Den 17 juni tog vi en promenad i hagarna jag och maken. Tackorna blev helt till sej och fick för sej att de ville gå in i lagårn. Så 1 timma senare hade vi alla tackor kvar i lagården och alla 52 lamm med pappa Nalle i en hage längre bort. Så va delningen gjord! Snabbt och smidigt. Har nu hållt koll på tackorna i 2 veckor, och alla verkar sina som de ska och går nu ute på bete igen.
20-21 juni kunde vi köra ensilage. De hotade med regn till midsommar så vi vågade inte chansa på torrt hö. Men nu fick lammen gå ut på återväxten och smaska.
Nu ska vi ha semester några veckor innan det är dags att börja väga lamm.

Dessutom har TV3 och OTW hunnit vara här och filma i fårhagarna inför Bilprovningens realityprogram i höst :-)

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

4 april lammade sista tackan. Tog 4 veckor och 1 dag i år innan alla hade lammat.
26 tackor, 52 levande lamm! Är otroligt nöjd! Allt har löpt på i lagom tempo och gått smidigt. Några fellägen, men de har löst sej bra.

Skickade in träckprov häromveckan, som var helt i sin ordning. Hoppas vi kan bli av med Stora magmasken...
Och nu i påskhelgen har vi klippt och verkat allihopa. Så galet slitsamt, men så himla skönt när det är gjort!
Påskhelgen har bjudit på sol, men kyligt väder. Men de har ändå kunnat gå ute i stora hagen på dagarna.
Nu hoppas jag värmen kommer tillbaka så betet tar fart. Men än får de äta både pellets, ensilage och välling :-)


Sista lammen som föddes!

Flasklammen Mini och Max myser:-)

Baggen Nalle fick bus i benen när han kom ut!

Lammkammaren är välbesökt!

Likes

Comments

Ibland går det smidigt! Min morgon börjar ca 6.00 i lagårn innan jag åker till jobbet. Idag hade en tacka lammat när jag kom, flyttade henne och de 2 lammen. Såg att de fick mat. Gav alla andra mat och åkte sen till jobbet. Åkte hem på lunchen, då lammade nästa tacka, smidigt och snabbt. De åt och jag åkte till jobbet. Det sista vi gör innan vi lägger oss är att åka till lagårn, och då lammade nr 3, flyttade till egen Box, visade lammen var de ska äta, de åt, och vi kunde åka hem!
Riktigt så här brukar det ju inte va, men just idag gick det ju fantastiskt smidigt!
22 tackor av 26 har lammat nu och vi har 46 lamm i lagårn.

Tacka fredag kväll och lördag morgon ;-)
2 flasklamm har vi nu. En tacka fick 3 lamm, varav ett var så otroligt litet så att det låg på tväre i magen och jag fick plocka ut dem. Det minsta ville inte tackan ha... trodde aldrig den skulle klara sej få den bara vägde 1 kg. Men den är full av livskraft och bor med kompisen Max som mamma Nina inte ville ha... Nina är uppfödd på flaska, även förra året stötte hon bort ett lamm, Tjabo. Inga bra gener verkar det som.

I går vägde vi Gigantos, det där lammet som vägde 7kg som nyfödd. Igår, 10 dagar gammal, vägde hon 12kg... En riktig bjässe!!

Klassisk lammhög :-)

Likes

Comments

10 tackor har lammat. 17 kvar. Och 20 lamm har vi nu!
I morse föddes vårt rekordlamm! "Kalles mamma" födde ett tacklamm på 7 kg! Kan säga att det inte gick helt smärtfritt att få ut den.
Huvud utan framklövar till att börja med, sen 1 ben. Men sen va det bom stopp. Gick inte att rubba lammet 1 mm!
Det va ingen rolig uppgift att dra så mycket i lammet som jag gjorde. Mina svaga muskler ville inte räcka till, så jag gjorde vad jag kunde för att försöka väcka svärfar. Men han snarkade så gott trots ihärdiga försök med telefon och bank på dörren ;-)
Det va bara att fortsätta att dra. Glidslem och dra. Det är läskigt. Hur mycket klarar lammet, hur länge orkar tackan.
Efter 30 minuters kamp fick jag ut det största lammet jag skådat. Hon var medtagen, men levde. Efter 20 minuter låg hon vid spenen, ja hon är stor och tackan har ett lågt hängande juver, så lammet kunde ligga och äta sitt första mål. Hahaha!
Men under dan har hon kommit på fötter!
Nackdelen med att köttras bara får 1 lamm... storleken....

Likes

Comments

Trög start! 1 vecka efter att första lammen kommit hade bara 4 tackor lammat. Men i går kväll ville plötsligt 4 tackor lamma samtidigt, så nu finns 18 lamm i lagårn!
Och lamningsboxarna är för tillfället fulla...

I lördags morse förlorade vi ett lamm, när jag kom till lagårn tidigt på morgonen så lammade Isabella. Men det hängde ut en liten svans därbak. Inte bra, det ska ju vara framklövar! Fick hjälpa henne att få ut den, men den var död. Men sen kom 2 lamm till ihoptrasslade. 2 bakben från en och ett huvud och framben från en... men det slutade väl och de 2 överlevde.

Pappa Nalle är så go, snart ska han få vara med lammen och leka :-)

Likes

Comments

Trögstartad lamning! Men i söndags, 5 mars föddes de första. Sötnos fick trillingar mitt under Vasaloppet och snöoväder, en liten Vasa, Nisse och Flinga.
2 dagar senare fick Nougat trillingar även hon. Maja var hemma sjuk och kunde hjälpa den ene som va lite slö att få i sej mat. Den kvicknade till och skuttar nu glatt! Bra jobbat Maja!
Nu väntar vi på övriga 24 tackor som ser ut som berg och stönar och stånkar ;-)

Likes

Comments

Våren gör en snabbvisit och jag och Maja tyckte att fåren kunde få komma ut en sväng. De rusade ut! Tittade runt i 10 minuter och vände sen om för att vilja komma in i lagårn igen ;-)
Tackan som står närmast i bild kallas Pudel, henne räddade vi som lamm efter att hon drabbats av ett gräsligt fluglarvsangrepp. Hon fick namnet Pudel då hon fick proteinbrist och tappade ullen efter sin behandling. I år blir första gången med lamm för hennes del, hoppas jag. Men visst ser hon lite rund ut!

Bomull är inte att ta miste på, den magen MÅSTE innehålla lamm!
Fina Bomull, alltid så gosig :-)

Likes

Comments

Knappt 1 månad kvar till lamning. Vaccineringen är avklarad, 3 ungtackor har fått dubbel dos.
Häromdagen skulle tackorna få Selen. Alltså de hatar verkligen det. De backar ifrån. Tillslut offrade sej en tacka och åt allt ;-)

I år har vi 26 tackor. Nalle, vår fina Oxford downbagge går kvar med tackorna. Han är så fantastiskt snäll. Hoppas han kan vara kvar även under lamningen.

Lagården är nymålad och fin, en luftvärmepump är installerad och tillsammans med mer ventilation har vi fått en behaglig temperatur och luftfuktighet i lagårn.
I år ska jag försöka dokumentera här bättre under lamningen!

Likes

Comments

Vädret är bra! Tackorna går kvar med baggen Nalle ute och har sitt hus att gå in i. Först när det blir "galet" väder är det dags att komma in. Och då kommer de komma in till en nymålad lagård med diverse moderniseringar!

De gillar att ströva runt ute i pudersnön, skönt att de får röra på sej. Tids nog får de stå inne och trängas.

Lammskinnen har kommit tillbaka. Alltid spännande att se resultatet. De blev riktigt fina faktiskt. Bruna, ett svart, ett grått och några vita.

Nu är det snart dags att börja tänka på gasbrandsvaccinet och kanske en avmaskning vid installning. Men först ska vi fira jul tror jag:-) Men vem vet, förra året klippte vi får på juldagen! Hahaha!

Likes

Comments

I går tog vi in alla tackor som ska bo här i vinter. 26 stycken. Att klippa gick precis hur smidigt som helst. Vi klarade det på en dag. Så rena och fina i ullen, och rejäla i hullen :-)
Nyklippta och snygga fick de hoppa ut i hagen igen! Idag skulle vi släppa ut Oxford down baggen Nalle, men först skulle vi ju ta bort hans kompis. Men döm om vår förvåning, de fanns inte i sin hage idag!
De hade redan känt hur gott tackorna luktade som nyklippta och hade inatt rymt till dem... Jaja, lillbaggen fick ju ett gött sista dygn i livet. Hoppas han inte jobbat för bra utan att Nalle får literstank göra också! Haha!

Vilken säsong!! En så lång och torr sommar. Inte en enda gång sen april har vi haft blöta beten. Till och med lite betesbrist i början av sommaren. Men sen har det funnits hur mycket bete som helst. Och bra bete! Nu har vi öppnat upp lösdriften och satt fram foderhäcken med hö, får se om det är intressant. Kanske skönt att komma in lite iallafall nu när de är halvnakna.

Några av de äldre tackorna har haft lite problem med klövarna nu sista månaderna. Torr och stenig mark tror jag har gett rejält slitna klövar som spruckit i kanterna. Nånstans läste jag att det kunde röra sej av vitalinjen-separation. Ytterhöljet på utsidan av klöven spricker, man får klippa bort så mycket man vågar så inte smuts fastnar. Verkar ha hjälpt iallafall.

Annars är det lite öron som har vart problem, tror det handlar om tackor som gillar att äta genom näten och fastnar och drar sönder sina öron. Även endel lamm med nysatta märken som inte vill läka. Inte helt nöjd med märkena...

I övrigt har det vart en bra säsong! Ett lamm försvann på betet, Zeb Macahan, som hade ett krokigt framben. Han hade inte ont av det men var lite långsam. Frågan är väl om det va räven som va framme... Ett stort fint tacklamm från 994 hittades död tidigt i somras. Syntes inga fel på henne! Huggorm? Trist. Men annars blev det välväxta friska lamm!

För 2 veckor sen lånade vi en Avant av Conny och kunde utan muskelkraft få ut all gödsel i lagårn. Efter det har Inger och Håkan tvättat och målat om hela lagårn. Blev så himla fint!! Blått är flott 😃

27-28 februari 2017 beräknas nästa lamningssäsong börja! Ska bli kul!

Likes

Comments