.

Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget.

I samma trakt låg några herdar ute och vaktade sin hjord om natten. Då stod Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de greps av stor förfäran. Men ängeln sade till dem: "Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. I dag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba." Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk här som prisade Gud:
"Ära i höjden åt Gud och på jorden fred åt dem han har utvalt."

När änglarna hade farit ifrån dem upp till himlen sade herdarna till varandra: "Låt oss gå in till Betlehem och se det som har hänt och som Herren har låtit oss veta." De skyndade i väg och fann Maria och Josef och det nyfödda barnet som låg i krubban. När de hade sett det, berättade de vad som hade sagts till dem om detta barn. Alla som hörde det häpnade över vad herdarna sade. Maria tog allt detta till sitt hjärta och begrundade det. Och herdarna vände tillbaka och prisade och lovade Gud för vad de hade fått höra och se: allt var så som det hade sagts dem."

(Luk 2:1-20)

Det är ju det julen handlar om, Jesu födelse.

Likes

Comments

Postad i: MammaKaos, Årets Högtider, Julkalender 2016

Knäck eller ischoklad
Sillsallad eller rödbetssallad
Julmust eller glögg
Kalle Anka eller Karlbertil Jonssons jul
Pepparkakor eller lussekatt
Tomte eller inte
Skinkaeller lax
Hårda eller mjuka paket
Plastgran eller riktig gran
Risgrynsgröt eller ris a'la Malta.

Vi har plastgran i år och det funkar men jag föredrar riktig gran då det luktar gott och är finare. Men plastgran är så mkt smidigare. Du slipper städa i över ett halvår efter barren och du behöver inte skicka iväg granen på soptippen utan bara packa ner och ställa undan.

Likes

Comments

Postad i: MammaKaos, Jul ??, Julkalender 2016, Tävling/Utlottning
Idag har en lycklig vinnare chansen att vinna ett presentkort hos mig som Fristående Hudvårdskonsult på 300kr!

Såhär gör du för att tävla!
 • 1. Dela detta inlägg i din blogg och/eller på Facebook
 • 2. Lämna en kommentar med ditt namn, din email och länk till blogg/din facebookprofil!
 • Tävlingen pågår tom Måndag 19/12 kl 12! Walther drar sedan en vinnare som jag publicerar här i detta inlägg.
 • Denna tävling har jag som Fristående Hudvårdskonsult själv sponsrat.

  Likes

  Comments

  Postad i: MammaKaos, Årets Högtider, Pyssel&Kreativitet

  Är upp och ner... Men jag blickar framåt.
  Håller på att gå tillbaka till WordPress och använda min domän igen. Kommer starta upp på allvar om några dagar... Och kommer meddela er. Här på Nouw tackar jag för mig runt årsskiftet. Nouw är bra, men jag har haft svårt att få till det som jag vill. Mest med bilder och blogga från mobilen har inte varit det lättaste. Men jag har försökt. Sen kändes nouw.com för stort på nåt vis. Men gav det en chans!
  Mycket tid går åt till att bygga upp nya sidan. Men är på god väg.

  Men har ägnat mycket tid åt min familj. Ikväll har vi pärlat, såg på Äntligen hemma på tv4. Där byggde en kille som är känd som Pappas pärlor byggde ett "pepparkakshus" i just pärlor. Både Peter och jag tyckte det verkade kul så vi plocka fram pärlor o började. Peter fick plocka ut bruna pärlor och jag pärlade. Walther gjorde paket helt på fri hand. Duktig kille. Måste dock köpa mer bruna pärlor imorgon.

  Walther kom hem idag med en tomte han gjort i textilslöjden. Det var den han sydde när han sydde sig i fingret för ett par veckor sen😂

  Världens sötaste och mest välkomnande tomte jag sett på länge. Tack älskade unge!

  Nu ska jag sova. Blir tôrget i möra och så leksaksaffären för inköp av mer pärlor.

  God natt!

  Likes

  Comments

  Idag är det Luciadagen. Tyvärr inga luciatåg för vår del. Inte ens i skolan, jo Walther hade sett skolans Luciatåg men han deltar inte i något. Tyvärr.

  Men såg på Lucia på tvn ikväll och myste. Det får väl räcka.

  Förr bakade vi ofta pepparkakor på just Lucia. Ibland har jag överraskat Peter med skönsång och fika iförd Luciakläder. Men i år hade jag inte ork till det.

  För mycket omkring mig just nu.

  Annars älskar jag Lucia. Ljuset, sångerna, gemenskapen. Underbart. Hur har du firat Lucia?

  Likes

  Comments

  Postad i: MammaKaos, MaryKay, Årets Högtider, Jul ??

  När jag var liten klädde pappa ut mig till ful gubbe, clown, bandit (kommer inte ihåg allt)  och så åkte vi ner till stan och var lussegubbe. Folk gick verkligen man ur huse och lussade på stan. O ja ofta blev man rädd när någon (o) känd kom fram o pratade med en... Man visste inte vem det var alltid. Kul var det och det var verkligen en fest. Sen tog halloween slut på den traditionen.

  Förr lussades det och man knackade på hos grannar och sjöng. I en by utanflr Tidaholm,  Agnetorp kunde det låta såhär: Öppna på dörren mitt ärade herrskap, ljusen hava, slockna och stickor har vi inga. Det är lussenatt i natt, det är lussenatt i natt, det är lussenatt i natt.

  Nu försöker några drivande personer i stan få tillbaka den härliga, gamla traditionen med lusse på stan.

  Dock var jag upptagen ikväll. Så åkte aldrig fram på stan och kollade.

  Har vart iväg på julfest istället. Mysigt det med. Julfest med Beauty Sisters. Vi drack glögg (alkoholfri), pratade åt julmat som var och en bidrog med. Jag bidrog med köttbullar och vegetarisk skinka.
  Delar av julmaten.

  Vanliga utmärkelser och så julklappsutdelning. Var och en hade med julklapp för 50kr. Jag bidrog med en grytlapp som en bekant till farmor sytt.

  Själv fick jag en fin tomte, som Walther så gärna ville ha i sin hylla. Jag tyckte väl att En ok (Ja givetvis döpte jag han) skulle stå med sina andra tomtekompisar i vardagsrummet, men icke. Så h
  Ja Enok får bo hos Walther.

  Var och en fick varsin söt tomte av Katarina. Tack finaste du! Nisse och Enok passade vara ihop på hyllan tyckte jag....men men.

  Är så vackert pyntat i studion nu inför jul. Granenr min drömgran....nästa år vill jag också han sån gran eller en ROSA. Men det vill inte grabbarna.... Men vi kör traditionell plastgran i år.
  Men här är granne studion med alla paket.

  Likes

  Comments

  Postad i: MammaKaos, Jul ??, Julkalender 2016, Tävling/Utlottning

  Idag kan en person vinna Satin Lips! En härlig socker-scrub som tar bort döda hudceller och fuktgivande läppbalsam som skyddar mot yttre påverkan och hjälper till att förebygga och reducera ålderstecken. För silkeslena, härligt återfuktade läppar som strålar av liv! Perfekt nu i vinter att boosta upp läpparna med!

  • Innehåller bland annat sheasmör och jojobasmör
  • Doft av vitt te och citrus
  • Exfolierar och återfuktar läpparna

 • Såhär gör du för att tävla!
 • 1. Dela detta inlägg i din blogg och/eller på Facebook
 • 2. Lämna en kommentar med ditt namn, din email och länk till blogg/din facebookprofil!
 • Tävlingen pågår tom tisdag 13/12 kl 12! Fredag 15/12 2016 Walther drar sedan en vinnare som jag publicerar här i detta inlägg.
 • Denna tävling har jag som Fristående Hudvårdskonsult själv sponsrat.

  Likes

  Comments

  Postad i: MammaKaos, Julkalender 2016

  Idag är det Nobeldagen. Det är 120år sedan Alfred Nobel avled och lät testamentera sina tillgångar till vidare forskning och vetenskap.


  Tycker det är lite spännande med Nobelfesten. Även om den är långtråkig att titta på. Tittar lite grann mest för att se klänningarna, Speciellt kungligheternas. I år blev prinsessan Madeleines klänning min favorit. Silvias, gillade jag inte alls, bara en klump med glitter. Kul att höra att kronprinsessan Victoria väljer bort exklusiva designers och väljer de designer som designar för de stora klädkedjorna istället.

  10 fakta om Nobelpriset

  • 2 gånger har priset delats ut postumt. 1931 till Erik Axel Karlfeldt (Litteratur) och 1961 till Dag Hammarsköld (Fredspriset).
  • 4 gånger har det hänt att personer fått pris två gånger: Marie Curie, 1903 i fysik och 1911 i kemi, Linus Pauling, 1954 i kemi och 1962 för fredsarbete, John Bardeen, 1956 och 1972 båda i fysik, Frederick Sanger, 1958 och 1980 båda i kemi.
  • Prissumman 1901 var då 150 782 kronor, vilket idag är ca 8 miljoner kr, vilket är efter diverse ändringar genom åren den summan som numera delas ut.
  • Alla priser delas ut i Stockholm Sverige, förutom Fredspriset som delas ut i Oslo, Norge.
  • Pristagare utses av Svenska Akademin och består av 18 ledarmöter. De tre senaste Ständiga Sekreterare är: Horace Engdahl (1999-2009), Peter Englund (2009-2015) och Sara Danius (2015-)
  • Nobelmiddagens meny är hemlig ända fram till servering.
  • Tre olika menyer tas fram från början men endast en meny serveras till slut.
  • Dukningen görs med millimeterprecision, och den som dukar har en speciell mätsticka.
  • ca 1300 gäster är inbjudna till middagen
  • varje pristagare får lov att ta med 15 gäster till middagen, oftast anhöriga.

  (källa wikipedia och svt)

  Likes

  Comments