DIY: Drömlampan

Innehåller affiliate-länkar

Kan man tillverka sin alla drömmars lampa själv? Tja, man kan ju alltid försöka? Vill man ha något tillräckligt mycket, så går det säkert. Lite så tänker jag.

Och apropå lampor, det tycks vara lite min specialité, haha. Jag vet inte varför det blir så många lampor pysslade här hemma. Just nu har jag 7 hemmagjorda taklampor som sitter uppe här hemma. Och endast två köpta 😆 Kanske är det för att jag tycker lampor är svårt att hitta och de jag hittar som jag gillar är väldigt dyra? 🤪

Som jag skrev i tidigare inlägg, så blev jag fullkomligt kär i den blomliknande lampan från ett franskt lampföretag. En lampa som för mig först dök upp hemma hos instagrammaren/fotografen Anna Kubel (@annakubel ) Det var kärlek vid första ögonkastet! Kanske för att jag är så blomtokig som jag. Blommor och växter är det bästa jag vet och så har det alltid varit. Jag tänker att en blomliknande lampa kan skynda på våren en aning kanske?

Här ovan ser ni originallampan hemma hos Anna Kubel.

Jag kikade och klurade lite på hur lamporna ser ut att vara tillverkade. De större franska lamporna har ett mässingsrör som bladen hänger på och mässing är en stor favorit hos mig! Utmaningen skulle här bli att lyckas hitta mässingsrör.

Du behöver:

Mässingsrör (eller annat rör) det jag köpte var ca 120 cm långt och 8x6mm stort

Rund rotting jag köpte den som var 3 mm bred

Tyg jag återbrukade ett par gamla gardiner till de vita bladen, och köpte en tunn linne/viskosblandning till de gröna. Det viktiga med tyget är att det är så tunnt och lätt som möjligt. För tungt tyg gör bladen för tunga och hängiga.

Karlssons klister

En lampsladd En som är lagom bred för att få plats i mässingsröret.

Sockel till lampa e27 Jag hittade en i mässing hos min lokala bygghandlare för 90 kr

Några clips är bra att ha när bladen skall tillverkas

Ett skruvstäd är bra att ha tillhands

Metallborr

Bågfil

Sax

Såga till 8 bitar utav mässingsröret med en bågfil. Jag gjorde mina 8 cm långa.
Sätt mässingsrören i ett skruvstäd, en åt gången. Fäst ena änden neråt (lägg gärna lite papper eller liknande mellan metallen) mät ut ca 2-3 cm av änden som du fäster i skruvstädet. Och skruva till så hårt du bara kan så att änden plattas till.
Borra hål i den platta änden av mässingsrören. Hålet skall vara så stort så att du kan trä på det på ett mässingsrör sen. Jag började borra med en mindre metallborr och tog sedan en större som är lika bred som själva mässingsröret.
Gör samma sak med alla 8 mässingsrören.
Trä på mässingsrören på det långa mässingsröret som blev kvar. Detta lite beroende på vad du har för takhöjd såklart. Vi har högt till tak, så jag behöll längden som fanns kvar på mässingsröret, vilket var ca 60cm. Annars är det bara att kapa av röret i önskad längd.
Trä igenom lampsladden i mässingsröret. Och fäst sedan lampsockeln i sladden.
Men det visade sig att den platta rottingen jag använde till den lilla lampan jag gjorde för några veckor sedan inte funkade inte att göra större ”blad” med. Gjorde jag de större så vek de sig. Därför bestämde jag mig för att beställa rund rotting, precis som originalampan har från franska Georges store


Hos Slöjd-detaljer hittade jag rund rotting, jag köpte den som är 3mm. Det var även där jag hittade mässingsrör , thihooo! 🙌🏻 Galet bra att hitta allt på samma ställe.

Börja med att klipp till rottingen. Jag gjorde mina blad 105 cm långa. Vill du göra större, så är mitt tips att göra ett prov först och kolla att de går, kanske behöver man en bredare rotting och då även ett bredare mässingsrör.


Lägg rottingen i blöt någon timme. Jag använde barens gamla badkar. Detta för att rottingen skall bli rak och fin. Låt ligga någon timme, man ser när den blivit rak.

Torka av rottingen med en handduk och limma ändarna mot varandra, ca 3-4 cm upp med Karlssons klister. Sätt clips i ändarna så att rottingen trycks mot varandra under tiden limmet torkar. Lägg ut några böcker på bordet och lägg rottingbladet mellan dessa. Forma bladet som du tycker genom att dra böckerna fram eller bak. Låt limmet och rottingen torka några timmar, eller över natten.
Mitt tips är att börja göra ETT blad först, innan man sedan gör alla. För att kolla att det är lagom stort, att tyget funkar etc. Det är lite tråkigt att göra 8 blad och så visar det sig sen att det inte funkar. Då är det bättre att göra ett provblad först. Funkar det inte får man justera.
Stryk ditt tyg och lägg ut på golvet. Tänk på att välja ett tunnt och lätt tyg. Blir tyget för tungt tyngs ”bladen” ner sedan när de sitter uppe. Jag återbrukade en gammal gardin som blivit lite solkig och inte använts på några år.
Dra en rand klister på ena sidan av rottingbladet. Och lägg försiktigt ner bladet på tyget. Lägg gärna något tungt över bladet. Låt limmet torka minst en timme eller längre. Klipp sedan ut bladet i tyget. Klipp så nära kanten du kan komma.

Tälj eventuellt till ändarna något för att få in dem i mässingsrören. Stoppa in bladen i mässingsrören, så långt det går. Nu är det bara att hänga upp lampan och vika ut bladen efter tycke och smak! 🙌🏻


Ett litet tillägg; jag har fått så många frågor om hur jag löst det hela upptill taket, med lampkopp. Och svaret på det är att jag inte har någon lampkopp till min lampa. Här hemma har vi snett och högt till tak, så jag tycker att lampkoppar mest ser lite onaturligt ut här hos oss. Jag kortar sladden så att den passar takkontakten. Men jag förstår att ni andra kanske vill ha det. Det finns fina att köpa på nätet. HÄR finns en fin i mässing och HÄR är en lite billigare variant i mässing. Man gör som man själv vill med lampkopp helt enkelt!

Det bästa med den här lampan är att man kan göra fler blad i tex annan färg eller storlek. Så är det vara att byta bladen och stoppa i andra, för maximal variation. Jag hade ju en massa rotting kvar, så jag gjorde även en grön variant till min lampa. Jag hittade ett mörkgrönt linnetyg som jag gjorde blad utav. Egentligen försökte jag mig på att göra lite större blad denna gång, men det visade sig att det gröna tyget var för tungt för att gå upp i storlek. Så det fick bli samma storlek på bladen som på den vita. Tycker den blev himla fin den också! Vad tycker ni?

Jag är galet nöjd över min lampa måste jag ändå säga. Snabbt räknat så tror jag den kostade runt 500 kr att göra. Men då har jag massa rotting kvar förstås. Och ska jag vara ärlig så trodde jag nog faktiskt inte att den skulle bli riktigt såhär bra 😆 Fint att se att man kan överraska sig själv ibland, haha.

Stort lycka till med lamppyssel nu framöver. Är något luddigt så hojta gärna till. Jag hoppas att ni vill tagga mig så att jag får se alla vackra skapelser. På instagram heter jag @leitntosinspiration och så tänker jag att vi startar en hashtagg, där alla vackra lampor samlas så vi kan inspireras av varandra. Alla blir ju unika! Så pysslar du en lampa, tagga mig @leitntosinspiration och använd hashtaggen; #diyblomlampa på instagram så hoppas vi att vi får en fin samling där!

Gillar

Kommentarer

Jessicasarner
Jessicasarner,
Vilken vacker lampa! Älskar den! 😊
nouw.com/jessicasarner
leitntos
leitntos,
Åh så roligt att du gillar den! Tack snälla! 💚
nouw.com/leitntos
Kerstin Ritzén
,
Tack Linnéa - för att du är en genuin inspiratör. Känner igen mig så mycket i dina tankegångar, är så glad att jag hittade din blogg, du ger så otroligt mycket inspiration och utmaningar. För en vecka sedan färdigställde jag "Snöblomman" som blev väligt vacker. Så nu väntar nästa fantastiska utmaning "Drömlampan", material är beställt så jag känner mig så ivrig att komma igång.
leitntos
leitntos,
Tack snälla Kerstin! Så väldigt glad du gör mig! Det är precis det här som är min tanke, att inspirera och utmana till att tänka lite ett varv till. Så roligt att du gjort Snöblomman! kan tänka mig att den är vacker! Älskar den lampan, lika mycket som denna. Alltid så härligt att få plocka fram den till advent. Stort lycka till med din drömlampa! Hoppas du blir lika nöjd med denna. Jag skall just till att göra en tredje färg till min, varav jag nu såg din kommentar som jag tydligen missat 💚 Tack snälla du och ha en fin dag!
nouw.com/leitntos
Rebecca
,
Hej! Precis hittat till dig och dina obeskrivligt fantastiska DIYs som jag blev helsugen på att testa 🤩 både denna lampan och snöblomma (tänkte börja i tid, har förstått de kan ta lite tid 🙈😅☺️).
Tänkte rådfråga för denna drömlampan om du tror denna lampasockeln kan funka? https://www.bauhaus.se/pendel-sky-1l-massing?gclid=CjwKCAjw6vvoBRBtEiwAZq-T1cQKhBp_AifkErXPHnMrCf4AmdEsVvqY6aWz74VGZbGl6QbChFxFPxoCGtsQAvD_BwE
Har lite svårt att förstå exakt vad det är jag ska leta efter nämligen 😌

Tack på förhand!
Rebecca
Natalie
,
Hej! Har blivit så otroligt inspirerad av detta inlägg och ska ge mig på att göra en själv. Har älskat den där blomlampan sen jag såg den hemma hos Anna Kubel för första gången på Instagram. Så himla vacker! Undrar bara en sak - hos vilken bygghandlare hittade du lampsockeln? Jag är också från Gotland men har svårt att hitta en 😅 Tack på förhand! Kram
Sofie
,
Ungefär hur mycket tyg går det åt till en lampa? SÅ glad att du gjort en DIY då jag fullkomligt älskar denna lampa och ska försöka mig på att göra en egen. Det ser ut som att det är väldigt mycket rund rotting man får hem.. Tips på vad man mer kan göra av det när lampan är gjord? Har noll fantasi och är egentligen inte särskillt pysslig. Men det är kul när man väl håller på och framförallt när man har ett lyckat resultat! 😊
leitntos
leitntos,
Så roligt att du gillar min blomlampa! 🙏🏻 Hm, jag vet inte riktigt hur mycke tyg det kan gå åt, kanske 0,5-en meter? Det är lite beroende på hur brett tyget man väljer är. Jag har gjort en liten variant av lampa också utav min rotting och så kan man ju göra olia blad till sin lampa, jag har gjort den i tre olika färger. Eftersom bladen går att byta ut. Kanske har du någon vän som också är intresserad av en sådan lampa? Så ni kan köpa rottingen ihop och dela? 💚
nouw.com/leitntos
ElleAndersson
ElleAndersson,
Amen wow det här måste jag testa. Bara älskar den lampan!! Så fin, tack för instruktion och bilder hur du har gjort.
nouw.com/elleandersson
leitntos
leitntos,
tack snälla du! 💚 Jag har flyttat bloggen till lovelylife.se därför är jag inte inne här särskilt ofta. Varpå sent svar! 💞
nouw.com/leitntos
Anitha
,
Älskar dina lampor och alla inspirerande tips
leitntos
leitntos,
Åh men tack snälla du, så glad jag blir! Numer bloggar jag hos Lovelylife.se häng gärna med dit för fler tips 💚
nouw.com/leitntos
Therese
,
Hej! Så fantastiskt fin lampa, tänkte försöka mig på en själv snart! Rund rotting verkar dock vara en bristvara, har du något tips på vad man skulle kunna använda istället?
/Therese
leitntos
leitntos,
jag tror slöjdebatter har dem i lage igen! Ialla fall när jag kollade häromdagen 💚 Annars så har jag nog dessvärre inget förslag.
nouw.com/leitntos
Kim dahlberg
,
Hej, tack för en fin och tydlig diy guide. Men jag har en fundering kring hur du löst en lampkopp.
leitntos
leitntos,
Tack 💚 Jag har fått många frågor om det, så jag uppdaterade inlägget med den infon. Jag har ingen takkopp till min, men det väljer man ju såklart själv. I inlägget tipsar jag om några olika varianter som skulle passa 💚
nouw.com/leitntos
Maria
,

Hej! Jag undrar om du upplever att den hängs ner med tiden? Originalet gör ju det och därför funderar jag på att göra en själv. Den är verkligen Superfin!

leitntos
leitntos,

Japp, bladen hängs ner efter ett tag. Jag brukar vända på mina lite då och då. Tycker det kan vara lite fint att ha rottingen uppåt ibland också 😍

nouw.com/leitntos