En av de allra viktigaste sakerna med jul och advent

Hej hej onsdag. Ruggiga, blöta och kalla onsdag. Det är mörkt när jag kliver upp, det är mörkt när jag stänger av datorn efter dagens studier och det är mörkt oavsett vilken tidpunkt jag hämtar barnen på skolan. Oftast förstärks mörkret av dimman. Jag är trött på mörkt. Nu vill jag ha ljus.

Advent kommer lägligt mitt i allt det mörka. Den sista knicken av året när det blir mörkare och mörkare för att nå årets mörkaste dag. Sen vänder det. Mer ljus, nytt år. Till helgen är det första advent. Jag är förberedd. Det finns ljus i mitt ljusförråd och adventsljusstaken är framplockad och iordningställd. Jag och mannen tog en promenad och hämtade lite ny mossa. Det är familjens skog kan jag meddela innan någon blir arg och känner ett behov av att påpeka att man ska fråga markägaren först. Vilket är rätt egentligen, alltid fråga markägaren. Och aldrig skövla. Bara ta lite.
Hursomhelst. Vi tog den där promenaden och hämtade lite fin mossa. Det räckte till adventsljusstaken och till att täcka runt hyacinterna vilken lycka!

I lilla trälåda har jag hyacinter. De som är blå och som luktar så gott. Knubbiga knoppar syns nere vid lökarna. Varför inte vita undrar kanske ni, jag gillar ju vitt och sobert. Jo, det är för doften. Och för att när jag växte upp hade vi blå hyacinter om vi hade några. Julen ska lukta gott. Kanel, kardemumma, apelsin, kryddig glögg, saffran och gran. Det är en symfoni för sinnet, dofter triggar minnet. Tänk doften av en nybakad kanelbulle, eller doften som stiger från grillen en varm sommarkväll, eller doften av liljekonvalj och syren.

Det är viktigt för mig med blommorna. Inte bara hyacinterna utan amaryllis och julrosor, iskonvaljer och tazetter. Denna amaryllis ska bli vit med rosa strimmor. Jag har hört många säga att amaryllisen är en tantblomma men jag håller inte med. När prins Gabriel döptes var hela kyrkan dekorerad med ett hav av amaryllisar. Det är bland det vackraste jag sett.

Bilden här ovan är från förra året. Jag tror faktiskt vi hade snö på julafton. Blå hyacinter hade jag i den lilla trälådan. Löparen hade Bolldenfamiljen från Täby köpt i Leksand och jag fick den som en tidig julklapp. Den är jättefin. Bilden gör den inte rättvis. Den mörkare röda färgen är så fin. Jag tycker inte om färger som skriker åt mig, jag tycker om mjuka och lugna färger som skänker harmoni.
Det börjar skymma här hos mig. Snart ska jag göra middag. Det blir pasta som blev kvar från igår, morotsstavar och en sallad. Efter det så blir det lite serier. Vi har sett klart ”The queens gambit”. Vilken underbar serie! Vi har några avsnitt kvar av ”The Queen” och nån enstaka säsong kvar av kommisarie Lewis. Sen blir det att försöka hitta nån ny serie som passar både mig och mannen. Det är inte det lättaste. Känslan är att 2021 kommer bli ett fattigt år när det kommer till film och serier. Vi har fortfarande inte sett ”Badhotellet” men den tror jag att jag ska spara till januari.
Har ni några serietips ? Jag är ganska snäv i min smak. Inget för otäckt. Ingen sci-fi, inte nåt ockult. Jag har uppskattat serierna jag nämnde nyss, Downton Abbey, Peaky Blinders och brittiska deckarserier. I våras pressade vi allt från Agata Christie. Vi har sett ”Vera”, ”Endevour” och har börjat kika på ”Marcella”. Den är egentligen lite för otäck för min smak så jag har verkligen tänkt på mina gränser.

Jag hoppas ni får en fin kväll ❄️

Gillar

Kommentarer