Road trip Lofooteille

Palasin noin viikko sitten takaisin elämäni ensimmäiseltä road tripiltä, jonka määränpäänä oli Pohjois-Norja ja Lofootit. Oltiin jo toukokuussa alettu suunnittelemaan kolmen kaverin kanssa yhteistä reissua kun oltiin huomattu että meillä kaikilla oli elokuu vapaana ja silloin päätettiin lähteä reissulle kohti Pohjois-Norjaa ja Lofootteja. Vaikka aluksi oli pientä jännitystä ilmassa, niin reissu sujui täysin ongelmitta ja saatiin kaikki upeita muistoja ja kuvia kotiin viemisiksi. Halusin totta kai tulla myös tänne blogin puolelle jakamaan kokemuksia ja kuvia reissulta, joten tässä mun kooste meidän viikon kestäneestä reissusta.

kohti Norjaa - abisko

Lähdettiin reissuun tiistaina illalla, kun otettiin yöjuna Tampereelta Rovaniemelle. Rovaniemeltä lähdettiin ensin kohti Kiirunaa, jossa oltiin yksi yö ja Kiirunasta matka jatkui kohti Norjaa. Ennen Norjaa pysähdyttiin kuitenkin Abiskon luonnonpuistossa, joka on vielä Ruotsin puolella. Mulla ei oikeastaan ollut mitään isoja odotuksia Ruotsin ajoa kohtaan, ja siksi tää Abisko oli iloinen yllätys - kaunis koski joka virtasi vuorelta alas järveen ja takana pilkahtelivat jo ensimmäiset vuoret. Ehdoton suositus, jos olette siellä päin liikkeellä!

Lofoottien kaunein kaupunki - henningsvaer

Ensimmäisenä virallisena päivänä Norjassa otettiin kohteeksi Henningsvaer, jota oltiin kuultu nimitettävän Lofoottien kauneimmaksi kaupungiksi. Henningsvaer olikin oikein idyllinen pieni norjalaiskylä, joka on ehdottomasti käymisen arvoinen, ja lisäksi matkan varrelta bongattiin upea hiekkaranta, jossa piipahdettiin kastamassa varpaita.

Maailman laidalla - reine ja Å

Kolmantena päivänä ajettiin Lofoottien saariston kärkeen asti, Å nimiseen kaupunkiin. Lofoottien päätyä kierrellessä tuntui kyllä todella siltä, että oli aivan maailman äärissä. Åsta lähdettiin sitten takaisin päin, Reineen ja valmistauduttiin ensimmäiseen vaellukseen. Käytiin huiputtamassa Reinebringen niminen huippu, joka lähti aivan Reinen kaupungin tuntumasta.

Reinebringenin korkeus oli 448 metriä ja reitti tuntui olevan aika suosittu turistien keskuudessa. Suurin osa matkasta kävi mukavasti portaita pitkin ja huipulta oli upeat näkymät Reineen. Reinebringenin maisemat olivat upeat, mutta jos kaipaa autenttisempaa vaeltamista, en ehkä ensimmäisenä suosittelisi Reinebringeniä.

Tien päällä - Haukland Beach ja pari sanaa ajamisesta

Reinen jälkeen alkoi jo matkaväsymys painamaan, joten päätettiin ottaa seuraavat päivät rennommin. Lähdettiin ajamaan Reinestä Svolvaeriin, jossa meillä oli viimeinen Norjan majoitus. Pysähdyttiin matkalla Haukland beachilla, joka kuulemma on Lofoottien upein hiekkaranta mutta tähän uskallan väittää vastaan - pidin itse enemmän Henningsvaerin reissun tarjoamasta hiekkarannasta.

Road trippiin kuuluu tietysti oleellisesti ajaminen ja autossa istuminen. Meitä oli alussa hieman mietittyttänyt autolla ajo Norjassa ja vuoristossa, mutta muutamien tsemppaavien kertomusten pohjalta uskallettiin lähteä matkaan. Ja nyt kokemuksen kanssa voin kyllä sanoa, ettei sitä ajamista kannatta jännittää tai sen takia jättää reissua tekemättä.

Norjan tiet on tosi hyvässä kunnossa ja vaikka tiet ovat mutkaisia, ne kulkevat laaksoissa eikä yhdellekään serpentiinitielle eksytty. Ehkä eniten jännitystä tuotti se, että tiet todella ovat aika kapeita erityisesti kylissä, mutta onneksi levikkeitä oli paljon ja muut tiellä liikkujat ystävällisiä. Selviydyttiin ajamisesta ilman mitään ongelmia, vaikka kukaan meistä ei mitenkään superkokenut kuljettaja ollutkaan.

Ajaminen oli kyllä ehdottomasti yksi reissun hienouksia, sillä upeat maisemat veivät joka kerta mennessään ja ajamisessa oli oma tunnelmansa, kun sai samaan aikaan fiilistellä musiikkia ja koko reissua. Lofooteille ei oikeastaan edes kannata lähteä ilman autoa, sillä liikkuminen on aika hankalaa.

Kotia kohti - käsivarren lappi

Viimeisenä stoppina ennen junaa kohti Tamperetta meillä oli Kilpisjärvi. Matkan ainoat huonot säät osuivat oikeastaan Suomen puolelle ja siksi tuli otettua harmillisen vähän kuvia. En oo oikeastaan koskaan aiemmin käynyt näin pohjoisessa ja tää oli mulle myös eka kerta Lapissa, ja siksi olin tästäkin etapista aika innoissani. Käytiin huiputtamassa Saana-tunturi, ihasteltiin kotimaan kauneutta ja luontoa ja innostuttiin varmaan jokaisesta porosta joka tuli vastaan. Lappi jäi kyllä kummittelemaan vielä mieleen, sinne on päästävä toiste ja toivottavasti vaelluksen merkeissä.

Oon tän kesän aikana huomannut, miten upeita kohteita löytyy lentämättäkin. Vaikka autolla ajokaan ei ole kaikista ekologisinta, niin ainakin tällä reissulla vältettiin lentämisen haitat ja kohdekin oli yksi upeimpia missä olen käynyt. En varmastikaan aio lopettaa kokonaan lentämistä, mutta jatkossa yritän kyllä miettiä kotimaankin matkailua varteen otettavana vaihtoehtona. Suomessakin on vielä vaikka mitä nähtävää ja road tripille lähden mielelläni vielä uudestaankin.

Mutta siinä oli tämän kerran reissu. Jos jäi kysymyksiä mieleen, niin kysykää ihmeessä! Vastaan mielelläni.

Ihanaa elokuun loppua!

Tykkää-merkinnät

Kommentit