La Voyageuse nouw.com/

Hemfärd. På morgonen storstädade vi hela stugan: Torkade golv, dammade hyllor, vädrade madrasser m.m. Det blev nog finare än vad det var när vi kom dit!

Tåget hem från stationen gick inte förrän vid 20.00 så återigen fanns det tid att vara uti backen. Vi lämnade tillbaka lägenhetsnycklarna och tog bussen (med all vår packning till Åre Centrum).

Vi åt matlådor som vi förberett dagen innan avfärd: Rödbetsburgare, chili con carne och panerad kyckling stod på menyn.

Foto: Cecilia

Oturligt nog blev jag sjuk, så jag satt kvar i värmestugan. De andra som inte åkte skidor den dagen...

Foto: Marcus

Foto: Pontus

...Tog en promenad till en lekpark (?) och ett café!

Foto: Marcus

När alla sedan kom tillbaka till värmestugan spelade vi "Galenpanna". Det går ut på att alla sitter i en ring, skriver en lapp vardera med ett substantiv/verb/adjektiv etc. och sätter lappen i pannan på personen till höger om en. Alla ska gissa vad som står på lappen med hjälp av "Ja" och "Nej" frågor. Jag var Tingeling och skrev lappen "Molgan, Allfons Åbergs låtsaskompis"!

"Får det här plats i en mikrovågsugn?"

Foto: Cecilia

​Kvällsmat på Max. Sedan bar det av mot nattåget hem där vi, (efter en att ha sett på en del sämre filmer) troligen snarkade ikapp!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Onsdag 17 februari, min födelsedag. På kvällen blev jag firad med chokladpraliner och tårta, som jag dessvärre inte lyckades fånga på bild, vi åt fort!

Foto: Cecilia

​Magnifikt!

Foto: Pontus

Foto: Carl

När Carl bestämde att vi skulle åka 1,5 km flackt för att komma hem:
"Det finns två typer av människor som åker här: Längdskidåkare och sadister..."

Citat av Martin

Foto: Cecilia

Känslan efteråt.

​Foto: Cecilia

Liftarna stängde 16.30. De här dagen var vi sena. Lyckligtvis kom nästan alla med (Carl fick åka buss hem).

Likes

Comments

Dag tre var en tisdag och det var helt klart den finaste dagen under hela kortveckan!

Foto: Sara

Foto: Cecilia

Foto: Cecilia

Foto: Carl

Vad som ser ut att vara ett katalogfoto!

Vi åkte ända upp till toppen, så högt det gick med "äggliften" i alla fall!

Foto: Sara

Foto: Sara

Vi bestämde oss även för att ta en fika, innan lunch (schhh!).

Foto: Cecilia

Vi fullständigt badade i sol!

​Kvällen bjöd på Kung fu film och mer popcorn!

Likes

Comments

Måndag morgon åt vi frukost (med allt vad en frukost innebär). Åt frukost gjorde vi förövrigt varje dag.

Foto: Cecilia

Sedan var majoriteten av oss ute i backarna igen!

Det var mulet och snöigt (vad annars?).

Dessvärre lyckades Marcus ramla och skada knät i backen, så han gjorde Eric (som otroligt nog lyckats hoppa över ett pingisbord så att han skadat benet) sällskap resten utav kortveckan. Vissa var mer hjälpsamma än andra, jag tog selfies...

Sara och Marcus spenderade större delen av den dagen i områdets sjukstuga medan jag och Cecilia åkte vidare, tills jag behövde åka tillbaka till stugan för att förbereda lunch! Det blev broccolipasta och lax (som förövrigt inte skulle blivit tillagad om inte Eric hjälpt mig, då jag tycker det är svårt att fixa allt som kräver korrekt tillagning).

Bär i lösvikt
Bär hem

Foto: Sara

Till kvällen behövde hushållet handla än en gång, så jag och Sara begav oss till vår (sedermera) standardaffär 2 km bort. Återigen handlade vi mycket, men den här gången hade vi planerat inför det (mer eller mindre) väl, vi tog med oss vår trotjänare till pulka och planerade bussresa till affären och hem igen. Dit kom vi, men bussen tillbaka lyckades vi missa. Så... då frågade vi Per om vi skulle kunna få åka med honom till vår stuga igen, mot betalning förstås då vår summa inte nådde tusenlappen. Snart satt vi i bilen och på mindre än 10 minuter var vi hemma. Då säger han de magiska orden:

"En kan ju inte handla för över tusenlappen varje gång."

Han var definitivt vår bästis däruppe i Åre!

Foto: Sara

Vi åt i stort sett popcorn varje kväll (extra kvällsmat), här från Telenor vilka tillhandahöll oss med Internet.

Foto: Cecilia

Innan vi bestämde oss för att se filmen "Superfast" (← jag säger bara jisses) pågick det en hjärnornas kamp mellan Eric och Sara, vem som vann vet jag däremot inte!

​Foto: Cecilia

Likes

Comments

Kl. 8.00 (?) på söndag morgon var vi framme i ett kyligt men fint Åre! Mindre fint var det att bära alla väskor till busshållplatsen som skulle ta oss till vårt skidområde, Björnen!

Så småningom kom bussen.

Tiden det tog att hämta ut förhyrda skidor behöver vi inte tala om, men det spelade inte så särskilt stor roll eftersom vi ändå inte fick lägenheten förrän vid 15.00.

Så några av oss passade på att åka skidor (I know, right?!) fram till dess.

​Däremellan passade vi på att äta ute! Pizza, pasta och calzone m.m. 

Här är vårt tillfälliga hem! När vi väl fick det var vi helt slut, men vi behövde trots det gå och köpa mat. Jag, Carl och Marcus anmälde oss som frivilliga. Hurtiga var vi dessutom då vi inte valde affären som låg 500 m bort, utan affären som låg närmare 2 km bort! Eftersom vi var hela 9 personer tog vi med oss en pulka till bärhjälp, det skulle dock visa sig bli ett större inköp än vad vi räknat med och vägen tillbaka till lägenheten verkade ändlös.

DÅ svängde en taxi, tillhörande ICA upp bredvid oss. Chauffören (som vi senare fick veta heter Per) berättade att de nyligen lanserat ett nytt koncept där alla kunder som handlar för över 1000 kr får skjuts ända hem! Med våra nio kassar konstaterade han att vi var sådana kunder och därmed fick vi åka med honom tillbaka till lägenheten!

Väl hemma serverade Cecilia, Marcus och Pontus köttfärssås med spaghetti och choklad (!) till kvällsmat.

Likes

Comments

Ett nytt reseäventyr, vad lämpar sig då bättre än att skriva här?

Under årets sportlov for jag och åtta andra, glada resenärer (des voyageurs) till Åre! Resan hade varit planerad sedan hösten 2015 och lördagen den trettonde februari bar det äntligen av!

ÅRE 

Foto: Cecilia

På lördagskvällen låg vi inklämda i en sovkupé på ett nattåg vid namn "Snälltåget" - en misslyckad översättning av tyska ordet för snabb (schnell), fick jag lära mig av de tyskspråkiga! Känslan var smått klaustrofobisk, men det var trots det (vad jag tror är) min bästa tågfärd hittills! Vi vaggades till sömns.

Jag delade kupé med Cecilia, Sara och Marcus. Vissa (jag och Marcus) var mer angelägna om att paxa överslafarna eftersom en får klättra då (!).

Efter att ha utfört den troligen sämsta bäddningen någonsin hände inte så särskilt mycket mer...

Förutom det faktum att Sara var Batman,

Och Marcus hade skinkost med sig.

Kvalitén på de här bilderna är... Magnifik.

Likes

Comments

Att tågluffa har givit mig möjligheten att kalla mig något sånär mer världsvan än tidigare och en erfarenhet för livet. Det har varit kul, påfrestande och väldigt spännande. Alltifrån planerande till genomförande och slutförande. En del stunder kommer jag ångra, en del stunder kommer jag aldrig glömma, en del stunder kommer jag minnas med ett leende på läpparna och en del stunder kommer jag göra allt för att få återuppleva.

Med facit i hand vet jag:

*Att det hade räckt med att köpa ett Interrail Global Pass 15 dagar istället för 22 dagar för vår del. Jag skulle absolut inte vilja påstå att vi stressade igenom våra resmål. Vi hann däremot med mycket under enbart en dag, vilket fick oss att vilja fara vidare och upptäcka fler platser.

*Hur värdefull appen "Rail Planner" är för tågluffaren. Om vi inte skulle ha laddat ner den innan vi for iväg hade vi varit strandsatta redan första dagen. Av http://interrail.se/ fick vi med oss en broschyr samt en karta över Europa, att ha med sig dem är även det ovärderligt.

*Inte hur Interrailpasset är utformat. Jag hade förväntat mig ett kort, (likt Västtrafiks "100 dagar" eller busskort) men istället fick jag ett halvt A5 i tunt papper att bära runt på i min magväska. Idag är det passet delat i inte bara tu, utan tre. Nyckelordet är nostalgi eftersom passet troligen har sett ut så sedan tågluffande blev på modet.

*Hur man (troligen) äter i korrekt ordning på en italiensk restaurang: Förrätt, huvudrätt n° 1, huvudrätt n° 2, efterrätt och kaffe på det. Kanske ev. en sallad också mellan måltiderna.

*Att jag uppskattar hostel lika mycket som jag uppskattar hotell. Jag rekommenderar att boka hostel/hotell/guesthouse/camping i förväg. Då vet du med säkerhet att du har någonstans att sova. Ett boende med gratis wifi och luftkonditionering kan göra upplevelsen bättre, åtminstone om du som jag vill föra en offentlig resedagbok. Om du däremot har en obegränsad budget eller känner att du har massor med pengar som bränner hål i fickorna, varför inte besöka Schweiz' huvudstad Bern närmare midnatt utan att ha reserverat boende? Där kostar det skjortan.

*Att det är fullt korrekt av mig att påstå att jag i förrgår befann mig i bl.a. Milano och idag på hemmaplan.

-Så Ebba, vad har du pysslat med det senaste?

-Jo, ehm. Igår köpte jag frukost i Milano, lunchade i Schweiz och sov i Tyskland. Du vet, de vanliga söndagsupptågen.

De röda linjerna är hur vi planerade att åka och de blå är hur vi faktiskt åkte. Skövde-Köpenhamn-Hamburg-Amsterdam-Paris-Bern-Milano-Venedig-Rom-Milano-Zürich-Strattsburg-Hamburg-Köpenhamn-Göteborg-Skövde.

Av alla städer vi besökte var Venedig mitt absoluta favoritresmål. Jag älskade att bara strosa omkring där och titta på de fina byggnaderna som låg tätt, tätt intill kanalerna. Andra ​mer ​sevärda resmål var Amsterdam med sin fantastiska arkitektur. Amsterdam för i övrigt påminde mig en del om Göteborg med dess spårvagnstrafik men även som stad i sig. 

Genom att klicka på kategorin "Tågluffen 2015" under headern hittar du snabbt och lätt tillbaka till det här äventyret. Här är alla inlägg i rätt ordning:

Presentation22 dagar kvar3 dagar kvarRutt med tågDet här med att packaVor rejse hidtilAuf wiedersehenDag två i AmsterdamDoei AmsterdamOur last summerAu revoir ParisHej då BernBolognese i BolognaVenedigAtt äta i ItalienRomHemfärd och Tågluffen 2015.

Notis: Så fort som jag kom hem igår och kikade in här via datorn såg jag hur hemska bilderna som jag lagt upp med hjälp av mobilen blivit -men nu är alla bilder fixade och kommer till sin fulla rätt!

*Om hur otroligt mycket du får se av alla städer som du besöker med hjälp av tåg, även om det bara är cirkus åtta promille av ett helt land. Att sedan promenera dig fram till olika destinationer ger om än desto mer att kunna återberätta om!

Det här är det sista inlägget (åtminstone för stunden) som kommer handla om att just tågluffa. Om det finns någon som funderar på att göra något liknande och har frågor eller funderingar är det bara att kommentera. Jag kommer att behålla den här bloggen, men se den lite mer som ett tillhåll för mig i cyberrymden och inte enbart som en reseblogg.

Likes

Comments

Milano är ett av våra stopp på vår hemfärd. Härifrån åker vi tåg till Chiasso, Zürich, Stuttgart, Köpenhamn och Göteborg.

Igår stannade tåget vid havet...

Av ren glädje vadade jag i med kläderna på tillsammans med de decimeterlånga firrarna! Spontant och fantastiskt. Det var ett rent under att jag lyckats tömma byxfickorna innan jag gick i utan att direkt försäkrat mig om att så var fallet.

Likes

Comments

Befinner vi oss inte längre i. Just nu är vi i Milano, igen. Vi är faktiskt påväg hemåt!

Det var vi däremot inte igår, för vi skulle se Rom och Colosseum!

Panorama.

Därefter Foro Romano.

Inte för att jag någonsin besökt Grekland men det kändes lite som om vi var där.

Mon. A Vittorio Emanuele II. <-- Jag gick in dit ovetandes om vad det var och gick ut därifrån ovetandes om vad det var. Jag lovar härmed mig själv att Googla senare.

Utanför stod en väldigt vit cykel. Inte nödvändigtvis med svartvit bakgrund.

Pantheon.

Piazza Venezia <-- Vi som redan varit i Venedig?

Sedan gick vi förbi Castel Angelo.

För vi var påväg till San Pietro. Det var verkligen en maffig kyrka med dess statyer, målningar och supercoola eluttag.

Olyckligtvis så hade de stängt in till Sixtinska Kapellet, så det får bli en annan gång! Lyckligtvis lyckades jag uppfylla båda mina mål för dagen!

​Nutellaglass, banan- och björnbärssorbet (?).

Likes

Comments

... Är en upplevelse. Igår åt vi potatissallad, banan, ölkorv och bönor till kvällsmat. BÖNOR. Jag är en sådan person som alltid har bojkottat alla konstiga (allt som inte är gurka, morötter eller tomat) grönsaker, rotfrukter och baljväxter, tills nu då jag befinner mig i Italien.

Ikväll stod vegetarisk pizza, med såväl champinjoner som äggplanta och squash/zucchini på menyn.

#sämst på att fotografera mat

Förresten så befinner vi oss för tillfället i Rom (totalt ointressant information).

Jag har två mål inför morgondagen:

•Besöka Colosseum

•Köpa glass

​Jag prioriterar det ena målet mer än det andra. 

Likes

Comments