Header

Skriver detta på mobilen för att nouw har krånglat någon fruktansvärt för mig de senaste veckorna så jag har bestämt mig för att rensa och flytta tillbaka till min weeblyblogg. Det blir som en nystart för hela bloggen. Mer info om mina tankar kring nystarten hittar ni där.

Jag hoppas att ni vill fortsätta följa oss där trots att vi inte kommer finnas med i nouws nyhetsflöde något mer. Jag kommer självklart fortsätta att följa er ;)


Ni hittar nya bloggen här: http://www.lakritsnos.weebly.com

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Skrev ju för ett litet tag sedan om hur det fungerar att läsa gymnasiet på distans och hur jag upplever det. Nu har det gått ytterligare en tid och jag har faktiskt avslutat mina första kurser på korr. Muntorna som avslutar kurserna var inte lika hemska som jag hade målat upp i mitt huvud. Jag håller nu på med kurserna spanska 3 och företagsekonomi 1 (och idrott och hälsa 1 på ett hörn). Dessa kurserna håller på fram till 19 januari då nästa studieperiod börjar. Jag håller även på att ansöka om högre studietakt för att få klart gymnasiet på 2 år istället för 2,5. Går det igenom så kommer jag lägga till en kurs extra efter jul och läsa totalt 5,5 kurser nästa termin istället för 4,5.

Idag tänkte jag dela med mig av det som jag upplever som för- och nackdelar med att studera på distans:

Föredelar

- Flexibelt: Man väljer själv när man vill plugga. Det kan vara på natten eller morgonen, det spelar ingen roll. Det kan även vara jättemycket mån-tis-ons och inget resten av veckan, eller lite varje dag eller på helgen. Detta uppskattar jag jättemycket, då jag kan gå ut med Barbie under de ljusa timmarna av dygnet och göra annat om jag vill och bara ta igen plugget när det passar bättre.

- Effektivare studietid: Det är inte massa onödiga raster/håltimmar eller transporttid som det lätt blir på en vanlig skola. Tiden blir effektiv studietid istället för massa onödig tid till annat. Totaltiden på studierna blir alltså mindre, vilket jag uppskattar väldigt mycket!

- Inte bunden till en viss plats: Precis som att man inte är bunden till en viss tid och dag så är man inte heller bunden till en viss plats. Bara det finns tillgång till internet så kan man befinna sig var som helst. Hemma, på ett café eller utomlands. Perfekt.

- Individanpassat: Studierna blir automatiskt väldigt individanpassade. Behöver man lägga mer tid på något så gör man det och behöver man lägga mindre tid på något så gör man det. Behöver man mer lärarhjälp så får man det och tvärt om. Det finns även möjlighet att läsa högre studietakt om ,man har lätt för skolan och vill göra det.


Nackdelar

- Osocialt/ensamt: Eftersom man inte har några klasskompisar som man träffar dagligen så blir det lätt osocialt och ensamt. Huruvida detta är en nackdel eller inte tror jag beror på hur man är som person.

- Gäller att ha självdisciplin: Precis som det ger mycket frihet att plugga på distans så är det även ett stort ansvar. Det gäller att ha en bra självdisciplin och få gjort det man ska göra. Det är väldigt lätt att skjuta på saker om man inte är strukturerad. Hamnar man långt efter så är det jättesvårt att komma i kapp och failar man för många kurser får man ingen gymnasieexamen precis som i en vanlig skola.

- Mycket självständigt lärande: Är man en person som behöver mycket lärarhjälp och genomgångar så kan detta vara en nackdel. Det är mycket att man jobbar själv, läser själv, ser på filmer och löser uppgifterna själv. För min del så tycker jag om att jobba så, så det behöver inte vara en nackdel. Däremot så kan man få mycket personlig hjälp och feedback av lärarna via mejl eller videosamtal, men det är upp till en själv att ta den hjälpen. En del lärare har även lektioner man kan delta på om man vill. Vissa mer och vissa mindre. Exempelvis i spanskan har lektionerna hjälpt mig jättemycket. Medan i andra ämnen känns det onödigt för min del.

Likes

Comments

Har äntligen fått tid att redigera bilderna från träningen förra söndagen. Använde nya kameran med Sigmat 70-200/2.8 och det var en riktigt bra kombo. Blev nöjd med många bilder. De är redigerade i Lightroom, men jag är riktigt sugen på att även skaffa ps.

Likes

Comments

Sitter på tåget nu på väg hem från Värmland. Jag har spenderat de senaste dagarna hos Sandra. Vi har bland annat varit och sett It på bio, gått i skogen och tatuerat oss. Filmen var ganska bra. Vi hade högre förväntningar, men det var absolut ingen dålig film. Vi satt och skrattade vid flera tillfällen under filmen medan man hörde andra inne på bion gråta. Typical oss. Tatueringen vi gjorde har vi klurat på länge, lite drygt ett år, men nu äntligen hade vi bestämt oss. Vi tatuerade in matchande citat nere på smalbenet. Citatet är Not all treasure is silver and gold” - av Captain Jack Sparrow. Vi båda älskar Pirates of the Carribean filmerna och Jack. Det var dessutom den första filmen vi såg tillsammans. Jag är jättenöjd md tatueringen och vi båda älskar dem.

Precis innan jag åkte till Värmland började Barbie löpa, därför fick hon inte följa med denna gången. I lördags var jag och min syster var inne i Göteborg och såg Jigsaw på bio. Den var väldigt bra, över förväntan. På söndagen kom Linnea och Ozzy ut till Hönö för ett träningspass och det märktes att Barbie var ofokuserad pga löpet. Jag tog även en del foton med nya kameran, men jag har inte hunnit redigera dem ännu.

Är sådär lagom taggad på att komma hem nu till en blåsig ö som jag hatar, en trasig bil och en löptik. Men det ska ändå bli skönt att få komma hem till min lilla Barbiedocka.

Likes

Comments