Plastpåsen som rör upp känslor

Godmorgon. Hur har ni det? Här är det okej. Antibiotikakuren avslutad sen några dagar och ja, hostan är på väg tillbaka. Det är riktigt drygt. Inte lika intensivt som tidigare men ändå. Två antibiotikakurer senare och den envisas med att komma tillbaka. Jag har börjat ta till gamla husmorsknep, varmt the med honung, c-vitamin och ingefära, tjocka sockor på fötterna ( min mormors uppmaning oavsett åkomma ) och massa vätska och frisk luft.

Nu har nya plastskatten kickat in och butikspriset på en plastkasse ligger över 6 kronor styck. Personligen tycker jag att det är bra. Jag har läst trådar på artiklar där människor är fullständigt rosenrasande och jag kan inte för mitt liv förstå varför. Kassen finns ju att köpa om man vill och tycker man det är dyrt finns ju papperskassen som alternativ. Eller shoppingkassen modell större, hemsydda tygpåsen, ryggsäcken eller väskan. Man måste ändra beteende och det är jobbigt. Börja planera och vara förberedd. Komma ihåg att ta med påsar när det är dags att handla. I klädbutikerna har man sedan länge börjat fråga kunderna om de faktiskt behöver en påse eller om man kan ta sin vara så som den är och jag tänker att det har ju inte varit något stort problem eller orsakat någon hatstorm. Argumenten för plastkassen i matbutiken är ofta att man även använder den som soppåse och det förstår jag ännu mindre. Hur mycket sopor har folk egentligen?

Det är ju så att om du återvinner dina sopor på ett korrekt sätts har du i princip inget avfall att kasta i din soppåse. På din vanliga återvinningsstation lämnar du plast, papper, glas, metall, tidningar och på många ställen även batterier, glödlampor och små-el som trasiga mobilladdare och liknande. Ditt matavfall om du har något går i den bruna tunnan så vida du inte har någon form av kompost eller kanske höns som äter upp det sista. I den bruna tunnan hamnar även hushållspapper, servetter och tulpanbuketten. Allt förpackat i en brun papperspåse. Läkemedel ska återlämnas till apoteket. Målarfärg, nagellacks, aceton, tändvätska och annat ska till kommunens återvinningsstation för farligt avfall och där ska även ditt gamla smink lämnas. Porslin som du tröttnat på, och andra större saker ska också till kommunens återvinningsstation.
Så, vad har vi kvar då att slänga i soppåsen? Inte mycket. Använda blöjor och fönsterkuvert.
Om inte allt för länge kommer det även bli återvinningskrav på textilier vilket jag inte fattar att det redan är. Det är enormt resurskrävande att tillverka exempelvis ett par jeans som kanske ett år senare kastas bort. Men om vi ska återgå till soppåsar så finns de att köpa på rulle i butiken och en sån rulle kommer att räcka en livstid om du sköter din återvinning. Nästa ursäkt är att det är för långt och för krångligt att ta sig till återvinningen. Då tycker jag att du ska ringa din kommun och trycka på så att en sån finns nära och tillgänglig för alla

Det viktigaste av allt ligger ändå på dig och din konsumtion. Vilka val du gör.

*Behöver jag den här saken eller handlar jag för att jag är uttråkad?
*Kan jag välja en vara utan en onödig förpackning?
* Finns varan ekologisk eller närproducerad?
* Är det av god kvalitet eller kommer jag vara tvungen att köpa nytt inom en snar framtid eller är den väldigt tredinriktad så att den kommer vara omodern inom loppet av ingen tid alls?

Kocken Paul Svensson resonerar klokt runt mat och matinköp. Man ska äta på ett sånt sätt att man tömmer sin kyl på en vecka. Det innebär än en gång att man måste planera sina inköp, planera sina måltider. Räkna ut om man även vill att maten ska räcka till lunchlådor. Matsvinn är ett jättestort resursslöseri och vi borde skämmas när vi slänger mat samtidigt som stora delar av väldens befolkning svälter.

Men om vi ska summera det hela så tänker jag så här. Vi måste sluta vara slöa och bekväma och börja använda huvudet och tänka efter och planera. Så som tidigare generationer alltid fått göra. Vi måste ta ansvar för det vi köper och se till att minska på onödiga förpackningar och annat som bidrar till sopberget. Lägga upp en veckomatsedel och en budget. Köpa kloka råvaror och se till att all mat vi köper passerar magen innan den hamnar i avloppet. Tänka efter hur mycket kläder och saker vi behöver och hitta andra vägar att lindra tristess och ångest än genom att shoppa. Och när vi väl ska handla så tar man med sig sina flergåmgskassar. För din 7-kronors plastkasse blir en flergångskasse om du spar den och tar med den till affären mer än en gång.

Vill du ha mer information om återvinning eller din kommuns hållbarhets och miljöarbete så sök på deras hemsida. Sen rekommenderar jag naturskyddsföreningens hemsida, sopor.nu och naturvårdsverket för att nämna några.
Nu ska jag ta på mig regnrocken och gå ut och titta till tulpanrabatten. Ha en fin dag 🌷


#marsvin #hållbarlivsstil #hållbarhet #återvinning #miljömedveten

Gillar

Kommentarer