Smakportioner

Hejsan mina mumsbitar! đŸŒž 

NĂ„got som för mig Ă€r en ganska stor grej med Jace utveckling Ă€r ju nĂ€r det Ă€r dags att börja med smakportioner. NĂ€r han Ă€ntligen ska för börja Ă€ta annat Ă€n bara bröstmjölk och ersĂ€ttning. Vad kommer han att gilla och inte gilla? Kommer han Ă€ta allt sĂ„ som jag gjorde nĂ€r jag var liten eller vara krĂ€sen? Kommer han fĂ„ konstigheter för sig sĂ„ som hans pappa, att tex ha ketchup till fisk, eller att ha tomatpure pĂ„ mackan? 
​
Och med alla dessa frĂ„gor kommer ju Ă€ven frĂ„gan om hur, vad och nĂ€r man ska börja med smakportioner? FrĂ„n början var min tanke att vi skulle börja med smakportioner redan vid 4 mĂ„nader sĂ„ som sĂ„ mĂ„nga andra gör. Men nĂ€r jag frĂ„gade vĂ„r sköterska pĂ„ BVC om just detta sĂ„ sa hon att man INTE ska ge dem smakportioner vid 4 mĂ„nader utan att man enbart ska doppa fingret nĂ€r man sjĂ€lv Ă€ter och sĂ„ fĂ„r bebisen smaka pĂ„ det, mer ska det inte vara. Det ska alltsĂ„ inte, sĂ„ som jag trodde, vara en iskub med smakportion som alla har sagt utan det ska inte ens vara sĂ„ mycket sĂ„ att du behöver anvĂ€nda sked. SĂ„ nu lutar det mot att vi ska börja med smakportionerna vid 6 mĂ„nader sĂ„ som vĂ„r sköterska sa till oss. Vi vill ju inte förstöra vĂ„r lille killes mage.

Och nu till nĂ€sta grej som Ă€r ett sĂ„ stort frĂ„getecken hos mig och mĂ„nga andra. Ska man göra smakportionerna sjĂ€lva eller köpa? Min tanke Ă€r att göra all Jace mat sjĂ€lv i sĂ„ stor utstrĂ€ckning som möjligt, dĂ„ vet jag ju vad som Ă€r i och jag vet att han inte fĂ„r i sig en massa grejer som han inte ska ha.
​Det kĂ€nns pĂ„ nĂ„got sĂ€tt bĂ€ttre att göra egen mat och egna smakportioner. Men jag tycker inte att man Ă€r sĂ€mre bara för att man inte gör det. Vem vet jag kanske slutar med efter ett tag ifall jag inte har ork och tid.
​Jag tĂ€nker dock ha lite fĂ€rdigt hemma sĂ„ som klĂ€mmisar och nĂ„gon burkmat dĂ„ dessa Ă€r bĂ€ttre att ha med sig dĂ„ dem inte behöver förvaras i kyl sĂ„ som den hemmagjorda maten behöver. Typ rese mat som man kan ha med sig nĂ€r man vet att man inte ska vara nĂ„gonstans med kylskĂ„p. 

Vad har ni för tankar om allt det hĂ€r? NĂ€r började ni/ tĂ€nkte ni börja ge smakportioner? Ska ni köpa eller göra sjĂ€lva? 

Jag gjorde mina första smakprover för nĂ„gra dagar sedan för att kunna prova mig fram och fĂ„ till det. Det var ju nĂ€mligen svĂ„rare Ă€n vad jag hade trott, jag hade inte riktigt redskapen till det. Men jag tĂ€nkte jag skulle prova ett par gĂ„nger till med andra redskap och nya metoder. Även med lite andra smaker. Nu har jag nĂ€mligen provat palsternacka, morot och rödbeta (frĂ„gade sköterskan om det och det var inga problem att ge sa hon). Rödbetan gjorde jag bara en av dĂ„ det nog inte Ă€r sĂ„ bra att ge för mycket av det.

Gillar