Moravian star DIY-story

Så var mitt senaste DIY färdigt! Denna gång blev det en stor "Moravian" stjärna att hänga ifrån taket nu i jul.

Det hela började för en vecka sedan, med att jag förälskade mig i den fina stjärnan jag såg på Instagram som kom ifrån Artilleriet. Eller ja, jag förälskade mig i hela bilden. Men stjärnan, den bara måste jag ha!

De finns i tre olika storlekar och den på bilden är den största; den är 80 cm stor och kostar 700 kr. Inte så farligt ändå! Men så visade det sig att en skall montera ihop den själv. Vilket är fullt förståeligt men jag tänkte att en kanske lika gärna kan göra den helt och hållet själv då?

När jag kommit underfund med hur en någorlunda skall göra så satte jag igång med täckpapp. Jag tänkte att det var säkrast att göra en prototyp först. Jag hade ingen aning om hur jag skulle montera de tre olika storlekarna på strutarna för att de skulle hamna rätt och så visste jag inte hur stor den skulle komma att bli. Efter en hel del klippa, klistra och tillsist montera ihop så var prototypen färdig. Och vet ni va? Den blev bra! 🙌🏻 Den blev 80 cm i diameter, precis som jag önskat och alla strutar satt symmetriskt och rätt. Täckpappen var dock inte optimal, den var lite för mörk och tjock för att en lampas sken skulle tränga igenom den. Men den gör sig fin som dekoration utan lampa i köket.

Det var bara att hugga in på det vita pappret. Jag började med ett vitt lite tjockare ark som jag för länge sedan köpt i pappershandeln, 50x70cm. Jag kunde inte använda vanliga A4 ark eftersom den största struten var större än ett A4. Men efter att jag gjort en strut kände jag att pappret kanske var alldeles för hårt. Det var svårt och jobbigt att vika och klistra. Och skulle det verkligen gå att sätta en lampa i? Skulle den synas? Jag stoppade en lampa i struten och den lyste, om än rätt svagt. Men det i en LILA-ton.. 😕 Inte riktigt vad jag hade tänkt mig.

Men så gick jag in i pysselskåpet för att leta efter något. Och så lyckades jag hitta ett helt vitt A3-ritblock! Ingen aning om varifrån vi fått den, förmodligen i något storpack-köp, från Ikea eller Ica maxi kanske. Men helt plötsligt låg det där framför mig. Halleluja! Pappret var tunnare än täckpappen men lite trjockare än vanligt skrivarpapper och gick alldeles utmärkt att göra en strut utav. När jag gjorde lamp-testet igen, ja då lös den upp i ett vackert vitt/gult sken! Precis som jag hade föreställt mig. Så det var bara att klippa, klistra och vika tills alla strutarna var klara att monteras.😅

Nu är den äntligen färdig och jag är verkligen nöjd! Igår hängde jag upp dem båda och lyckades få dem på bild någorlunda innan det blev helt mörkt ute. Igår var det som om solen aldrig gick upp och redan vid lunch fick vi tända lampor inomhus för att överhuvudtaget kunna se något. Inte världens bästa fotodag alltså. Varav lite grusiga foton, men jag hade inte tålamod att vänta! När jag hade hängt upp den vita stjärnan och fotat den upptäckte jag att jag monterat den annorlunda mot den bruna prototypen. Så det blev att montera om den. Och så bytte jag ut en mellanstrut till en lång på dem båda. Den bruna prototypen hann jag få på bild som den numer är, men inte den vita. Men den ser numer ialla fall precis likadan ut som den bruna, fast vit då 😆 Ni ska få se den vita i sin rätta form vid senare tillfälle! Sålänge får ni hålla tillgodo med dessa nästan-rätt bilder. Just för tillfället finns en insta-stories video på min Instagram där ni kan se den vita under kvällstid. 

Den stillade pysselsuget och var en utmaning att få till. Det tog visserligen liiite tid att pyssla ihop men så kostade den bara 25 kr att göra. Det var vad jag fick betala för mässings påsklämmorna. Allt annat fanns ju redan att tillgå här hemma! Jag har dock inte riktigt bestämt mig än för var den skall få hänga i jul. För att inte talan om förvaringen sen. Man monterar helst inte ner dessa när de väl är monterade. Men de är ju fina året om. Tänker jag 😏

Är du pysselladdad så är det bara köra. Jag hittade en bra beskrivning på hur en skall göra HÄR på mormorsglamours blogg. Men sen ville jag ha min större och med tre olika storlekar på strutarna istället för två. Jag vet inte strutarna ändå ut, utan behöll dem lite runda i topparna, vek dem fyrkantiga bara ca 5 cm längst in. Så jag modifierade beskrivningen lite och gjorde mina egna mönster utifrån dessa. Testa du med vettja! 👏🏻

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229