Det känns både bra och inte bra

Halva januari har passerat. Det har kommit enorma mängder snö här i min del av Sverige. Inget konstigt egentligen, det handlar mest om när det kommer och hur mycket. Den här gången kom snön väldigt sent på säsongen och när den kom så kom det ordentligt. I år har vi en fyrhjuling med plog så vi kan skotta och ploga och det har behövts. Vi hade aldrig fixat att skotta all snö för hand. Förra vintern var onormalt varm och snöfattig. Nu har vi uppmätt några dagar med 20 minusgrader. Det är som det ska vara med andra ord.

I går var det dags för psykologitentan. Det har varit ett annat upplägg på de senaste tentorna. Vi har fått starta tentan när vi har velat men när vi väl tryckt på start så har tiden börjat ticka ner. Igår hade jag tre timmar på mig och jag hade 6 minuter kvar av maxtiden när jag lämnade in. Hur det har gått vet man ju aldrig. Förra tentan krävdes det att man hade 90%rätt och är det så den här gången så är det nog kört. Det var en stor tenta och det kändes både bra och inte bra när jag lämnat in. Jag var totalt uppe i varv efteråt och var tvungen att ta en lång dusch för att lugna ner mig. Det var en sån enorm anspänning. Nu är det bara att vänta. Nästa kurs börjar på tisdag så jag får en dag ledigt innan allt börjar om.

Fröleveranserna har börjat dimpa ner i brevlådan. Jag blir glad för varenda kuvert. Jag har beställt både grönsaker, kryddor och blommor. Förhoppningen är att så lite fler sommarblommor i år. Luktärt är ju alltid ett stående inslag. Det måste jag ha. Och heliotrop. Förra året sådde jag grekisk lövkoja i kruka och drog upp den i växthuset. Växthuset saknar uppvärmning så det grodde sakta. Men plantorna blev riktigt fina och det blev en fantastisk blomning.

I morgon ska vi så de första grönsakerna. Vi ska så paprika, chili, rotselleri, kronärtskocka och purjolök. Dessa tar sån tid på sig att utvecklas och vill man ha nån skörd att tala om så får man börja tidigt. Chilisorterna är Jamaican Bell som är en mild och god chili samt Birds eye som det är mer drag i. Purjolök har vi bestämt att odla två sorterar av i år och lite mer än vi tänkt. Förra årets purjo har gått åt på ett sätt som vi inte hade räknat med. Nu börjar jobbet med att så, vattna, bygga belysning och skola om. Nu kommer bord, bänkar och fönsterbänkar fyllas med krukor och pytsar. Livsutrymmet för människor och djur minskar till fördel för allt som växer. Men hur underbart är det inte att vårda sina sommardrömmar?

Är du sugen på att börja odla? Man kan odla en hel del bara på köksbänken eller fönsterbänken eller på balkongen. Örtkryddor, ärtskott, och små tomater går att ha inne, har du en balkong kan du odla det mesta i kruka bara du har bra jord, gott om näring och vattnar regelbundet då krukor torkar ut snabbare. När jag bodde i lägenhet för några år sen och startade den här bloggen så var min balkong så full med krukor och hinkar att man knappt fick plats. Tomater, chili, paprika zucchini, smultron, jordgubbar i ampel, sommarblommor.... allt på både bredden och höjden. Vår balkong hade vi byggt in med nät för att katterna skulle kunna vistas ute och de älskade den övervuxna altanen. Fullt med insektssurr och mängder av gömställen i grönskan.

Jag har inte så många tips för man behöver lixom prova och lära sig genom sina misstag. Men några har jag.

* Använd en bra såjord och se till att det är hål i botten på krukan eller lådan du ska så i.

* Köp dina frön på påse. Kanske det viktigaste rådet. Ta inte frön från grönsaker du köpt i affären. Varför? För att många grönsaker är manipulerade och det betyder att du inte får samma grönsak som den du tagit frö av. Om du ex tar frö från en spansk peppar som du köpt och sår så kan du få en annan, skitstark och oätlig chili. De frön som säljs här i Sverige från våra fröfirmor är testade för att kunna växa i vårt klimat.

*Läs på påsens baksida, där står det när det är lämpligt att så just det fröet.

*Läs gärna odlingsbloggar eller följ youtubekanaler som handlar om odling. Sara Bäckmo, Farbror Grön är två bra bloggar om du frågar mig.

Sen är det bara att köra. Det viktigaste av allt är att ha roligt under tiden. Ibland misslyckas man och i bland blir det skitbra. Men oavsett så ha roligt och testa dig fram.


Ha nu en riktigt fin helg ❄️

Gillar

Kommentarer