Slow sunday

Godmorgon söndag. Snöiga och kalla söndag. Jag har varit vaken ett bra tag redan. Jag klev upp, plockade lite disk, kikade på surdegen som står och bubblar i tvättstugan, tände lite ljus och kokade frukostägg till mig och mannen. Han klev upp ännu tidigare än mig. Han har en förmåga att vakna redan vid halv fem och då kliver han upp, tar en dusch och lägger sig på soffan istället för att väcka mig.

Vi ska få ännu en ordentligt kall dag här. Enligt väderappen ska det bli runt 20 minusgrader. Först hade jag tänkt bylsa på mig kläder och gå ut, nu är jag mer tveksam. Jag känner mig lite förkyld och börjar nog dagen med att läsa. Det är så sällan jag har har ork att läsa sådant som jag tycker om och som inte är studielitteratur. Lisa Lemkes bok ” Brödmat” har jag bara hunnit bläddra igenom. Sara Bäckmos böcker åker alltid fram i början på året när jag ska så, både som information men främst som inspiration.

Den här boken är en favorit som jag återkommer till och om igen. Det är skönt att läsa sådant som är lättsamt också, inte bara allvarsamma nyheter eller facklitteratur. När jag läser sånt här kan jag förlora mig själv och frossa i vackra bilder.
Jag fick ju Sofia Woods nyaste kokbok i julklapp, vilken underbar bok. Bilderna, texterna... hon är magisk. Man får verkligen känslan av slow food och slow living. Jag behöver mer av det. Mer långsamhet och enkelhet i livet.

Det är en sån där sak som jag återkommer till hela tiden för tillfället, långsamt och enkelt. Det är inte lätt. Vi har en samhällsnorm som säger åt oss att hetsa, jäkta, shoppa och konsumera vara vaken mer och sova mindre, jobba, jobba för att konsumera mera. Jag blir helt snurrig i hela varelsen. Jag säger inte att all konsumtion är fel för vi måste alltid köpa saker. Mat, kläder och skor, mediciner, saker till hemmet, blommor för själen och lite annat. Det jag känner att jag vänder mig emot är den mängd saker som köps och den korta tid som de har en plats i hemmet. Jag kan inte fatta hur man kan köpa saker till sitt hem varje månad på året. Nya kuddar filtar, porslin, lampor, stolar, tavlor..... var gör man av alla saker? Är det inte jobbigt att vara slav under mode trender och saker? Förstår man inte vilken förfärlig påverkan sådan konsumtion har på planeten?
Det är få saker som gör att jag blir så lättad som att rensa ut. När vi flyttade från vår lägenhet till vår gård så blev det många vändor både till återvinningen och till vår stora återvinningscentral och sopstation. När vi åkte tillbaka med en tom släpkärra kände jag mig lätt och lycklig. Något av det värsta jag vet är att inte hitta det jag söker. Stökiga skåp och lådor. Tjorviga garderober på vinden. Allmän röra och hamstring av saker. Vi har ett jättejobb framför oss. Vi har en ladugård och en loge full av saker som ska lämnas till återvinning. Saker som hamstrats av människor i generationer. Och att göra sig av med en sak innebär inte att köpa en ny sak eller två. Det handlar om att förenkla livet och inse att man inte behöver så förfärligt mycket saker för att ha ett bra liv.

Men köper inte jag några saker alls då? Jo det gör jag ju. Men jag försöker se nyttan med allt jag köper. Har jag inga drömmar om saker? Jo absolut! Jag drömmer om att köpa en kvarn så att jag kan mala mitt eget mjöl. Det är jättesvårt att få tag på bra mjöl i de lokala butikerna. Riktigt bra mjöl, sådant som är ekologiskt och kravmärkt och som mals på små kvarnar runtom i landet är dyrt och då väljer de stora kedjorna bort det. Nu får vi beställa mjöl på nätet istället, exempelvis från Warbro kvarn. Senast i morse la mannen en mjölbeställning då det ljusa rågmjölet som vi tidigare kunnat köpa på Ica utgått ur sortiment. Det bästa vore att köpa spannmål och mala själv när jag ska baka och få färskt mjöl varje gång.

2021 ska handla om förändring och förenkling. Rensa ut ur lådor, skåp och lador. Plastbanta har jag redan berättat att vi ska göra. Vet ni om att man kan få i sig microplast i såna mängder att det motsvarar ett bankomatkort eller två per månad? Bara genom att använda plast, typ petflaskor, plastredskap, inplastad mat, hygienprodukter mm. Det är rätt skrämmande. Jag vill ha mat i magsäcken, tarmbakterier i tarmen och blodceller i blodet, inget annat. Det finns en hel del att jobba för. Bra djurhållning ( jag är fortfarande chock efter bilderna från det där kravslakteriet) ett friskt Östersjön, mindre klimatpåverkan genom att förändra våra vanor och vårt sätt att leva, ett snällare och omtänksammare samhälle inte minst. Hoppa av den onödiga konsumtionskarusellen. Det är inte den som haft mest saker när den dör som vinner, det är den som levt lyckligast.

Ha en fin söndag!

Gillar

Kommentarer