Postad i: Universitetet

Hejsan!

Wow, vilken dag! Det har hänt väldigt mycket som vanligt. Vi smygstartade biologi-kursen idag och det betydde: Systematiska undersökningar! Med andra ord.. vi fick så plantor och ta med oss hem tillsammans med en påse spyflugelarver. Dessa ska vi då följa tills deras livscykel är slut, eller i flugornas fall så ska vi släppa ut dem :) Vi hade även en fysiklektion där vi lekte runt med massa olika experiment och roliga saker :) Vi hade riktigt roligt!! Det är det jag älskar med naturvetenskap och teknik, det är inte bara teorier. Man får lov att känna på sakerna, i vissa fall smaka, höra hur de låter och testa sig fram till vad som händer om vi ändrar något element. Vilket var exakt det vi gjorde! Och det resulterade i det här:

​Så himla roligt och intressant! Vi trodde att det skulle vara kallt eftersom kolsyreisen som vi använde var -75 grader men den var ljummen. Vi fick lov att göra vad vi ville med isen eftersom den inte fick läggas tillbaka i behållaren :) Så we went totally CRAZY!! Som barn igen... 

Imorgon är det fortsättning på fysik! Vi ska fortsätta lite på det vi gjorde idag och så något annat som jag inte riktigt kommer ihåg vad det var :) Jag ska tidigt som vanligt och sitta innan lektionen. Det är ganska rofyllt att studera på morgonen innan någon annan hunnit in till universitetet :) 


//M. 

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Postad i: Vardagsliv, Universitetet

Hej! Då var jag tillbaka igen.. Efter ytterligare sjukdom och snörvlande. Jag mår iallafall hyfsat idag så jag sitter i skolan och kämpar på.

Helgen har varit ganska full och med mycket flängande. I lördags var jag på mitt gamla jobb och åt lunch tillsammans med tjejerna. Därefter åkte vi och handlade middagsmat och lite bubbel. Sedan hade jag ett film-marathon i soffan och Patric tittade till och från han med. Igår var vi först på IKEA och sedan på BAUHAUSE. Vi behöver ta tag i saker och ting nu för vår renovering. Så vi kollade på golv som vi kan tänka oss + att vi frågade om man lägger golv hela vägen in till väggen. Därefter blev det en tur ner till min familj i Åsa! Vi firade Lucas som fyllt 13 år. Vi tog med oss lite thai-mat på vägen hem som vi mumsade på i soffan ^^

Idag är det en lång dag i skolan som gäller.. Jag har redan suttit här i en timme och skrivit. Jag har en komplettering som ska vara inlämnad idag och sedan har jag TVÅ böcker som ska läsas. Vi har introduktion till de olika delkurserna i eftermiddag. Nu är det KEMI och FYSIK som börjar! KUL :D


//M.

Likes

Comments

Postad i: Vardagsliv

Hej!

Idag har vi haft genrep på universeum. Det var meningen att vi skulle vara på respektive avdelningar/områden men det var överbokat med skolklasser så vi fick sätta oss där vi fick plats helt enkelt! Det gick ändå bra, det var första repet som vi gjorde och våra kurskamrater älskade våra vindsnurror och tyckte att det var jätteroligt att tillverka dessa :)

Efter genrep och reflektion så bestämde vi att vi skulle ta helg faktiskt! GRYMT skönt. Så ikväll har jag mest tittat på tv-serier och latat mig. Katterna lämnades till svärföräldrarna och jag håller på att packa lite :) Eller nja.. jag har faktiskt skapat ett google dokument där jag har börjat skriva upp lite mer vad vi behöver säga till eleverna på tisdag.

Är det fler än jag som älskar lyxfällan?? Det är en ny säsong som har börjat precis idag (för en timme sedan)! Det är en tjej som jag har följt under olika perioder genom hennes blogg (Hanna Widerstedt). Det jag är förvirrad över är att de har utökat programledarna till 4 (??? WHY)... Jag tror att jag har sett varenda avsnitt faktiskt. Vi var riktigt inne i denna serien ett tag men jag tröttnar alltid efter 3-4 säsonger (kanske därför jag aldrig har sett färdigt en denna serie tror jag..)

Aja, det blev ett grymt spretigt inlägg kände jag så jag avslutar här!

Likes

Comments

Postad i: Vardagsliv

Hej! Allt bra? :)

Jag har legat sjuk sedan i lördags.. alltså sååå länge. Jag mådde konstant illa från det att jag vaknade i lördags till igår. Jag tvingade mig ändå in till skolan men höll ett säkert avstånd till mina kurskamrater. Vi fick lämnat in en hyfsad planering men vi har nu fått en del synpunkter. Jag var definitivt inte på topp så jag förväntade mig att lärarna skulle gå in och peta.. Jag missade även ett litteraturseminarium igår som var webb-baserat, mitt huvud fungerade helt enkelt inte och jag tillbringade HELA dagen nerbäddad i sängen framför olika serier.

Men idag mår jag bättre! Huvudvärk och en ordentlig slemhosta men det överlever jag och kan antagligen hålla fokus lite längre denna gången. Vi måste gå igenom lite saker inför imorgon då vi har generalrepetition för universeum-examinationen.

Flashback från tiden då jag jobbade på äldreboendet... Januari var alltid värsta månaden för oss då allas barn var sjuka och sedan blev kollegorna sjuka också. Vissa dagar kunde vi vara 3 stycken istället för 6 och jag var SJÄLV flera gånger på kvällarna. Snacka om vabuari haha.

Likes

Comments

Postad i: Vardagsliv

Hej!
Jag ligger här i soffan och huttrar.. sedan i lördags har jag mått illa och hostat sönder lungorna. Så det blir till att vila, vila och just det! Vila...

Likes

Comments

Postad i: Vardagsliv, About me

Vad heter du och hur gammal är du?

Jag heter Michaela och jag är 23 år gammal.

Vilka är dina bästa egenskaper?

Jag tycker att mina bästa egenskaper är att jag är snäll, rolig, omtänksam och hjälpsam.

Berätta lite om din familj!

Jag har en stor familj haha... Men jag kan berätta att jag har en mamma och en pappa men även en styvpappa och en extra mamma. Jag har fyra stycken bröder, varav två stycken är ingifta. Jag har den större delen av min närmsta familj i Kungsbacka-områden men även några släktingar nere i Skåne. Min storebror är pappa till två stycken fina pojkar, William och Lucas (5 år respektive 13 år). Det finns mycket jag skulle kunna skriva om min familj men det får eventuellt bli ett separat inlägg längre fram!

Vilken är din favoritfärg?

Oj.. Det beror helt och hållet på. Men jag har alltid älskat blått och grått.

Favoritlåt?

Believer - Imagine Dragons

Vad tycker du om att göra på fritiden?

Jag har tyvärr inte så mycket fritid med tanke på att jag oftast pluggar eller läser någon form av kurslitteratur. Men de dagarna då jag är ledig så brukar jag titta på tv-serier, läsa en ICKE-SKOLRELATERAD bok, umgås med min sambo och familj. Det är även på fritiden då jag brukar passa på att tvätta upp hela tvättkorgen och organisera om i garderoberna.

Kaffe eller té?

KAFFE <3

Vart ser du dig själv om 5 år?

Om 5 år så är jag färdig lärare och har en fast anställning på en skola. Jag och Patric har köpt vår första bostad tillsammans och planerar eventuellt ett tillskott i vår familj.

Varför vill du bli lärare? Vad är det bästa med yrket?

Jag vill bli lärare för att jag älskar att jobba med människor. Jag har testat på att arbeta i butik där man träffar mycket människor men det var inget för mig. Jag har även testat att jobba på äldreboende. Tyvärr klarade jag inte av den psykiska stressen som det jobbet hade. Men omvårdnadsbiten, att hjälpa och stötta, det ville jag fortsätta med på något sätt! Att få vara med och hjälpa till att forma en människa till en god demokratisk medborgare är en gåva som jag har fått chansen att göra, vilket jag är oerhört tacksam över och tar stort ansvar för. Jag tycker att det bästa med att vara lärare är eleverna och deras syn på världen. Jag älskar att samtala med dem och höra vad deras uppfattning är om världsliga problem.

Är du en morgon eller kvällsperson?

Jag är nog en morgonperson.. Men jag tycker att kvällarna är fridfulla också.

Brukar du planera dina dagar mycket eller har du redan koll?

Jag ÄLSKAR att planera, organisera och göra olika typer av listor. Så jag planerar alltid mina dagar väldigt noga! Min kalender ser ut som ett krigsverk men så länge jag kan se organisation och ordning!

Vad är din snapchap/Instagram?

snap: mikkaelaledin
insta: mikkaelaledin

Likes

Comments

Postad i: Universitetet

Jaa det hann allt bli ett kvällsinlägg också! Det senaste har jag funderat på vad jag tycker bäst om när det gäller att vara student på universitetet, mest för att jag vill hålla min motivation vid liv. Men jag har också funderat på vad jag tycker är värst.

+ Att få lära känna nya människor som är lika dig själv.

+ Att konstant få lära sig nya saker och se i andra perspektiv.

+ Jag älskar verkligen att läsa och lära mig, helt enkelt så älskar jag att studera! Att få öppna en helt ny bok är rena kattmyntan för mig haha..

+ Professorernas tips och trix är guld värda och ger lärdomar för livet.


- Det är extremt tidskrävande.

- Ibland vill man bara bränna sönder sina böcker och hoppa av.

- Att tvingas jobba ihop med en person som man verkligen tål/klarar av. (Omoget men vi känner alla så!)

- Man är inte precis rik som student.


Detta var bara några saker som jag har funderat ut. Det kommer att komma en del 2!
Men hur håller jag mig motiverad till att fortsätta kämpa och lära mig trots att huvudet säger stopp och belägg?

Det första jag gör är att jag funderar på vad det är som gör att jag inte vill plugga just då. Är det för att jag egentligen är trött som jag intalar mig själv eller är det för att jag vill se den där serien på tv istället? Vad är egentligen prioriteten just nu? Plugga eller hamna efter och få plugga ännu mer?

Kommer jag fram till att serien är viktigare just då så unnar jag mig det ibland. Men i fall 9 av 10 så sätter jag upp mål för mig själv. Jag pluggar i 1 timme och sedan får jag lov att se på ETT avsnitt. Medan jag ser på serien passar jag på att dricka något och eventuellt äta ett mellanmål för att samla energi. Sedan fortsätter jag plugga men då höjer jag nivån till 2 timmar innan jag får paus.

Jag funderar på att lägga ut lite studietips samt tips på hur du organiserar dina studier på typ söndag. Jag planerar alltid mina studier inför kommande vecka på söndagar! Då vet jag när jag vaknar på måndag morgon vad jag måste göra just den dagen, vilket är grymt skönt!!

Likes

Comments

Postad i: Vardagsliv

Hej!

Idag blev det inte mycket tid för att kolla varken mobilen eller hinna med i huvudet. Vi har spenderat hela dagens tillsammans med pedagoger på universeum! Det har varit väldigt lärorikt och det är absolut något jag skulle kunna tänka mig att jobba med :-) Alla som jobbar där är pedagoger av olika slag med inriktning på naturvetenskap och teknik :-) Jag tog några bilder som jag tänkte dela med mig av men det blir kanske ett sent kvällsinlägg på det :-)

Som rubriken lyder så tänkte jag dela med mig av ett par tv-serier som jag tittar på just NU och vad de handlar om. Jag är en sådan person som alltid byter mellan serier och gärna inte tittar färdigt eftersom jag blir uttråkad. Dessa serier kan jag titta om hur många gånger som helst. När Patric kommer hem så har jag liksom börjat om på avsnitt 1 av någon anledning (för oftast femte gången eller så). Jag är också en sådan person som växlar serier beroende på mitt humör. Iallafall, här är min lista!

1. Grimm 2. Gilmore Girls 3. Shadowhunters 4. Lucifer 5. 72 Dangerous animals - Australia


Grimm:
tillgänglig på netflix (5 säsonger).

Denna serien handlar om Nick Burkhart som är en detektiv i Portland, USA. Han lever sitt vanliga liv tills den dagen då han börjar se konstiga saker. Problemet för honom är att han är den enda som kan se det... Serien går ut på att Nick, tillsammans med oväntade vänner, tar sig an "konstiga fall" och lär sig att hantera sitt nya, farliga liv som en GRIMM.

Mitt betyg på denna serien är: 10/10. Jag älskade den redan från första avsnittet och jag har följt serien sen den första säsongen.

Gilmore Girls:
tillgänglig på netflix (7 säsonger).

Serien handlar om Lorelai och hennes dotter Rory som lever i en liten småstad i USA. Lorelai och Rorys band är väldigt starkt och istället för att bete sig om mor och dotter så är de bästa vänner som delar med sig av allt till varandra. I denna serien får vi följa deras liv och vara med om en del tonårspinsamheter som alla går igenom, samtidigt som vi blir förundrade av det band som Rory har till sin mamma.

Mitt betyg på denna serien är: 9/10. Den fick inte helt 10 poäng eftersom jag tycker att de två sista säsongerna inte är lika bra. Jag blir också rätt avundsjuk på deras relation och i de sista avsnitten tycker inte jag att de lyckas lyfta fram det på samma sätt!

Shadowhunters:
tillgänglig på netflix (2 säsonger).

Denna serie är en tolkning från en bokserie som handlar om en tjej som heter Clary. Hon har haft en bra utväxt men har ingen aning om sin mammas bakgrund. En dag ser hon något som hon inte kan förklara och när hon berättar för sin mamma får hon veta mer om sina släktingar och familjens historia. Det visar sig att de är Shadowhunters, de är tillhälften änglar som lever för att skydda människorna från demoner.

Mitt betyg på denna serien är: 10/10. Jag bara ÄLSKAR denna serien. Det har även gjorts en film innan tv-serien men jag tycker bättre om serien eftersom vi får en djupare inblick i deras liv. Just nu håller säsong 3 på att spelas in och första avsnittet kommer i Mars på Netflix! WIIIE!!!

Lucifer:

tillgänglig på netflix (2 säsonger).

Lucifer är en klubbägare i L.A som lever för att ha kul och njuta av livet. Han är öppen med sitt förflutna men ingen verkar ta honom på allvar. Han är nämligen djävulen, som vi människor kallar honom. Den fallna ängeln som blev nedkastad i helvetet för att vakta portarna till vår värld. Han tröttnade helt enkelt på att helvetet var så tråkigt och bestämde sig för att ta en semester i L.A. När han bevittnar ett mord på en väninna så tränger han sig på en detektiv som klassar honom som psykiskt sjuk men användbar. Tillsammans löser de mord som ingen annan kan lösa.

Mitt betyg på denna serien är: 9/10. Herregud säger jag bara. Denna serien är hysteriskt rolig men väldigt spännande. Jag råkade snubbla över denna en morgon innan jag skulle åka in till skolan och vara duktig. Det blev ingen skola den dagen utan jag satt hemma och sträck-tittade.. De sista avsnittet på säsong 2 har jag inte riktigt gillat men vi kan inte gilla alla!

72 dangerous animals - Australia.
tillgänglig på netflix (1 säsong).

Denna serien går ut på att rangordna olika djur utifrån deras egenskaper och eventuella giftskala. De ställer ormar mot spindlar för att jämföra vilken av dem som kan klassas som värre än den andra. Det är väldigt mycket ormar, spindlar och andra kryp men de har även större djur som apor, hajar osv. Detta är en bra serie för den som vill veta mer om olika djur eller om man, som jag, har lite hatkärlek till det farliga djurlivet. Denna serien får mig både att må illa men också bli förundrad över att det finns djur i världen som är så pass farliga och varför vi inte vet om att de existerar.

Mitt betyg: 10/10. TIPS: det finns även en säsong som handlar om farliga djur i sydamerika.


Ja detta var då min lista! Jag hoppas att det är någon som kan falla alla i smaken för jag rekommenderar verkligen var och en av dessa. Min kräsna sambo tycker också om dessa serier och vi kommer ALDRIG överens om något i film/serie-väg i normala fall. Jag insåg också precis att jag är väldigt beroende av Netflix haha...


Likes

Comments

Postad i: Vardagsliv, Lektionstips

Hejsan!

Det var ett tag sedan jag bloggade... Tyvärr så går mycket av tiden åt att plugga eller försöka hålla sig motiverad till pluggandet haha. Förra veckan startade naturvetenskapskursen igång. Det betyder 1 HEL (!!) termin No och teknik. Såååå KUL! Imorgon kommer jag att tillbringa hela min dag på Universeum tillsammans med pedagoger som jobbar där och mina goa kurskamrater. Vi kommer att få föreläsning, rundturer och tillfälle att bekanta oss med våra tilldelade avdelningar. Vi kommer i början av Februari att få två klasser som vi ska guida i 30 minuter och min grupp har fått TEKNOTEKET som domän ^_^ Det ska bli grymt spännande att se vad vi lyckas klura ut att göra! :-)


Som rubriken lyder så har jag ett tips till blivande, men också verksamma lärare! Jag upptäckte på VFU:n att det faktiskt är jäkligt svårt att komma på lektioner som är stimulerande och kreativa. Det jag tyckte var speciellt svårt var värdegrundsplaneringar som gav eleverna en chans att faktiskt diskutera värdefrågor. Så jag gav mig ut på nätet i jakt på lite inspiration. Då råkade jag snubbla över en sida som heter lektion.se

lektion.se är en hemsida där lärare från hela Sverige lägger ut sina lektionsplanering med pedagogisk planering OCH eventuella arbetsblad. Dessa får man fritt använda och ändra i för eget bruk. Det kostar ingenting att vara medlem och de skickar ut nyhetsbrev varje månad där de listar de populäraste lektionsplaneringarna!

Här ser ni att de till och med har organiserat alla lektioner utifrån ämnen och man kan söka inom de årskurserna som är aktuella! Till och med gymnasiet finns med här och de planeringar som jag har kikat på verkar vara riktigt bra också!

Under min VFU använde jag mig av en lektionsplanering från lektion.se som handlade om problemlösning med bråk! Mina elever älskade problemen och jag har aldrig sett dem så engagerade förut som när de fick sitta i grupperna och försöka lösa problemen!

Så mitt tips (förutom denna hemsidan) är att använd dina kollegor! Kollegialt lärande är ett lärande som mina professorer talar mycket om och fördelarna är ENORMA! "Vi ska inte behöva uppfinna hjulet varje gång" - ett motto som jag tänker på när jag gör mina lektionsplaneringar.

Jag hoppas att detta var användbart för någon och jag kommer under våren lägga ut fler tips men även mina egna planeringar för att försöka inspirera andra men även mig själv till att tänka utanför lådan!

www.lektion.se


*Bilden är en skärmdump från hemsidan. Detta är mina privata åsikter. *

Likes

Comments

10 FAVORITER

Färg: Grå

Mat: Alla former av långkoksgrytor är mys

Band: Just nu.. Imagine Dragons

Film: oj.. svårt :/ älskar verkligen Harry Potter-filmerna

Bok: SVÅRT! Kan inte välja en..

Sport: Avskyr egentligen all sport

Årstid: Hösten <3 

Veckodag: Lördagar

Glassmak: Viol 

Tid på dygnet: Jag är en morgonmänniska och älskar skymningen

9 FÖR TILLFÄLLET

Humör: Arg, stressad, the list goes on..

Smak: Savory (vet inte hur detta översätts till svenska)

Kläder: Jeans, linne och en gosig tröja som är alldeles för stor

Bakgrund: Mamma, pappa & Jonathan på Jonathans bal

Nagellack: Just nu är jag inte inne på nagellack

Omgivning: Julkaos deluxe

Irritationsobjekt: Universitetslektorer för tillfället

8 FÖRSTA

Bästa vän: Min pojkvän

Screen name: förstår inte alls denna..

Husdjur: Cleo och Fia <3 

Piercing: Inga, är extremt allergisk.

Förälskelse: Min första riktiga förälskelse var en kille som hette Alex och bodde i Skåne. 

Musik: Jag älskade/älskar Tokio hotel.

Bil: Jag har aldrig ägt en egen bil. 

Kyss: Samma sak som första förälskelse

7 SENASTE

Cigarett: I somras tror jag.

Mat: Mini-muffins

Dryck: Trocadero

Biltur: Till mina svärföräldrar för att hämta Cleobus

Kyss: Min sambo 

Spelad låt: Tvillingen - Darin 

TV-program: Gilmore Girls 

6 HAR DU NÅGONSIN

Dejtat någon av dina bästa vänner: Nej det skulle jag inte säga att jag har gjort. 

Brutit mot lagen: Jag har kört alldeles för fort men oupptäckt.

Blivit arresterad: Nej, aldrig. 

Badat naken: Bara i badkar

Varit med på TV: Nej.

Kysst någon du inte känner: Ja det har jag väl. 

5 NEJ TACK

Kläder: Fluffiga jackor.. URK.

Mat: Rött kött. Får äckelkänsla av vissa typer av kött. 

Musik: Musikaler/klassisk musik

Dryck: Sprit 

Personlighetsdrag: Jag avskyr personer som är så självupptagna att de inte ens klarar av att föra ett normalt samtal. 

4 SAKER

Du gjorde i går kväll: Lagade mat

Du kan höra just nu: Min kisse spinna <3 

Du inte kan leva utan: Min telefon!!! 

Du gör när du har tråkigt: Jag brukar ofta sova en stund

3 PERSONER

Du kan berätta allt för: Mamma, Patric & Jesper

Du tycker om: Samma svar som ovan. 

Du inte gillar: Det finns en tjejgrupp i min klass som jag verkligen inte tål. Vet dock inte namnen på dem. 

2 VAL

Kaffe eller te: ​KAFFE

Vår eller höst: ​HÖST

1 ÖNSKAN

Att julen ska bli en rolig tid och inte en helg med konflikter och tårar. 


Likes

Comments