SKRIV UPPGIFT

Idag hade jag min första skrivlektion på evigheter. Eller, det är iallafall så det känns. Jag har varit väldigt förkyld den senaste veckan. Missade en skriv lektion i fredags och sen var det hela helgen (plus måndagen) emellan tills idag. Vi började lektion men mentorstid och sedan gick vi in på lektionens innehåll. Lektionen heter Media produktion, vi arbetar med media. Hur bild, text och andra sätt att uttrycka sig kan påverka och samverka i olika perspektiv. Denna lektion började vi först med att vår lärare F (vet inte än om jag får använda personens namn eller ej) hade skrivit ut 5 bilder av årets bilder (vad jag kommer ihåg). Vi skulle arbeta med att analysera foton (bildanalys). Det var en kort uppgift där vi fick sex lappar med olika adjektiv och substantiv som vi skulle placera på de olika bilderna. De olika adjektiven var för exempel "detaljerad", "förför", "harmoni", "halvbild" och "dubbelt budskap". Efter vi hade diskuterat om våra olika perspektiv så gick vi vidare till nästa uppgift.

I slutet av detta år ska vi som en klass släppa en egen tidning. I denna tidning ska vi ha olika annonser för Fryshusets estetiska skrivlinje (det programmet som vi går). Vi började att diskutera vad en annons var, vad en reklambyrå gör och sedan hur man bygger upp en annons för att den ska bli bra. Efter vi gått igenom om hur man bygger upp en annons (vi använde oss av AIDA modellen) så fick alla börja på sin egna tankekarta till den annonsen som vi själva skulle göra. Vi börja skissa på det första utkastet som vi någon senare lektion skulle få individuellt respons på. Jag kom inte så långt på mina annonser men jag fick en bra början på många olika idéer som jag senare skulle kunna utveckla och arbeta vidare på. Till dessa texter ska vi även designa egna annonsomslag som vi sedan ska använda oss av senare i tidningen.

Jag har inte läst igenom dessa texter än eftersom det bara var påbörjade idéer från min tankekarta. Jag vet att flera av dom är repeterande. Mitt mål till nästa lektion inom att skriva annonser är att jag vill påbörja en idé med en komisk annons. Komedi inom reklam brukar vara en stor framgång och jag tänkte att jag skulle försöka på mig det här med. Hoppas ni alla har en fortsatt trevlig vecka. x

Utkast 1 13/9-2017 Lisa Cederberg 17esb

Uppgift: gör en annons till Fryshuset skrivarlinjen

Målgrupp: ungdomar som ska välja gymnasium

  • Manusförfattare, journalist, författare… väcker någon av dessa yrken ett intresse för dig? Börja din resa till dina drömyrken redan i gymnasiet. På fryshusets skrivarlinje siktar vi mot stjärnorna. Lär dig hur text och bild kan påverka olika personer. Lär dig journalism, skönlitteratur och alla möjliga texter men du lär även att arbeta och analysera texter. Fryshuset estetiska skriv program ger dig alla möjliga möjligheter inom media yrkena. Sätt ord på dina känslor och uttryck dig själv på ett kreativt sätt. Kom på fryshusets gymnasium öppet hus och se helt för dig själv!


  • Brinner du för att uttrycka dig själv? Skriver du så mycket att handen krampar, men vill ändå du fortsätta? Varmt välkommen till Fryshusets skrivarlinje för här passar du in perfekt. Vi arbetar med att sätta ord på våra känslor. Vi skriver vår egen historia och jobbar mot att nå stjärnorna. Drömmer du om att jobba med skriva? Författare, journalist eller något annat inom skrivar yrket verkar som värsta drömjobbet? Varmt välkommen till Fryshusets estetiska skriv program! Studiebesök, erfarna lärare och arbeta med likasinnade personer. Kom till fryshusets gymnasium öppet hus och se helt för dig själv!


  • Sitter du på tunnelbanan och kommer på egna berättelser i ditt huvud om de personerna som är runt omkring dig? Har du överflöd med fantasi men tycks inte kunna få ned det på pappret på ett bra sätt? Fryshuset erbjuder en estetisk skrivarlinje för personer just som dig! Arbeta med journalism, manusförfattare, media, skönlitteratur och allt gott & blandat inom skriv yrket! Du får chansen att jobba tillsammans med erfarna lärare, studiebesök på bokförlag och tidningsredaktioner. Få en insikt inom skriv branschen!


  • Är du skoltrött och inte alls har lust att välja något urtråkigt program som natur eller ekonomi? Då vet vi vad som är bra för dig! Välj de estetiska programmet och ha kul alla tre åren i gymnasiet! Uttrycka dig själv kreativt och sätt ord på dina känslor! Fryshuset gymnasium erbjuder estetiska skriv programmet för dig som vill skriva din egen historia och siktar för stjärnorna. Lär dig allt möjligt inom skriv och de andra media ämnena samtidigt som du får chansen att arbeta med erfarna lärare och likasinnade personer. Fryshuset gymnasium har en bra blandning av olika estetiska programmen. Umgås med personer som brinner för sin passion och att uttrycka sig själv kreativt!

Likes

Comments

SKRIV UPPGIFT

I onsdags fick jag en väldigt rolig skrivuppgift som jag tänkte dela med er här. Min skriv lärare började uppgiften med att visa en bild på ett par trappor. Hon berättade att våran uppgift skulle vara att skriva en kort novell på 30 minuter. Till denna novell skulle vi välja en av bilderna hon hade valt ut av trappor. Novellen skulle handla om en händelse i denna trappa vi hade valt ut. En bra händelse eller en katastrof. Vi fick skriva handlingen själva. Efter våra 30 minuter åter samlades vi och alla läste upp den korta novellen dom hade skrivit. Vi fick jämföra våra berättelser. Vilka hade lika händelser, vilka hade valt lika trappor och vilka var helt annorlunda.


Jag tyckte denna övning var väldigt bra. Vi jobbade med att ta vår inspirationskälla från en bild, vi jobbade med att skriva noveller och sedan när vi läste upp dom jobbade vi med att läsa upp en text men också att våga läsa upp sina egna verk. Vi jobbade med att analysera andra och sin egen text (dock inte så djupt). Vi bara hade 30 minuter på oss, detta gjorde att vi verkligen krossade "writer's block", vilket är extremt viktigt att försöka jobba bort. Något sånt som "writer's block" har man inte alltid tid för och då gäller det bara att acceptera det man har och försöka hitta nya ideér.


Hoppas ni alla har haft en bra helg hittills och njuter av denna söndag. Själv sitter man här 8 på morgonen för att jag inte kunde sova. Min förkylning tar det bästa av mig.


x Lisa


Ett stag bakåt och två steg framåt

Lisa Cederberg 6/9-17

Trappor. Miljontals trappsteg. Hur många personer möter varandra varje dag i trapporna utan att lägga en tankat på det?

I min skola finns det en massa trappor. Åtta våningar för att vara exakt. Det finns spiraltrappor, vanliga trappor och det finns till och med en hemlig trappa. Inte många människor vet om denna hemliga trappa som vi har i skolan. Förutom mattanterna då. Jag hittade denna trappa en gång när jag hade bråttom till lektionen. En morgon vaknade jag alldeles för sent och sprang hela vägen till skolan i panik. När jag kom till skolan såg jag att dörrarna vid matsalen var öppen. Ibland ser man hur mattanterna kan komma ned från dessa trapporna via matsalen. Jag tänkte på hur skönt det skulle vara om jag bara kunde använda dom trapporna istället för huvud trapporna. Mitt klassrum låg nämligen tre våningar över matsalen, men om jag skulle ta huvud trapporna skulle jag behöva springa till andra sidan skolan. Det tar minst 6 minuter extra. Det är en stor skola. Jag bestämde mig för att smyga in i matsalen och springa in i det lilla trapphuset som fanns bakom de stora kylarna.

Vita väggar, vitt golv och en fin stor planta fanns i trapphuset. Inte ett enda bevis på att någon någonsin har varit här. Jag kunde till och med se min spegelbild i det glansiga golvet. Så rent var det. Dock är jag inte förvånad. Detta är nämligen en väldigt fin privatskola. Jag förstår fortfarande inte hur mina föräldrar har råd för mig att gå här.

Med snabba steg började jag hoppade upp för trappan. Blicken ned mot fötterna så att jag inte skulle missa något steg och råka ramla ihop till en hög av brutna ben. Detta var tydligen inte den bästa idéen. När jag kom upp till andra våningen hoppade jag in i något som kändes som en person gjord av tegel. Balansen försvann helt och jag kände hur trappsteget under mina fötter började försvinna. Jag släpper ut ett högt skrik och blundar av rädsla. Sista sekunden innan dom spetsiga trappstegen skulle hugga i min rygg omfamnar någon min kropp hårt och hjälper mig att hitta balansen igen. Jag finner lugnet inom mig igen och med kärleksfulla ögon kollar jag upp mot min hjälte. Långt blont krulligt hår är allt jag ser. Nästan som ett afro täcker håret hela ansiktet på personen.


Bilden jag använda till denna uppgift. (Källa osäker)

x Lisa

Likes

Comments

Så jag bestämde mig för att skaffa en blogg. Ett beslut jag har gjort x antal gånger innan när jag var yngre. Men denna gång kollar jag på att skapa en blogg ur ett annat perspektiv. Jag skapade denna blogg för min egen skull. Jag vill ha en plattform där jag kan uttrycka mig själv på olika sätt och sedan publicera det. Denna blogg ska innehålla allt jag vill och känner för. Jag vill kunna kolla tillbaka på texterna jag har lagt ut här och se hur jag har utvecklats. Hoppas ni finner lika mycket nöja i denna blogg som jag gör!

x Lisa

Likes

Comments