Kirjoittelin kuukausi takaperin ajatuksiani kuluttamisesta ja ympäristövalinnoistani ja postaus sai omaksi ilokseni paljon hyvää palautetta joten lähdin innoissani suunnittelemaan lisää sisältöä siltä saralta. Syyskuussa Zero Waste Suomi sitten haastoi mut mukaan zerowaste syyskuulle ja tartuin tähän haasteeseen innoissani.

Mitä zero waste tarkoittaa?

Zero waste on elämäntapa, jossa kaatopaikalle syntyvän jätteen määrää pyritään vähentämään. Mistään nollatoleranssista ei siis ole kyse, vaan enemmän realistisesta pohdinnasta sen suhteen, mitä jätettä on tarpeen tuottaa ja mistä asioista puolestaan voi luopua.

Zero wastea voi ajatella viiden Rn sääntönä.

1. refuse (kieltäydy) - tarvitsenko jotain tuotetta oikeasti?

2. reduce (karsi) - voinko vähentää kotona olevan tavaran määrää?

3. reuse (korjaa, käytä uudelleen) - tavaroita kannattaa pyrkiä käyttämään mahdollisimman pitkään uudelleen, ja siksi kannattaa valita tuotteet sen mukaan, mikä kestää.

4. recycle (kierrätys) - näiden asioiden jälkeen on kierrätyksen vuoro.

5. rot (kompostointi) - ja viimeisenä kompostointi.

Miltä haluan oman zero waste syyskuuni näyttävän?

Mä halusin haastaa itseäni uudelleen ajattelemaan omaa kulutustani, ja kuljeskelin vähän kämpässäni katsellen, mitä mä voisin tehdä vielä toisin.

Tässä syyskuun aikana oon laittanut jo omaa kierrätystäni kuntoon. Nykyään kierrätykseen menee muovit, biot, pahvit, lasit, metallit, ongelmajäte ja paperit. Muovin kierrätystä aloittaessa huomasin vasta todella, miten ison osan jätteestä muovi muodostaa, ja erityisesti elintarvikepakkauksien muovit. Toisaalta fiilis myös parani, kun tajusin miten vähän kaatopaikalle menevää jätettä syntyy, kun käyttää vähän ekstra aikaa kierrätykseen.

Oon myöskin alkanut enemmän miettimään omia ostotarpeitani vaatteiden suhteen. Luulen että aika monen tulee osteltua helposti uusia vaatteita, kun trendit vaihtuvat nopeasti ja kaupat pursuavat toinen toistaan ihanampia uutuuksia.
Tein jo jonkin aikaa sitten inventaarion omasta vaatekaapistani ja huomasin omistavani varsin yksipuolisen vaatevaraston, vaikka vaatteita oli vaikka millä mitalla. Vaatekaapin läpi käynnin jälkeen mun on ollut helpompi hahmottaa, mille vaatteille voisi oikeasti tulla käyttöä ja mitä vaatteita en käytä, vaikka kuinka ihanilta näyttäisivät. Mun vaatekaappini on karsiutunut melkein puoleen, ja silti musta tuntuu että mun on helpompi löytää päälle pantavaa.
Tän asian suhteen mulla on vielä paljon tehtävää, mutta ainakin askeleita on otettu parempaan suuntaan.

Kotiini haluaisin ostaa vielä puisen tiskiharjan, kestorättejä ja mahdollisesti puusta tehdyn hammasharjan. Lisäksi muutamalle kestohedelmäpussille tulisi varmasti välillä käyttöä, vaikka useimmiten yksin asuvana ostan vain muutaman hedelmän, joita ei tarvitse erikseen pussiin pakata. Oon myöskin miettinyt suihkusaippuan vaihtamista palasaippuaan.

Syyskuun aikana voin sitten ilmoitella, miten oon tässä haasteessa onnistunut - joten lisää postauksia aiheeseen liittyen on luvassa!

Haastan teidät kaikki mukaan zero waste haasteseen, mitä jätettä sä voisit arjessasi vähentää? Linkkailkaa myös alas jos tähän tartutte, niin tuun lueskelemaan.

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Janita
,
Hyvä kirjoitus ja sitäkin tärkeämpi aihe. Tuntuu että aina on jotain tekosyitä olla olematta tarkempi omissa tavoissaan.. ehkä tästä inspiroituneena yritän vihdoin itsekin!

https://www.lily.fi/blogit/janita-johanna/9x-havaintoja-hollannista
www.blogger.com/profile/160768536307724897
Laura
,
Kiitos! ja jep, välillä se ympäristöystävällisyys tuntuu niin paljon haastavammalta, että ei millään jakaisi, mutta onneksi kun siihenkin saa rutiinin, niin homma helpottuu 😊www.blogger.com/profile/037312718420464720
IP: 82.99.3.229