När jag för lite över två år sedan skulle skaffa valp hade jag funderat en hel del på hur jag ville att mitt och min valps liv skulle se ut. Jag är på inget sätt unik i att jag funderade på detta innan mitt valpköp utan jag är säker på att alla valp-/hundköpare funderar på detta i någon utsträckning. Vi funderar kring vad som är tillåtet alternativt inte tillåtet. Vill vi ha hund till sällskap eller utövande av någon hundsport? Om vi vill utöva någon hundsport så är frågan förstås vilken? När vi väl valt hundsport eller hundsporter så är frågan hur mycket tid vi vill lägga ner på den. Tävla eller inte tävla kan vara nästa fråga. Finns massor av frågor vi ställer oss innan vi hämtar hem valpen och de jag nämnde är bara ett fåtal.

Innan jag hämtade Lego hade jag en klar bild av vad jag ansåg vara tillåtet för honom i hemmet och även vilka krav jag tänkte ställa. Jag planerade att ha Lego främst till sällskap men visste även att jag ville prova på flertalet hundsporter för att se om något passade oss. Där tänkte jag även steget längre än Lego och tänkte som så att jag ville se om jag hittade hundsporten med stort H som jag kunde tänkas vilja satsa på i framtiden och då välja en framtida hund utifrån den hundsporten. Agility var nog lite av en drömsport för mig, men jag insåg tidigt att det inte skulle fungera då jag inte kan ha Lego lös. Visste tidigt att lydnad inte var något för oss då jag saknar motivation för det, men vi provade länge på Rallylydnad. Problemet med Rallylydnaden var nog att jag även där saknade intresse och motivation och det är svårt att motivera hunden att göra något när jag själv inte vill. Har provat på spårning lite och det skulle nog kunna passa oss, men jag saknar kunskap och har inte fått tummen ur att lära mig än. I samma veva som jag började inse att Lego måste ha Siberian Husky i sig började jag snegla på draghundssporten och fann den intressant. Sedan dess har vi provat på drag lite i form av bikejoring och det tycker både jag och Lego är roligt. Eller ja, Lego tycker det är roligt så länge han har ett annat ekipage framför sig att jaga. Sedan har vi då snubblat in lite på agilityn trots allt och det går riktigt bra för oss på träningarna. Med andra ord har vi inte bara en sport vi gillar, utan två.

Saker och ting förändras dock alltid. Vi har hittat två sporter som vi gillar men det som sätter käppar i hjulet för oss är det faktum att jag inte har bil och således har svårt att ta mig till träningspass runt om. Skulle vi behöva lägga ner utövandet av draget och agilityn så känner jag mig egoistisk som hundägare om jag behåller Lego. Min målbild för Lego är inte att han endast ska få vara sällskapshund utan jag vill att han ska få fortsätta utöva sporter som han älskar. för det går inte att gå måste på hur roligt han tycker det är att träna. Ska förtydliga att jag inte på något sätt tycker att det är fel att ha sin hund som sällskapshund, jag tycker bara inte att det är rätt för Lego. Även där har vi hundägare olika tänk kring vad vi tycker är okej gällande våra hundar. Vissa vill ha sällskapshundar men är ute och promenerar massor. Andra promenerar mer sällan och kortare och andra är nöjda med att låta hunden eller hundarna rasta sig själv/själva på tomten. Vi har olika syn på saken och även om jag kanske inte förstår andra hundägare ibland så respekterar jag deras sätt att ha hund så länge hunden mår bra. Önskar bara att jag kunde bli visad samma respekt när jag försöker göra det som är bäst för mig och min hund.

Jag älskar min Lego väldigt mycket och skulle jag ta beslutet att omplacera honom så kommer mitt hjärta krossas. Som hundägare, eller ja djurägare överhuvudtaget, så har vi inte lyxen att vara egoistiska utan djurens bästa måste komma i första rummet. Jag vill att min hund ska få ett rikt liv med massor av aktiviteter och upptåg, och kan inte jag erbjuda honom det så anser jag att han skulle få det bättre hos någon som kan ge honom det. Han förtjänar ett så rikt liv han kan få tycker jag och jag anser inte att ett liv som renodlad sällskapshund kan ge honom det. Fullt medveten om att många anser mig vara en dålig ägare och att jag sviker Lego om jag omplacerar honom. Hur kan det vara fel att vilja ge min hund det bästa liv han kan få? Jag har en sak kvar som jag ska prova innan något slutgiltigt beslut tas. Den saken kommer kosta så mycket på mitt redan sköra mående, men kan jag behålla Lego är det värt det i slutändan. Är allt annat än enkelt att vara hundägare och samtidigt kämpa mot en långvarig depression och ångest, men Lego ger mig så oerhört mycket positivt. Hade jag inte haft mina djur hade jag inte suttit här idag och det är den krassa sanningen. Så jag kommer använda den lilla energi jag har till att kämpa för mig och min hund.

Avslutar med en bild på min sötnos som jag tog igår.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Aldrig kunde jag väl ana att Lukas och Lego skulle bli så goa vänner den där dagen då vildingen Lego flyttade hem till oss. Lukas vägrade gå i närheten av honom i början och verkade allmänt livrädd för Lego. Nu är de dock goa vänner och jag lyckades till och med fånga en av deras mysstunder på film idag. ❤

Likes

Comments

Idag har jag och Lego varit med syrran ut till deras stuga. Var en aningen exalterad Lego på vägen ut och han blev inte ledsen när han upptäckte vart skulle. Så fort han får komma ur bilen och springa lös så riktigt sprudlar han av glädje och han är inte still långa stunder. Trots att han inte gillar att bada så ska han alltid ner i vattnet och plaska omkring varje gång vi är där ute och idag var inget undantag.

Snäll som han är hjälpte han syrran plocka lingon en sväng också. Är lite oklart hur pass mycket han egentligen hjälpte för han försökte smaska i sig lingonen själv plus att han satte sig i lingonriset hela tiden i hopp om att få en godis. Söt som tusan var han åtminstone och det räcker långt i mattes bok.

Eftersom leva loppan trots allt tar på krafterna är det ibland nödvändigt med en liten paus mellan varven. Behöver ju ladda batterierna så att det går att leva loppan en stund till sedan.

Då kan man dessutom passa på att rulla sig i gräset lite och åla omkring som en liten ål. Bara för att man vilar innebär det inte att man behöver ligga stilla på samma ställe. Eller ja, det verkar åtminstone vara Legos filosofi .

Är så roligt att fota Lego när vi är ute i stugan. Han är extra glad och livsglädjen riktigt lyser i hans ögon plus att det är sockerdricka i kroppen på honom. Att det är väldigt fint där ute skadar heller inte. Här är några fler bilder jag tog på raringen idag.

Vi avslutade med en promenad i området kring stugan och då fick Lego gå kopplad eftersom vi bitvis gick på en väg. När vi sedan vek av in på en bilfri sträcka fick Lego återigen springa lös och han skötte sig så fint. Han smet iväg in i skogen men sprang längst med vägen och kom varje gång vi ropade på honom. Vi passade på att kasta pinnar, springa ikapp och leka kurragömma medan han var lös och han verkade riktigt nöjd.

Efter drygt två timmar ute vid stugan styrde vi kosan in mot stan igen. Vi hade inte kommit långt innan vi märkte att något saknades bak i bilen, det vill säga Legos huvud.

Lego var så trött att han lagt sig ner i bak vilket inte händer ofta alls kan jag tala om. Bra betyg på vår lilla utflykt med andra ord.

På hemvägen stannade vi till och köpte lunch till mig och syrran och sedan åkte vi hem till mig och käkade och kollade på film. Lego försökte sova men han har svårt att somna ordentligt när vi har besök för tänk om han skulle missa något. Syrran hann inte mycket mer än åka hem förrän han däckade i min säng och han har knappt rört en fena sedan dess och det är ändå drygt tre timmar sedan hon åkte hem nu. Har en känsla av att jag inte kommer se så mycket mer av honom idag. 

Är så otroligt nöjd och stolt över efter dagen. Lego har sprungit omkring lös i nästan två timmar och han har inte dragit iväg en enda gång och kommit kanon på samtliga inkallningar. Stugan är verkligen ett kanon ställe att träna på detta för stugan ligger så att det inte är några direkta grannar och är mer eller mindre omringad av ett berg. Perfekt ställe för oss att träna på inkallningar och det behöver vi verkligen träna på. Känner att jag och Lego har blivit tajtare och fått bättre kontakt sedan vi började med agilityn, och denna dag har varit lite av ett kvitto på att det jag känner stämmer. Är så skönt att få sådana kvitton ibland för då känns allt jobb jag lägger ner helt plötsligt värt det och jag blir taggad att jobba vidare. Känns ofta nattsvart då jag aldrig får något gratis av Lego utan jag får jobba för allt, men det gör också att det känns så otroligt mycket härligare när framstegen märks.

Avslutar med en sista bild på min härliga hund.

Likes

Comments

Idag har jag varit iväg och köpt stövlar till Lego. Skulle nog egentligen vilja kalla det skor, men enligt tillverkaren är det stövlar så vi kör väl på det. Blev ett par Hurtta Outback stövlar då vi kan använda dem under vanliga promenader nu och sedan när vi börjar dra igen, kan vi använda dem då också.

BIld lånad från Hurttas hemsida

Lego fick prova att ha på sig stövlarna en lite stund när vi gick vidare på vår lilla turné idag och han gick ganska bra i dem. Visst, det såg lite ut som om han bajsat ner sig men för att vara första gången i ett par skor så gick det helt klart över förväntan. Han får inte gå för länge i dem i början då han går lite annorlunda än normalt vilket leder till träningsvärk så får vänja honom sakta men säkert så ska vi nog få tillbaka tassarna i gott skick igen.

​Tog denna bild på mitt hjärta idag när vi gick längst med sjön. Tycker den speglar hans personlighet så väl att jag bara var tvungen att dela med mig av den. Finns verkligen inte ord att tala om hur mycket jag älskar denna underbara hund. Han är alltid glad och ställer upp på alla tokiga saker jag får för mig att vi ska göra. Som jag sagt tidigare, man får inte den hund man vill ha utan den hund man behöver. Så sant som det är sagt. Lego visade sig vara en helt annan hund än jag ville ha, men absolut den hund jag behövde. Vet verkligen inte vad jag hade gjort utan denna härliga hund. 

Likes

Comments

Idag var det dags för agilityträning igen. Övervägde att hoppa träningen då jag haft två tuffa dagar och varit väldigt låg, men eftersom syrran så snällt skulle ställa upp och skjutsa så bestämde jag mig för att åka på träningen trots allt. Gissa om jag är glad att jag gjorde det. Först körde vi två olika övningar (delar av en bana) som vi sedan satte ihop och vi avslutade med att köra hela banan. Övningarna gick ganska bra förutom att jag inte fick någon direkt ordning på den övning som var längst bort i hallen då jag inte fick till bytena och var allmänt dålig på att visa Lego vägen. Den andra övningen gick desto bättre men av olika anledningar blev det bara ett försök på den. Sedan skulle vi köra hela banan. Trodde faktiskt att det skulle gå helt åt pipsvängen för Lego satt och tittade på allt annat i starten. När han väl kom iväg dock så gick det mesta klockrent. Är ett ställe det körde ihop sig och även blev en rivning och det var enbart för att jag inte hann med, men förutom det var banan nästan klockren. Är så stolt över oss och jag känner verkligen att vi har gjort framsteg. Syrran var vänlig och filmade vår bana och det är som vanligt super kul att titta på en sprudlande glad Lego och mindre roligt att se mig själv springa runt banan. Är dock så roligt att verkligen kunna titta på Lego och se hur kul han tycker det är med agility. Naturligtvis avslutar jag med att bjuda på filmklippet på vår bana.

Likes

Comments

Förra veckan när jag och Lego skulle åka hem från agilityn fick jag påtalat att våra reflexvästar syntes väldigt dåligt. Dagen efter gav jag mig iväg och köpte en ny reflexväst till Lego för det är viktigast att han syns. Har varit väldigt nöjd med min reflexväst dock och hade ingen direkt lust att köpa en ny, så jag köpte nya reflexband istället. Planen har varit att sy på banden på min gamla reflexväst men av någon anledning blev de liggande ett par dagar, men nu ikväll tog jag mig äntligen i kragen och sydde dit banden. Förhoppningsvis kommer vi synas bra i mörkret nu. Reflexvästar på oss båda plus att Lego har reflex i halsbandet. Kommer utöka vår arsenal med reflexer lite ytterligare närmsta tiden då jag verkligen vill synas bra i höst- och vintermörkret.

​Efter att ha tagit den här bilden på min och Legos reflexvästar syns det tydligt hur dåligt den gamla reflexen syntes. 

Idag har Lego och jag haft slappardag och jag tror vi behövde det lika mycket båda två. Skönt att kunna ta det lugnt mellan varven och bara vara. Helt slappt har det inte varit dock, utan vi har allt tränat lite. Har en längre tid tänkt införskaffa en liten pall och lära Lego att ställa upp framtassarna på den, men har inte kommit till skott gällande pallen än. Börjar vi se ett mönster? Hursomhelst, eftersom pall saknades tog jag en trälåda jag gjorde i slöjden för ett antal år sedan istället. Han fattade på en gång att det var en tass (till en början) som skulle upp men envisades med att testa med nosen ibland ändå. Blir så full i skratt när han gör så. Det syns så tydligt på honom både i kropp och blick att han vet att han egentligen gör fel, men att han på något sätt ändå måste testa. När jag plockade fram ett lite godare godis så tog det bara någon minut till innan han stod där med båda tassarna. Det hela kan inte ha tagit mer än fem minuter vilket jag inte vet om det är lite eller mycket, men jag blir alltid lite förvånad över hur snabbt Lego lär sig olika saker. Skulle vilja lära honom mer saker, men fantasin tryter. Många gånger ser man något roligt trick på nätet som vore roligt att testa, men tyvärr fastnar jag då jag inte vet vart jag ska börja riktigt. Det är hursomhelst ett problem för en annan dag för nu blir det alldeles strax sängen här hemma. 

Likes

Comments

Idag begav Lego och jag oss iväg till Villingsberg tillsammans med några andra medlemmar i Brukshundsklubben för att dra lite. Som tidigare när vi dragit ihop med andra var det fullt ös medvetslös som gällde även idag och det tog inte lång tid innan vi kom ikapp de som gått ut före oss. Så det blev mycket bromsande för min del vilket tyvärr blir extra jobbigt för Lego då han hela tiden försöker komma framåt men det är tungt. Vi har aldrig gjort någon omkörning och jag visste inte om jag skulle våga mig på en sådan. Tillslut kände jag mig mer eller mindre tvungen att testa på en omkörning då det blev ohållbart att bromsa så mycket som jag gjorde. Gav Lego kommandot "vänster" och gick direkt över från höger sida av vägen till vänster och sedan manade jag på honom lite och han svarade direkt och bara seglade förbi som om han inte gjort annat än omkörningar i sitt liv. Behöver jag tillägga att matte blev lite stolt då?

På vägen tillbaka märkte jag att Lego började tappa fart så jag släppte förbi de som körde bakom oss och det gick kanon även det. Sedan körde vi i ett lugnare tempo men han saktade ner mer och mer hela tiden. Stannade till vid ett dike där han fick plaska omkring lite för att svalka sig och även dricka lite. Sedan bytte jag från Zero DC Faster till Zero DC Short och lät Lego omväxlande jogga lätt bredvid cykeln eller framför, vad han nu kände för. Blev lite för långt att köra drygt sju kilometer med honom i rasande tempo då detta bara var tredje gången vi drar på allvar. Var inte meningen att det skulle bli en så lång runda, men det blev lite galet. Tycker ändå att han skötte sig kanon idag mitt älskade busfrö. Har lärt mig att han klarar både att köra om och att bli omkörd och det är kul att veta för jag har varit lite orolig för hur han skulle klara det. Får helt enkelt inse att han klarar mer än vad matte tror.

Innan det blir någon ny dragrunda för mig och Lego ska det införskaffas sockar till Lego för jag tycker att hans tassar blivit lite slitna och han hade lite problem med underlaget bitvis idag. Han springer ju helst så långt ut på kanterna han kan och där var mycket grus med lite större stenar idag vilket inte var så snällt mot hans små tassar. Så sockar är ett måste för jag vill skona hans tassar så mycket som möjligt och undvika skador.

Imorgon, måndag, blir det vilodag här hemma så att vi är pigga på tisdag när det är dags för agility igen. Avslutar med en bild på Lego som jag tog tidigare i veckan när vädret visade sig från sin bästa sida.

Likes

Comments

Denna vecka har vi jobbat hårt jag och Lego. I tisdags var det agility som vanligt förstås. Nytt för denna gång var att vi tog bussen till och från träningen då vi saknade skjuts. Bussresan verkade gjort under med Lego för på träningen var han super koncentrerad och smet inte iväg på glädjerunda en enda gång. Han var på väg att dra en gång när en annan hund var på väg mot oss, men han vände tillbaka direkt när jag sa till honom. Efter en timme verkade bussresan knäcka skallen på Lego för då orkade han inte mer så det blev ingen bana för vår del. Tråkigt som tusan när det gått så bra på träningen tidigare under kvällen, men inte mycket att göra åt det. Var och är ändå super stolt över Lego för han var så otroligt duktig på träningen.

Efter träningen när vi skulle ta bussen hem började saker gå snett. Först höll bussen på att köra rakt förbi oss då våra reflexvästar tydligen var dåliga, men vi lyckades komma med. När bussen sedan var nästan vid vår hållplats så reste jag mig upp för att gå av. Strax därefter tvärnitade chauffören så jag flög omkull och landade delvis på Lego som stod bredvid min vänstersida. Lyckades dessutom slå i handen under fallet och kunde inte hålla kopplet med vänster handen på promenaden från hållplatsen till vår lya. Lego klarade fallet bra med blev lite chockad men dämpade sig då jag satte mig och tog en vatten paus direkt när vi kommit av bussen. När vi väl kom hem var vi väldigt trötta båda två. Blev 1½ timme resväg totalt för oss för att träna agility i två timmar. Blev inte ens två timmar utan bara en eftersom Legos skalle la av efter det, så just nu vet jag inte hur jag ska göra med agilityn. Det är verkligen super roligt men eftersom det ligger utanför stan blir det bökigt för oss att ta oss dit. Får klura lite på detta.

Igår, onsdag, hängde jag och Lego med M och N på en promenad till Granngården. Jag var på jakt efter en ny reflexväst till Lego, men Granngården hade inte fått in några än. (???) Tyckte det var konstigt för det börjar behövas tycker jag. Lyckades få lift av mamma sedan och tog mig till en annan djuraffär där jag hittade en reflexväst, så nu syns Lego i mörkret igen. Ska köpa reflexband till min egen reflexväst och sy på. Gillar min reflexväst och vill inte köpa ny plus att det blir billigare att köpa reflexband och sy på.

På kvällen packade jag med mig cykel och Lego och mötte upp C och hennes två hundar och så åkte vi iväg på dragträning tillsammans med Brukshundsklubbens dragträningsgrupp. Första rundan släppte jag iväg de andra lite före då jag vet att Lego springer som en idiot och vi brukar komma ifatt de andra, och det gjorde vi även denna runda. Han lyssnade fint på kommandon, förutom sakta vilket vi behöver träna på. Brukar inte behöva använda det kommandot när vi tränar själva, men när vi drar ihop med andra är det nog det kommando jag använder mest. Den andra rundan gav jag de andra lite längre försprång innan jag släppte iväg Lego men även denna gång tog det inte lång stund förrän vi var ifatt de andra. Han är otroligt snabb min lilla raring och jag blir lika förvånad varje gång. När jag släpper honom nere vid rastgården så springer han aldrig särskilt fort, ens när han leker med andra hundar. Sätter jag honom framför en cykel med en "hare" framför, ja då springer han. Är väldigt stolt över honom för vi har bara dragit på riktigt två gånger och han springer som om han inte gjort annat. Så nu blir det för matte att montera bort cykelkorgen på ena cykeln och fixa ett dragfäste. Fick tips igår på träningen hur jag kunde göra en egen, och det ska jag göra. Måste köpa en riktig draglina också och sen blir det att dra fler gånger. Tråkigt nog ska draggruppen byta dag på sina träningar från och med nästa vecka och då krockar den med mina körövningar men jag är så taggad på att dra mer nu så får försöka lösa det på något sätt. Nu ska jag tvinga ut min hund på "morgonkissen". Han har varit helt död sedan vi kom hem igår och la sig faktiskt tillrätta i soffan redan innan jag stängt ytterdörren. 


Likes

Comments

I tisdags när vi var och tränade agility passade vår goa och duktiga instruktör Ewa på att filma oss när vi körde banan. Denna runda var inte vår bästa, men jag är ändå imponerad över hur duktiga vi är. Lego är bara en stjärna och jag tycker jag sköter mig helt okej trots att jag inte är smal plus saknar allt vad kondition är. Även om det är jobbigt att se filmklipp på mig själv så är det oerhört lärorikt och även roligt att se de framsteg vi gjort tillsammans.

Likes

Comments

Idag var det dags för agilityträning idag och idag byggde vi upp en hel bana som vi skulle köra. Planen var inte att köra hela banan direkt utan vi la in belöningspunkter där vi stannade upp och belönade hunden innan vi fortsatte med resterande banan. Första gången var riktig katastrofal då Lego smet iväg och nosade på allt och ingenting istället. Efter mycket om och men kom han tillbaka och då körde vi några hinder igen, men vid nästa belöningspunkt drog han iväg på en sniffrunda igen och så höll det på banan igenom. Kan ärligt säga att jag var väldigt besviken efter den rundan och jag tänkte att vi borde stannat hemma idag då jag är inne i en svacka just nu. Passade på att jobba med lite tricks medan de andra körde för att försöka få Lego att fokusera mer på mig.

När det var vår tur att köra banan andra gången hade jag inga som helst förväntningar utan ville bara ta mig igenom banan utan att han pep iväg alltför många gånger. Jises vad jag blev imponerad av min hund. Han var uppmärksam på mig och väldigt på hugget så jag hann inte riktigt med. Hade planerat in mina belöningspunkter på sådana punkter där jag visste att jag skulle behöva fånga upp honom för att hinna med så det blev riktigt bra förutom att han missade ingången till slalom först och det tar jag på mig då jag slarvade lite med att visa vart han skulle ta vägen. Tredje gången vi körde banan gick det också grymt bra. Han följde fint, hoppade bra och stannade fint vid belöningspunkterna utan att tappa fokus och driv framåt när vi fortsatte.

Sista gången vi körde banan skulle vi köra den baklänges och det var lite spännande då Lego har jäkligt lätt för att lära och jag fasade för att han skulle halka in på det andra hållet på ett ställe. Min härliga hund överraskade mig med att köra en super fin runda. Efter första belöningspunkten drog han iväg innan jag hann starta honom men istället för att ta tillbaka honom och göra om den starten satte jag fart efter honom och det redde ut sig bra trots allt. Märks verkligen att han tycker det är roligt att köra agility. Kan säga att jag var mäkta stolt över Lego när vi kom i mål efter denna sista rundan. Fick medhåll från vår instruktör att han var väldigt duktig och så frågade hon lite käckt vem som tränat honom. Det var en bra påminnelse att jag också varit duktig för vi är ju trots allt ett team och vi måste båda göra ett bra jobb för att det ska bli en bra helhet. Jag är alldeles för duktig på att kritisera mig själv medan jag aldrig ser bra saker jag gör så det är bra att jag kan bli lite påmind om det ibland. Är otroligt glad att vi upptäckt denna väldans roliga sport jag och Lego.

Likes

Comments