Söndag och snöfall

God eftermiddag. Julen är slut. Det är söndag och idag har det snöat. Jag som normalt sett inte är speciellt förtjust i snö och kyla har faktiskt inte brytt mig. Det har nästan varit välkommet.

Det har varit otroligt skönt ute. Precis lagom kallt. Vi har varit ute i trädgården och pysslat idag. Vi har purjolök, grönkål och palmkål kvar i en pallkrage som behövde tittas till. Det lutar åt att jag gör något till middag av det i morgon. Kanske en minestrone. Det är så gott! Jag skördade ganska mycket borlottibönor i höstas som jag torkade och sparade i burkar. Perfekt till en minestrone. Lite purjolök, palmkål, morötter, nån selleristjälk, en burk tomater eller två, blötlagda bönor och pasta. Supersmarrigt och enkelt. Det är det fina med att odla stora delar av maten själv, man torkar, fryser in, konserverar och fyller upp jordkällaren. Sen kan man laga massor av enkla och goda rätter. Nu under pandemin har det varit oslagbart att ha eget och inte behöva till affären stup i kvarten.

Medan snön har fallit utanför fönstret så har jag suttit inne och planerat nästa års odlingar. Nästa år kommer vi inte odla majs. Det blev en klen skörd och det låg mycket arbete bakom. Vi kommer inte att odla riktigt lika mycket palsternacka heller för det går inte åt riktigt så mycket som vi trodde. Bondbönor gillade inte barnen nåt vidare och har varit svårt att integrera i matlagningen. Det vi dock saknade var sockerärtor och det ska vi odla mer av. Det som blev årets hit var vaxbönor. Det kommer vi odla mängder av. Rotselleri äter vi mycket så det blir det nästa år också, kål likaså. Nästa år ska vi prova blomkål som alla älskar och kronärtskocka. Gurka, tomat, zucchini naturligtvis och purjolök, gul lök och vitlök. Potatis ska vi titta på lite olika sorter och så ska vi utöka kryddträdgården. Några nya äppelträd har jag planerat att köpa och så ska jag fortsätta att försöka odla hallon. Hur jag än gör så får jag inte hallon att växa. Nu har jag våren på mig att läsa på om hallon och vara förberedd när det börjar finnas buskar ute i handeln. Mannen är sugen på att prova blåbärstry och det tror jag kan bli bra. Frukt och bär går alltid hem. Nu i januari är det dags för de första sådderna. Då ska vi sätta chili, paprika, purjolök, rotselleri och kronärtskocka. Det ska bli roligt att komma igång igen och starta upp nästa års odlingar.

Det är inte många dagar kvar till nyårsafton. Hur tänker ni fira? Kommer ni fira över huvud taget? Här blir det firande med barnen. Vi ska äta mat och spela brädspel. Alldeles lagom. Jag tänker mycket på det kommande året och hoppas att det ska bli bra. 2020 har varit utmanande och många gånger svårt. Jag har inte så många önskningar inför det nya året men hoppas på ett lugnare och gladare år än det som snart passerat.

Ha en fin söndag och ta hand om er ❄️

Gillar

Kommentarer