Nålar och smärta

Hej!

Idag var det dags för fler prover och det första jag gjorde var blodprov och efter det ryggmärgsprov. Måste bara nämna att det var det äckligaste jag gjort i hela mitt liv. Har så ont i min rygg nu och får inte äta eller dricka utan bara ligga stilla till jag ska göra nästa prov...

Såhär ser det ut:

För er som inte vet hur det går till så har jag hittat en bra beskrivning på nätet:

När ryggvätskeprovet tas ska du antingen ligga ner på sidan eller sitta upp. I båda fallen är det viktigt att du böjer på ryggen så mycket du kan. Det kan underlätta att ha en kudde i knäet om du ska sitta när provet tas. Du blir ofta ombedd att ”skjuta rygg som en ilsken katt”. Det underlättar för läkaren, eftersom det då blir större mellanrum mellan kotorna.

Du kan ligga ner eller sitta upp när ryggvätskeprovet tas. Det kan underlätta att ha en kudde i knäet om du sitter under provtagningen.

Provtagningen görs i ländryggen:

Provet tas vanligtvis mitt i ländryggen. Läkaren känner på höftbenskammarna för att hitta rätt plats för sticket. Hen tvättar sedan huden med sprit på och runt stället där provet ska tas. Om du vill ha lokalbedövning får du det, men det lindrar inte helt utan du kommer ändå att känna ett tryck. Utan lokalbedövning känner du dessutom själva sticket genom huden under några sekunder.

Nålen måste vara i rätt läge:

När nålen gått igenom huden förs den in till den så kallade spinalkanalen, eller ryggradskanalen, som innehåller ryggvätska. Det är vanligtvis inte smärtsamt, men om läkaren inte hittar rätt plats kan nålen komma åt benhinnor eller nerver och då kan du få ont en stund.

Ryggvätskan tappas ur för provtagning:

När nålen är på plats får ryggvätska droppa ner och ut i ett provrör. Om trycket ska mätas kopplas ett tunt plaströr på. I det kan läkaren på en gång se hur högt eller lågt trycket i ryggvätskan är.

Undersökningen håller oftast på i omkring en halvtimme. Den tar så lång tid för att ryggvätskan rinner långsamt, en droppe i taget. Exakt hur lång tid provtagningen tar beror på hur mycket ryggvätska som behövs. Hur mycket ryggvätska som behövs beror i sin tur på vilka prover som ska tas på ryggvätskan. Ofta behövs 5–25 milliliter. Vätskan återbildas vanligtvis inom en timme.

Källa: http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Undersokningar/Ryggvatskeprov---lumbalpunktion/

Så nu ligger jag här och är riktigt kissnödig och törstig men kan inte göra nåt av de.... Finns heller inget roligt på tvn så får kolla på Disney Channel haha fast det funkar det med!

Anledningen till att jag inte kan äta får ni veta mer om sen då jag väntar på ett prov jag verkligen inte tycker om ....

Hasta luego!

  • Sjuk..
  • 898 visningar
  • Nära Benalmádena, Málaga, España

Gillar

Kommentarer

Anna
Anna,
Hej Casandra - jag är en av din mammas bloggläsare, har inte läst hennes blogg på ett par dagar men har nu sett alla uppdateringar.
Åh, jag hoppas att du får tillbaka alla prover och resultat, och att du kan komma hem snart igen. Aldrig kul att ligga på sjukhus, speciellt inte när det drar ut på tiden...

Ville bara skicka dig en STOR, varm styrke-kram, och hoppas att allt ordnar upp sig och att du snart är på fötter igen!

Anna i London
lavidaenespana
lavidaenespana,
Hej Anna!
Vad kul att du kollat in min blogg också! Vi har fått tillbaka proverna nu och har inga fler provet att göra som tur är. Tycker inte alls om att ligga på sjukhus men tyvärr så vill dem inte släppa mig förens febern är över. Tack så mycket Anna! Ha det bra ❤️
nouw.com/lavidaenespana
yasminawallin
yasminawallin,
Krya på dig bästa Casi!! ❤️nouw.com/yasminawallin
lavidaenespana
lavidaenespana,
Tack fina Yasmina! Miss u ❤️nouw.com/lavidaenespana
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229