Maailman ylikulutuspäivä

Tällaiset maailman ylikulutuspäivät pistää aina miettimään omaa kuluttamista, omia valintoja ja suhtautumista ylipäätään ympäristöön. Oon ihan lapsesta saakka ollut aika valveutunut näiden asioiden suhteen, siitä suuri kiitos vanhemmilleni. Mua on kiinnostanut ympäristönsuojelu, ja pitkään olen ajatellut, että joskus tulevaisuudessa haluaisin myös työskennellä niiden asioiden parissa.

Välillä kuitenkin, vaikka kuinka yrittää ajatella luontoa, sitä sortuu tekemään huonoja valintoja. Välillä ostan vaatteita, joita ei sitten tulekaan käytettyä, ja samaten kotikotona ollessa tulee ajeltua autolla, vaikka bussillakin pääsisi yhtä näppärästi. Lisäksi matkustelu harrastuksena ei ole sieltä kaikkein ekologisimmasta päästä ja vaikka syön pääsääntöisesti kasvisruokaa, en osaa tehdä niin isoa päätöstä, että ryhtyisin vegaaniksi, tai edes kasvisyöjäksi.

Vaikka näitä huteja tuleekin, on varmaan tärkeintä olla tietoinen omista valinnoistaan. Oon myöskin sitä mieltä, että tärkeintä on ajatella koknaisuutta, eikä takertua pieniin yksityiskohtiin. Ongelmahan ei ole että kulutamme, vaan että kulutamme liikaa. Ongelma ei ole myöskään, että syömme lihaa, vaan että syömme sitä liikaa.

Usein myös ekologiset valinnat voivat tuntua vastenmielisiltä. Kuka sitä ei mieluummin köröttelisi ilmastoidussa autossa kuin ahtaissa ja kuumissa onnibusseissa tai ostaisi kaupasta mieluummin vaatteita kuin kirpparilta, kun kaupasta löytyy kaikkia kokoja ja uusinta muotia. Lisäksi usein raha tulee vastaan vaikka tahto löytyisikin - vertailepa vain missä tahansa kaupassa härkiksen ja jauhelihan hintaa.

Näihin asioihin ei kansalainen välttämättä voi suoraan vaikuttaa, ja niihin tarvitaan poliittisia päätöksiä, uutta teknologiaa ja uuden teknologian kehittäjiä. Jos kukaan meistä mattimeikäläisistä ei kuitenkaan koskaan näytä, että ekologisille valinnoille on kysyntää, ei niihin suuremmatkaan tahot ryhdy. Siksi musta on tärkeintä, että jokainen miettii omaa elämäänsä ja sitä, mitä ekologisiavalintoja siihen on mahdollisuus sujauttaa. Parhaassa tapauksessa se yksi pikku juttu on konkreettinen ääni isommille päätöksille, jotka voi vaikuttaa kaikkien hiilijalanjäljen pienentymiseen.

Oon ajatuksen tasolla pyöritellyt päässäni, jos tekisin syksyllä 100 päivää pelkkää kasvisruokaa ja jos se menee hyvin, mahdollisesti 100 päivää vegaanina. Lisäksi haluan ottaa osaa #zerowaste (tai suomennettuna #nollahukka) kampanjaan, ja todella pohtia mitä jätteitä on tarpeen tuottaa, ja mitkä ovat vain kulutustottumuksista kiinni. Lisäksi oon päättänyt perehtyä paremmin muovin kierrättämiseen ja uuteen kämppään kalusteet saavat tulla kirppareilta ja kotoa nurkista. Oon myös hurahtanut täysin Zadaa-sovelluksen käyttöön, josta postausta luvassa myöhemmin.

Musta on ollut kiva seurata merkkejä siitä, että maailma on tän suhteen menossa parempaan suuntaan. Kouluissa on opetettu ilmastonmuutoksesta, kauposta muovipussit ovat häviämässä, resque-apit tulleet puhelimiin ja kirpparishoppailu taas enemmän in. Kierrätyspisteitä löytyy ja sähköautotkin kehittyvät jo hiljakseen.

Vaikka arjen valinnat tuntuvat usein aika pieniltä, haluan uskoa, että niillä on vaikutusta tulevaisuudessa, ja jos mun mahdolliset tulevat lapset joskus kysyvät, että mitä mä tein näiden asioiden eteen, voin sanoa edes yrittäneeni. Ehkä ympäristöystävällisyys vaatii hivenen tahdonvoimaa ja ainakin tietoisen päätöksen elää elämäänsä ympäristöä ajatellen.

Mitä ajatuksia teissä herättää maailman ylikulutuspäivä? Kiinnostaisiko teitä nämä aiheet täällä blogissa (esimerkiksi kuulumisia mun zerowaste jutuista)?

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Paula,
Toi on kyllä tosi juttu, että jos moni ei näytä sitä, että on kiinnostunut sekä halukas olemaan ympäristöystävällisempi niin ei ne yhtiöt, yrittäjät sun muut anna sitä tarjontaa. On kiva kyllä huomata, että tosi moni alkaa kiinnostumaan aiheesta, mutta sitten taas harva lähtee mihinkään mukaan sen takia, ettei rahat välttämättä riitä. Joka on oikeasti tosi harmillinen juttu.
Mua kiinnostaa ainakin lukea lisää tän aiheisia postauksia 😃
www.blogger.com/profile/152175410293588943
Kiia Innanmaa,
Tärkeä postaus, kiitos tästä! Hienoa, kun näistä asioista puhutaan! (Postaukset tästä aiheesta kiinnostaa siis jatkossakin).

Mä oon viime aikoina alkanut kiinnittää enemmän huomiota juurikin muovin kuluttamiseen ja muovijätteen syntymiseen. Tuntuu ihan mahdottomalta vähentää sitä! 😃 Ruokakauppaankin kun menee, niin ihan kaikki on pakattuna muoviin. Yritän kuitenkin valita muovittoman vaihtoehdon silloin kun mahdollista ja silloin kun ei, pyrin hyödyntämään muovia uudelleen toisessakin käyttötarkoituksessa!

- Kiia // http://kiiainnanmaa.blogspot.com/
www.blogger.com/profile/149673170722848156
Laura,
Jep, vaikka monet asiat tuntuu usein pieniltä ja merkityksettömiltä, niin nimenomaan se kysyntä saa aikaan isompia muutoksia. Mä uskon kanssa että kun markkinoille tulee useampia ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, niiden hinnat tippuvat kilpailun myötä, joka sitten edes auttaa että me pystytään paremmin valitsemaan ympäristöystävällisiäkin vaihtoehtoja 😊

Ja hei kiva kuulla, jatkoa on siis luvassa! 😊
www.blogger.com/profile/037312718420464720
Laura,
Kiva kuulla, mukavaa että muutkin ovat kiinnostuneita näistä aiheista!

Ja se on ihan totta, että monet asiat pakataan muoviin, ja usein vielä useampaan otteeseen. Yritän aina vähän kanssa katsella muovittomia vaihtoehtoja mutta joskus on vaan todettava että sellaista ei yksinkertaisesti löydy. Sen takia olisikin kiva että saatais muovinkierrätys helpoksi ja monipuolisemmaksi, nykyään kun vain osaa muovista saa kierrätettyä ja siihen vaaditaan enemmän perehtymistä 😊
www.blogger.com/profile/037312718420464720
Oona Hankaniemi,
Ihanaa, että kirjoitit tästä aiheesta! Oon sitä mieltä, että pienet teot on ihan yhtä tärkeitä kuin isommatkin ja ihmisten pitäisi ehdottomasti alkaa muuttamaan vähitellen omia tottumuksiaan. Oon itse pidemmän aikaa jo parhaani mukaan vältellyt mm. muovia ja siitä syntyvää jätettä, seuraavana "operaationa" olisi kasvisruokaan panostaminen.

Tästä aiheesta pitäisi ehdottomasti puhua enemmän, sillä tuntuu että moni ei edelleenkään ota tätä vakavasti!

https://nouw.com/oonahankaniemi
www.blogger.com/profile/092373910528025381
Laura,
Kiva kun on tullut hyvää palautetta tästä 😊 kasvisruoka saa mut aina yllättymään, miten hyvää se oikeasti on, mutta se on totta, että siihenkin pitää vähän opetella 😊

Kiitos kommentista!
www.blogger.com/profile/037312718420464720