Jo, jag vet att det är tidigt men....

Det är sista fredagen i februari och solen skiner. Det har varit solsken ett par dagar nu och inte nog med det, det är ljust tidigt på morgnarna. Och fågelkvitter. Jag blir alldeles bubblig i hjärtat av längtan. Jag vet att det är jättetidigt, det är inte ens mars, men ändå. Jag är alldeles rusig av vårkänslor. Tvätten hänger redan ute på tork. Finns det något härligare? Det gör det nog men jag uppskattar att ta in tvätt som hängt ute och doftar så där gott som bara nytvättat kan göra.

Frukost och en ny dag kan börja. Sa jag att det är fredag? Det gjorde jag nog. Jag är fylld med planer inför helgen. Vi ska ( läs mannen) bygga en hylla med belysning åt alla plantorna som vi förodlar. Det är lite svårt att förklara men det blir en ställning med hyllplan och belysning som vi ska ställa framför ett fönster i hallen. Då kan vi ha många plantor på flera nivåer. Det vi redan sått växer så det knakar. Katterna har sett det och på nätterna rycker de upp purjolöken och jag vaknar till ett kaos av döda plantor och jord. Vi bygger kravallstaket runt byttor och krukor för att hålla dem borta och allt är ett enda kaos.

Så här fin var purjolöken en gång. Nu är det operation rädda plantorna som gäller. I morgon måste vi åka in till stan, köpa virke och planteringsjord. Jag har laddat upp med munskydd i bilen så det ska kunna gå tryggt och säkert till väga. Det är många gånger en avvägning vad man ska göra, ska man åka in och handla? Vilken tid på dygnet är,det lite människor i omlopp? Behöver jag verkligen det jag tänkt köpa eller är det bara en ursäkt för att komma iväg från hemmet och se människor i helkroppsfigur, inte bara huvuden via zoom? Nu måste jag köpa plantjord för det är dags att plantera om chili, paprika och kronärtskocka. Jag har ett giltigt skäl att lämna hemmet.

I vilket fall så är år 2020 ett minne blott. 2020 var ju råttans år enligt den kinesiska almanackan. Råttans år brukar beskrivas som osäkert, grälsjukt, bråkigt och stökigt. 2021 är oxens år som enligt feng shui kommer bli ett mer balanserat år vilket är efterlängtat. Det är dock ett år som kommer bli dämpat och det kommer krävas ork, energi och hårt jobb. Färg har betydelse och det röda står för välfärd och det kommer vi behöva. Jag försöker tänka på det, att förstärka med röda och rosa nyanser. Jag bäddar i mina gammalrosa lakan och när jag beställde mina dahliaknölar så beställde jag sorten ”Labyrinth”, en jättefin dahlia som går från rosa till aprikos. Odling är viktigt i år, grönt och det grönskande. Odling är alltid viktigt tycker jag men särskilt i år. Tydligen ska man undvika norrlägen där det blir sjukdomar och i de sydostliga kan det bli missväxt. Jag ringde svärfar för säkerhets skull för att ta reda på hur vår gård ligger i förhållande till väderstrecken och nu har jag full koll. Vill ni läsa mer om Feng shui som rekommenderar jag bloggen ”Lunas blogg” som handlar om trädgård och feng shui.

Vad ska ni alla hitta på idag och i helgen? Bortsett från att bygga planteringshyllan så ska jag så ännu en chilisort och plantera om allt som vuxit ur pluggbrättet och behöver få komma i kruka. Det ska fortsätta vara plusgrader och jag ska försöka gräva undan snön framför växthusdörren så jag kan börja pyssla och fixa där inne. Det är en milstolpe, att öppna upp växthuset. De senaste helgerna har vi prioriterat att vara ute på isen, grilla och umgås. Det har varit tjock is både på havet och på sjön härintill och förra söndagen tog vi med isborren och gjorde ett tappert försök att få en fisk. Man måste passa på och ta vara på dagarna och njuta när tillfälle ges.
Jag hoppas att ni alla mår bra och har det fint! Njut av helgen!

Gillar

Kommentarer