Lantlilivmittistan
  • Magazine
  • Bloggar
    • Nya bloggar
      • Design & inredning
      • Foto
      • Föräldraskap
      • Mode
      • Träning & hälsa
    • Topplistor
    • Foto
    • Föräldraskap
    • Mode
    • Träning & hälsa
  • Fler
    • Design & inredning
  • Topplistor
  • Skapa blogg
Gå till ,[object Object]
LantlivmittistanLantliv i Hudiksvall
Lantlilivmittistan
Lantlilivmittistan
Gisela
Fyrabarnsmamma, sjuksköterska, Gift med Micke. Älskar min familj, mina katter, yoga, havet, båtliv och mitt liv på vår gård på landet Går in i 2020 i hopp om ett snällare och grönare år. Ni får följa vårt grönare och mer välgörenhetsjobbande liv. Vi ska dela med oss av tips och annat för ett hållbarare liv både fysiskt och själsligt.
Instagram @giselabollden
Mail [email protected]
  • Nouw

Arkiv

  • januari 2021
  • december 2020
  • november 2020
  • oktober 2020
  • september 2020
  • augusti 2020

Kategorier

  • Allmänt
  • Böcker
  • Hav och båtliv
  • Hypotyreos
  • Hälsa
  • Högtider
  • Inredning
  • Katter och andra husdjur
  • Miljö och välgörenhet
  • Odling och grönsaker
  • Recept
  • Smarta produkter
  • Trädgård och blommor
  • tips
  • växter

Slow sunday

söndag 17 januari 2021, 09:08

Godmorgon söndag. Snöiga och kalla söndag. Jag har varit vaken ett bra tag redan. Jag klev upp, plockade lite disk, kikade på surdegen som står och bubblar i tvättstugan, tände lite ljus och kokade frukostägg till mig och mannen. Han klev upp ännu tidigare än mig. Han har en förmåga att vakna redan vid halv fem och då kliver han upp, tar en dusch och lägger sig på soffan istället för att väcka mig.

Vi ska få ännu en ordentligt kall dag här. Enligt väderappen ska det bli runt 20 minusgrader. Först hade jag tänkt bylsa på mig kläder och gå ut, nu är jag mer tveksam. Jag känner mig lite förkyld och börjar nog dagen med att läsa. Det är så sällan jag har har ork att läsa sådant som jag tycker om och som inte är studielitteratur. Lisa Lemkes bok ” Brödmat” har jag bara hunnit bläddra igenom. Sara Bäckmos böcker åker alltid fram i början på året när jag ska så, både som information men främst som inspiration.

Den här boken är en favorit som jag återkommer till och om igen. Det är skönt att läsa sådant som är lättsamt också, inte bara allvarsamma nyheter eller facklitteratur. När jag läser sånt här kan jag förlora mig själv och frossa i vackra bilder.
Jag fick ju Sofia Woods nyaste kokbok i julklapp, vilken underbar bok. Bilderna, texterna... hon är magisk. Man får verkligen känslan av slow food och slow living. Jag behöver mer av det. Mer långsamhet och enkelhet i livet.

Det är en sån där sak som jag återkommer till hela tiden för tillfället, långsamt och enkelt. Det är inte lätt. Vi har en samhällsnorm som säger åt oss att hetsa, jäkta, shoppa och konsumera vara vaken mer och sova mindre, jobba, jobba för att konsumera mera. Jag blir helt snurrig i hela varelsen. Jag säger inte att all konsumtion är fel för vi måste alltid köpa saker. Mat, kläder och skor, mediciner, saker till hemmet, blommor för själen och lite annat. Det jag känner att jag vänder mig emot är den mängd saker som köps och den korta tid som de har en plats i hemmet. Jag kan inte fatta hur man kan köpa saker till sitt hem varje månad på året. Nya kuddar filtar, porslin, lampor, stolar, tavlor..... var gör man av alla saker? Är det inte jobbigt att vara slav under mode trender och saker? Förstår man inte vilken förfärlig påverkan sådan konsumtion har på planeten?
Det är få saker som gör att jag blir så lättad som att rensa ut. När vi flyttade från vår lägenhet till vår gård så blev det många vändor både till återvinningen och till vår stora återvinningscentral och sopstation. När vi åkte tillbaka med en tom släpkärra kände jag mig lätt och lycklig. Något av det värsta jag vet är att inte hitta det jag söker. Stökiga skåp och lådor. Tjorviga garderober på vinden. Allmän röra och hamstring av saker. Vi har ett jättejobb framför oss. Vi har en ladugård och en loge full av saker som ska lämnas till återvinning. Saker som hamstrats av människor i generationer. Och att göra sig av med en sak innebär inte att köpa en ny sak eller två. Det handlar om att förenkla livet och inse att man inte behöver så förfärligt mycket saker för att ha ett bra liv.

Men köper inte jag några saker alls då? Jo det gör jag ju. Men jag försöker se nyttan med allt jag köper. Har jag inga drömmar om saker? Jo absolut! Jag drömmer om att köpa en kvarn så att jag kan mala mitt eget mjöl. Det är jättesvårt att få tag på bra mjöl i de lokala butikerna. Riktigt bra mjöl, sådant som är ekologiskt och kravmärkt och som mals på små kvarnar runtom i landet är dyrt och då väljer de stora kedjorna bort det. Nu får vi beställa mjöl på nätet istället, exempelvis från Warbro kvarn. Senast i morse la mannen en mjölbeställning då det ljusa rågmjölet som vi tidigare kunnat köpa på Ica utgått ur sortiment. Det bästa vore att köpa spannmål och mala själv när jag ska baka och få färskt mjöl varje gång.

2021 ska handla om förändring och förenkling. Rensa ut ur lådor, skåp och lador. Plastbanta har jag redan berättat att vi ska göra. Vet ni om att man kan få i sig microplast i såna mängder att det motsvarar ett bankomatkort eller två per månad? Bara genom att använda plast, typ petflaskor, plastredskap, inplastad mat, hygienprodukter mm. Det är rätt skrämmande. Jag vill ha mat i magsäcken, tarmbakterier i tarmen och blodceller i blodet, inget annat. Det finns en hel del att jobba för. Bra djurhållning ( jag är fortfarande chock efter bilderna från det där kravslakteriet) ett friskt Östersjön, mindre klimatpåverkan genom att förändra våra vanor och vårt sätt att leva, ett snällare och omtänksammare samhälle inte minst. Hoppa av den onödiga konsumtionskarusellen. Det är inte den som haft mest saker när den dör som vinner, det är den som levt lyckligast.

Ha en fin söndag!

  • Allmänt, Miljö och välgörenhet, Böcker

Gillar

Kommentarer

Det känns både bra och inte bra

lördag 16 januari 2021, 11:42

Halva januari har passerat. Det har kommit enorma mängder snö här i min del av Sverige. Inget konstigt egentligen, det handlar mest om när det kommer och hur mycket. Den här gången kom snön väldigt sent på säsongen och när den kom så kom det ordentligt. I år har vi en fyrhjuling med plog så vi kan skotta och ploga och det har behövts. Vi hade aldrig fixat att skotta all snö för hand. Förra vintern var onormalt varm och snöfattig. Nu har vi uppmätt några dagar med 20 minusgrader. Det är som det ska vara med andra ord.

I går var det dags för psykologitentan. Det har varit ett annat upplägg på de senaste tentorna. Vi har fått starta tentan när vi har velat men när vi väl tryckt på start så har tiden börjat ticka ner. Igår hade jag tre timmar på mig och jag hade 6 minuter kvar av maxtiden när jag lämnade in. Hur det har gått vet man ju aldrig. Förra tentan krävdes det att man hade 90%rätt och är det så den här gången så är det nog kört. Det var en stor tenta och det kändes både bra och inte bra när jag lämnat in. Jag var totalt uppe i varv efteråt och var tvungen att ta en lång dusch för att lugna ner mig. Det var en sån enorm anspänning. Nu är det bara att vänta. Nästa kurs börjar på tisdag så jag får en dag ledigt innan allt börjar om.

Fröleveranserna har börjat dimpa ner i brevlådan. Jag blir glad för varenda kuvert. Jag har beställt både grönsaker, kryddor och blommor. Förhoppningen är att så lite fler sommarblommor i år. Luktärt är ju alltid ett stående inslag. Det måste jag ha. Och heliotrop. Förra året sådde jag grekisk lövkoja i kruka och drog upp den i växthuset. Växthuset saknar uppvärmning så det grodde sakta. Men plantorna blev riktigt fina och det blev en fantastisk blomning.

I morgon ska vi så de första grönsakerna. Vi ska så paprika, chili, rotselleri, kronärtskocka och purjolök. Dessa tar sån tid på sig att utvecklas och vill man ha nån skörd att tala om så får man börja tidigt. Chilisorterna är Jamaican Bell som är en mild och god chili samt Birds eye som det är mer drag i. Purjolök har vi bestämt att odla två sorterar av i år och lite mer än vi tänkt. Förra årets purjo har gått åt på ett sätt som vi inte hade räknat med. Nu börjar jobbet med att så, vattna, bygga belysning och skola om. Nu kommer bord, bänkar och fönsterbänkar fyllas med krukor och pytsar. Livsutrymmet för människor och djur minskar till fördel för allt som växer. Men hur underbart är det inte att vårda sina sommardrömmar?

Är du sugen på att börja odla? Man kan odla en hel del bara på köksbänken eller fönsterbänken eller på balkongen. Örtkryddor, ärtskott, och små tomater går att ha inne, har du en balkong kan du odla det mesta i kruka bara du har bra jord, gott om näring och vattnar regelbundet då krukor torkar ut snabbare. När jag bodde i lägenhet för några år sen och startade den här bloggen så var min balkong så full med krukor och hinkar att man knappt fick plats. Tomater, chili, paprika zucchini, smultron, jordgubbar i ampel, sommarblommor.... allt på både bredden och höjden. Vår balkong hade vi byggt in med nät för att katterna skulle kunna vistas ute och de älskade den övervuxna altanen. Fullt med insektssurr och mängder av gömställen i grönskan.

Jag har inte så många tips för man behöver lixom prova och lära sig genom sina misstag. Men några har jag.

* Använd en bra såjord och se till att det är hål i botten på krukan eller lådan du ska så i.

* Köp dina frön på påse. Kanske det viktigaste rådet. Ta inte frön från grönsaker du köpt i affären. Varför? För att många grönsaker är manipulerade och det betyder att du inte får samma grönsak som den du tagit frö av. Om du ex tar frö från en spansk peppar som du köpt och sår så kan du få en annan, skitstark och oätlig chili. De frön som säljs här i Sverige från våra fröfirmor är testade för att kunna växa i vårt klimat.

*Läs på påsens baksida, där står det när det är lämpligt att så just det fröet.

*Läs gärna odlingsbloggar eller följ youtubekanaler som handlar om odling. Sara Bäckmo, Farbror Grön är två bra bloggar om du frågar mig.

Sen är det bara att köra. Det viktigaste av allt är att ha roligt under tiden. Ibland misslyckas man och i bland blir det skitbra. Men oavsett så ha roligt och testa dig fram.


Ha nu en riktigt fin helg ❄️

  • Allmänt, Odling och grönsaker
  • (2)

Gillar

Kommentarer

Ibland vill jag bara ge upp och bli hemmafru

tisdag 12 januari 2021, 17:23

Det har varit en intensiv höst. Skolan har tagit så mycket kraft och ork. Den har gett jättemycket också, kunskap, insikter, nya kontakter och jag har inte ångrat mitt val att börja studera
Jag är inne på sista veckan av psykologikursen. Den roligast kursen hittills, men en av de tyngsta.

Det har snöat jättemycket här. Där jag bor kan det skilja i snömängd på bara nån kilometer. Jag blir mer trött på vintern, behöver vila mer och ibland känns det som att vardagslivet är fullt nog. Jag kliver upp, väcker barn, slänger i en tvätt och plockar ur diskmaskinen. Barnen har distansstudier och när de kopplat upp sig mot sin skola så äter jag frukost. Jag plockar undan lite och börjar tänka på vad vi ska äta till middag,. Jag bäddar sängen och efter det så är det dags för studierna. När jag är klar för dagen med skolarbetet är det mörkt. Middag ska lagas, det blir lite mer disk, kanske hjälpa något barn med skolarbete,
När kvällen kommer sjunker jag ner i soffan en stund innan det är dags att gå i säng. Det är då jag känner att hemmafrulivet skulle vara nog. På helgerna bakar jag bröd, beställer den mat vi behöver online, viker tvätt och försöker förbereda inför kommande vecka. Och så börjar det om. Jag känner att jag inte hinner med det jag behöver göra och det jag vill göra.

Det här året med pandemin har gett mig tid att tänka. På livet och på vad som är viktigt. På stressen i samhället och önskan om ett stillsammare liv. Jag sitter fast i ekorrhjulet som de flesta andra. Men drömmen finns där. Om att sitta framför en kamin och lyssna på den sprakande elden och inte känna att det finns viktigare saker att göra. För det är alltid något som behöver göras. Det skulle vara så skönt att leva enklare.

Vi har visserligen tagit en hel del steg mot ett bättre liv. Sakta sakta byggs vår egen matproduktion. Målet är att alltid baka allt bröd själv, göra all müsli själv och att större delen av det vi äter kommer från vår egen gård. Jag önskar att vi kunde mala vårt eget mjöl till bröd och pasta. Förhoppningen är att kunna skaffa höns nu i vår. Att kunna tillverka all tvål och alla ljus själv hade varit en dröm. Vi tar små steg i taget. Vårt nästa förändring är att plastbanta. Det som redan är borta är plastkassar och engångsplast som sugrör. Nästa steg är att inte ha några köksredskap i plast följt av att inte ha plastburkar som matförvaring sen fortsätter vi steg för steg mot ett ännu hållbarare liv.
Innan jag avslutar för idag tänkte jag ge er ett till youtubetip, kanalen heter Apronful of Stones. Det är en rätt nystartad kanal men den är helt underbar. Simplified living, english countryside, enjoying the small things in life är hennes egen beskrivning.

Ha nu en riktigt fin kväll ❄️

  • Allmänt, Miljö och välgörenhet, tips

Gillar

Kommentarer

Lantlilivmittistan

  • Gå till Profil
  • Gå till Startsidan
  • Gå till RSS
  • Gå till Sitemap

Blogga på Nouw

  • Skapa konto
  • Tjäna pengar på din blogg
  • Tagga produkter med Metapic
  • Flytta din blogg till Nouw

Bloggar

  • Allmänt
  • Annat
  • Design & inredning
  • Foto
  • Föräldraskap
  • Hästar & ridsport
  • Mat & recept
  • Mode
  • Personligt
  • Resor & utland
  • Sport
  • Träning & hälsa

Nouw

  • Magazine
  • Allmänna villkor
  • Sekretesspolicy
  • Kakor
  • Kontakta oss
  • Hjälp
  • Driftinformation
  • Build: 2021-01-13 14:53