Lyxig barnmat för barn under året

Igår lagade jag Jace mat till nyår. Vi ska ju nämligen ha lite lyxigare mat i form av oxfile, vilket inte är någon mat för en liten bebis. Så därför passade jag på att fixa i ordning maten till Jace, jag tycker ju nämligen att han också ska få ha lite lyx när det faktiskt är nyårsafton och alla vi andra myser till det med god mat. Så igår lagade jag en lite lyxigare bebis rätt till Jace som jag tänkte att jag skulle dela med mig av till er som kanske vill lyxa till det till era barn med. Jag ska även göra en bebisvänlig efterrätt som inte innehåller något tillsatt socker utan bara innehåller naturliga produkter, som jag tänkte dela med mig av till er i detta inlägget.

Först tänkte jag dela med mig av receptet på min fläskytterfilé med smak av apelsin och timjan med apelsin sås.

Du behöver:

Fläskytterfilé

En stor halv apelsin

Ca 3 kryddmått med timjan

Vitpeppar

Grädde

Redning

Du gör så här:

Lägg önska mängd kött i en gryta. Jag tog ungefär 1/4 av filen då jag även skulle göra några portioner att frysa in.
Fyll upp grytan till hälften med vatten och lägg i apelsinklyftorna som du ha delat först i runda delar på ca 0,5 cm tjocklek och sedan delat dem så att de har blivit i två delar & häll i timjanen. Jag gick på känsla när jag kryddade, men det var ca 3 kryddmått timjan. Man kan självklart ta mer eller mindre om man vill.
Sätt sen igång grytan på medelvärme och låt koka så att köttet är mört, mjukt och nästan faller i sär.
Medelvärme är ca 4 på vår spis med bara 6 gradantal, men på en spis med tex 12 gradantal hade jag satt den på 7-8.
När köttet har kokat till önskad konsistens så plockar du ur köttet ur vattnet som nu ska användas till såsen. Köttet la jag i en liten skål som jag lät svalna innan jag satte den i kylen.

När du gör såsen så använder du dig av vattnet som du kokade fläskytterfilen i. Du lämnar kvar alla kryddor, så apelsinen ska vara kvar i såsen för att ge extra smak!
Så först och främst sätter du tillbaks grytan på spisen och häller i önskad mängd grädde, jag hällde i ca lika mycket grädde som det var vatten kvar. Sen lätt jag såsen koka ganska länge och rörde om någon gång ibland. Ju längre de kokar desto mer smak av kryddorna kan du få fram. Vill du ha mer smak av någon krydda så kan man ju självklart ha i extra av den. Tex en extra apelsinklyfta eller mer timjan. Jag kryddade även med lite vitpeppar.
När såsen har uppnått rätt smak enligt dig! Så reder du av såsen till önskad konsistens och avslutar sedan med att sila av skalen och fruktköttet ur såsen innan du serverar.

Jag tyckte detta gav en lite lyxigare tusch på maten. Självklart kan man ju göra om receptet och använda till vuxna med. Då har du istället kanske i en buljontärning med eller bara lite salt för att dra fram smakerna lite mer.

Denna rätten ska vi servera ihop med en liten potatisgratäng till Jace och troligtvis lite broccoli med.

Kanske inte den mest smickrande bilden, men det hade det ju inte varit om det var färdigblandat heller😂

Nu tänkte jag även att ni skulle få ett recept på en perfekt efterrätt till era små.
Vi ska ha trerätters och då vi lyxar till det så tycker jag att även Jace ska få det lite lyxigt med lite efterrätt. Men då vi inte vill ge Jace en massa onödigt socker så har jag letat upp ett bra recept som inte innehåller en massa tillsatt socker utan ger en nyttig och bra efterrätt som verkligen passar en liten bebis.

Så på nyår ska Jace få Bananglass till efterrätt!

Du behöver:

Banan/er

Valfrismaksättning: några exempel är kakao, hasselnötter, bär, jordnöttsmör eller vanilj

Du gör så här:

Skär bananen i bitar och frys in dem. Dem ska vara helt frysta
Ta fram och låt tina i ca 2 minuter
Mixa bananen i en matberedare eller med en stavmixer ihop med önskad smaksättning.
Mixa tills du får en glassig konsistens och smaka av.

Snabbt och enkelt med enbart sockret från bananen och eventuella smaksättningar!
Då glassen görs i ordning precis innan servering så har jag inte gjort den än, men jag funderar på att smaksätta antingen med kakao eller med kanske hallon. Det beror lite på vad som känns bra imorgon. Men jag tror att det kommer bli populärt hos vår lille matälskare!


Visst är det kul att faktiskt kunna lyxa till det til sina små utan att det ska vara så krångligt!

Gillar

Kommentarer