Camillas heta kycklinggratäng 2.0

Min heta kycklinggratäng är en uppskattad maträtt såväl hos er som hos mig. En av mina absoluta favoriträtter helt klart! Receptet har en hel del år på nacken så nu har jag uppdaterat receptet något och skulle nog vilja påstå att den är ännu godare nu :)


För 4 portioner

  • Smör att steka i
  • 3-4 st kycklingfiléer
  • 1 paket bacon (2 paket om ni vill ha extra mycket i)
  • En bit purjolök ca 5-7 cm
  • 1 vitlöksklyfta
  • 5 dl grädde
  • 1 msk kycklingfond
  • 3 1/2 msk tomatpuré
  • 1-2 tsk sambal oelek (beroende på hur starkt man vill ha det)
  • 1 broccoli
  • 1/2 blomkål
  • Salt/peppar
  • Valfri ost för att toppa gratängen med

Gör såhär:

Ställ ugnen på 180 grader. Stek strimlad bacon tills det blir knaprigt. I med strimlad purjolök samt pressad vitlök de sista minutrarna. Ställ åt sidan.

Skär kycklingen i mindre bitar och bryn i stekpannan (Kycklingen behöver inte bli helt klar med stek så den får färg) Krydda med salt och peppar - snåla inte med pepparn ;)

Skär blomkål och broccoli och lägg i ugnsfast form (jag använder färska grönsaker då de frysta tappar mycket vätska i gratängen) Häll sedan på bacon/purjolöken och sedan kycklingen.

Sås: Blanda grädde, tomatpurén, sambal oelek och fonden i en kastrull och låt koka upp. Smaka av och tillsätt ev mer kryddor.

Häll såsen över kycklingen och in i ugnen. ca 25 minuter på 180 grader. Efter 25 minuter - ta ut gratängen och toppa med valfri ost. Jag använder en bit mozzarella samt lite riven gouda ost. In i ugnen igen och höj till 220 grader. När osten har smält och fått färg - då är den redo att ätas :) Till detta serverar jag en härlig och fräsch sallad.

Gillar

Kommentarer

Evaeliasson
Evaeliasson,
Den ska jag prova 😋
nouw.com/evaeliasson
BelminaHusic
BelminaHusic,
Men GUD!! Klockan är mycket, och det börjar kurra i magen efter denna gratäng!! Ser jätte gott ut, och smakar garanterat lika så!
nouw.com/belminahusic
Yasminegill
Yasminegill,
Ser sjukt gott
nouw.com/yasminegill
Pia
,
Ser jättegott ut! Vad har du för gratängform för att få allt "under ytan" ?
Monica Ahlberg
,
Det ska jag genast testa. 💖Älskar alla dina maträtter 💖
Carrolchf
,
Så enkelt och så gott! 😁👌