Juli

Tänk att vi snart är i mitten av juli. Hittills har juli varit underbar om man ser från mitt perspektiv. Det har varit varmt och en hel del åska. Jag som alltid fryser bortsett från sommaren varmaste dagar njuter. Eller, jag sover ju fortfarande med varma vintertäcket i sängen, men under dagarna har jag njutit av värmen. Och badat i havet, något som jag älskar. Ur klimathänseende så är värmen kanske inte lika bra och jag märker hur torr jorden är i potatislandet och hur mycket vatten det går åt till allt vi odlar. I växthuset har vi droppbevattning som är solcellsdriven vilket spar vatten, ute i landen ska vi lägga droppslang för att vattnet ska hamna där den behövs. Jag är glad att vi tog reda på så mycket vatten i våras att vi har några kubiktankar att ta av, annars vet jag inte riktigt hur det hade gått. Man vattnar inte med dricksvattnet från den egna brunnen, det är till för konsumtion och på sikt kanske inte ens det kommer vara en självklarhet.

Trädgården växer och det grönskar och blommar. Mest av allt växer maskrosor, kirskål och nässlor. Jag hinner inte hålla undan som jag skulle önska. De varma dagarna prioriterar jag annat och när kvällen kommer är jag antingen för trött eller så är det alldeles för mycket myggor och bromsar för att rensa ogräs.
Rosornas tid är nu och de tävlar nästan om vem som kan blomma rikligast eller doftar mest. Några av de nya sorterna som jag planterade i höstas blommar nu, Irma, The Sheperdess och Trier bland annat. Jag har planterat några nya i år också, New Dawn och The Albrighton Rambler men de blommar inte än. Rosknopparna på bilderna här ovan är Louise Bougnet, en favorit med intensiv doft.

Idag är det fredag och solen skiner redan. Jag har ätit frukost i paviljongen, det blev yoghurt med bär och en bit bröd. En yoghurt som jag egentligen inte gillar men som blev helt okej med bär. Eftersom det är jag som ansvarar för matinköpen så känner jag ett extra ansvar att maten används och inte slängs. Jag tror att man räknat ut att ungefär var tredje matkasse hamnar i sopan och det är ju väldigt mycket mat och väldigt mycket pengar. Det känns verkligen inte okej att handla mat som slängs när stora delar av världens befolkning svälter. Vårt kylskåp är en sån där luring. Allt som hamnar längst bak på hyllorna fryser sönder hur vi än gör. Vi kan ha varor från mitten av hyllorna och ut. Vi har djupa hyllplan och det är svårt att se vad som finns där längst bak. Nu i veckan har jag slängt paprika och ruccola som fryst sönder helt. En burk med tomatsås hade också fryst men den kan jag ändå tina upp och använda. Det är dessutom rötmånad och saker håller inte lika bra. Bröd möglar fort och jag måste verkligen tänka till vad som ska inhandlas varje vecka för att det ska bli bra. Jag tror att kocken Paul Svensson sagt att man ska äta så att kylskåpet blir tomt på en vecka. Riktigt så blir det inte här men det är en bra tanke.

Rosen på bilden ovan är The sheperdess.

Juli är en trevlig matmånad om man tänker på vilka livsmedel som är i säsong. Jordgubbar, smultron, hallon, fläder, färskpotatis, smålökar, sockerärtor, bladgrönt som olika sorters sallad, olika kryddörter som gräslök och persilja samt gurka och tomater om jag har lite tur. Känner ni till instagramkontot Ekokrav? De lägger ut vad som är i säsong varje månad och kommer med massor av bra tips. Exempelvis kommer de med tips på vilken svensk råvara du kan använda istället för vissa importerade frukter och grönsaker. Ett konto jag varmt kan rekommendera.

Vad har ni för planer för dagen? Jag ska fortsätta att måla om fönstren på huset. Jag har inte kommit speciellt långt för det tar fasligt lång tid. Men förhoppningsvis så blir det bra och ett fint skydd mot regn och snö.

Hoppas ni får en fin dag 🌱

Gillar

Kommentarer