Vuosi kapselivaatekaappia takana

Jos kapselivaatekaappi on sulle konseptina uusi, käy kurkkaamassa tää postaus .

Viime vuoden tammikuussa kirjoitin ensimmäisen postaukseni kapselivaatekaappiin liittyen. Olin sinä syksynä herännyt omaan sotkuuni vaatekaappini suhteen ja halusin saada aikaan muutoksen. Olin lukenut erilaisia artikkeleita ja blogitekstejä aiheeseen liittyen ja kiinnostuin erityisesti vaatekaapin minimalistisuudesta ja järjestelmällisyydestä. Tietysti pohjimmainen ajatus oli se, että ajan kuluessa oma kuluttaminen vähentyisi. Halusin nyt melkein vuoden jälkeen tulla jakamaan vähän ajatuksia tähän projektiin liittyen, ja miten oon tässä omasta mielestäni onnistunut.

Alussa lähdin innokkaana toteuttamaan vaatekaappia ja jaksoin jopa kirjoitella ylös itselleni muistiinpanoja. Ajan kuluessa innostus on tietysti vähän laskenut, mutta oon edelleen käynyt säännöllisin väliajoin vaatekaappia läpi ja vaihdellut vaatteita vuodenajan mukaan.

Tuntuu että vähän hiipien tää kapselivaatekaappi on muuttanut mun ajattelua. Käytän nykyään huomattavasti enemmän aikaa ennen kuin teen uusia ostoksia, ja mietin tosi tarkkaan uusien vaatteiden tarvetta ja vanhojen vaatteiden uusikäyttöä. Oon myös tässä matkan varrella oppinut paljon siitä, millaisista vaatteista tykkään ja mitä käytän, ja nykyään tiedän jo tosi nopeasti vaatteesta, onko se ostamisen arvoinen.

En oo kuitenkaan ollut vielä ainakaan tänä vuonna mikää mallisuoriutuja. Kirjasin tämän vuoden kaikki vaateostokset ylös, ja oon tän vuoden aikana ostanut yhteensä 26 uutta vaatekappaletta. Muutama niistä oli ostettu oikeasti tarpeeseen (eli korvaamaan jotain rikki mennyttä, jota en voinut enää korjata) mutta loput oli enemmän omaksi ilokseni ja ikään kuin 'täydentämään vaatekaappia'. Jos miettii mun vaatekaappia, niin 26 uutta tuntuu aivan turhan suurelta luvulta, ja siihen haluan ainakin ensi vuonna paneutua vieläkin paremmin.

Toisaalta listaa tutkiessani huomasin että kaikki mun ostamat vaatteet ovat päätyneet vaatekaapin aktiivisiksi jäseniksi, ja musta myös tuntuu että tämän vuoden isoin voitto oli nimenomaan niiden hutiostosten välttäminen. Oon kehittynyt tunnistamaan oman makuni kaikkien vaatetrendien keskeltä, ja ehkä myös bongailemaan ajattomia vaatteita. Oon tunnistanut muutaman ostoksen, jotka oon tehnyt sosiaalisen median antaman inspiksen perusteella ja vähän turhan nopeasti, mutta oon siitä huolimatta aika ylpeä itsestäni tässä asiassa.

Luin jonkin aikaa sitten artikkelin siitä, miten me ei enää arvosteta meidän vaatteita. Koko aihe on musta tosi kiinnostava ja ihan varmasti osa meidän ongelmaa sen suhteen, miten paljon me ostetaan vuosittain uusia vaatteita. Mulle vaatteista tulee usein arvokkaita niiden käytön myötä. Tuntuu että vaatekaapin minimalistisuus on varsinkin tehnyt vaatteista mulle arvokkaampia, koska jokaista vaatetta käyttää paljon aktiivisemmin, ja vaatteille muodostuu selkeä tarkoitus eikä mikään vaan huku jonnekkin kaapin pohjalle unohduksiin. Kun samoja vaatteita käyttää lähes päivittäin, ne jotenkin muovautuu myös osaksi omaa imagoa ja sitä, millaisena näkee itsensä, ja vaatekaappi on pullollaan aarteita, joilla on tunnearvoa ja käyttötarkoitus.

Aion vielä tämän vuoden jälkeen jatkaa kapselivaatekaappia, ja 'haastaa itseäni vieläkin enemmän sen suhteen, miten kulutan. Ensi vuoden tavoitteena on karsia vaatteiden kulutusta vielä vähän, ja suunnata katse erityisesti käytettyihin vaatteisiin. Oon tehnyt aivan ihania löytöjä kirpputoreilta, ja haluan edelleen jatkaa sitä samaa linjaa. Tässä kohtaa on varmaan hyvä mainita, että mun tarkoituksena ei ole lopettaa kuluttamista kokonaan, tai pyytää ketään lupumaan kuluttamisesta kokonaan - enemmänkin herätellä ajattelemaan miten kuluttaa ja mihin, ja toisaalta herätellä myös ajatusta siitä, että muutamasta asiasta luopuminen voi yhtäkkiä synnyttää paljon rikkaamman elämän.

Ensi vuonna haluan myös blogin puolella nostaa tätä aihetta aktiivisemmin esiin. Mua aina välillä jännittää jakaa näitä juttuja, koska tuntuu että aiheesta on niin paljon hyviä kirjoituksia ja videoita, mutta ehkä yksi lisä-ääni tähän kuoroon ei haittaa, vaikka asiat välillä toistaisikin itseään. Mua on ilahduttanut suuresti, miten hyvin mun lukijat on ottaneet tän aiheen vastaan - mun kapselivaatekaappi - postaus on edelleen mun blogin luetuin kirjoitus, mikä kertoo varmaan vaan siitä, että tälle aiheelle on kysyntää.

Ihanaa marraskuuta! Mitä ajatuksia tää teissä herättää?

  • Asuja
  • 352 katselua

Tykkää-merkinnät

Kommentit