Header

Jag har nu suttit ett tag och försökt hitta ett passande MH att boka till Barbie och det var lättare sagt än gjort kan jag meddela. Det fanns inte sådär jättegott om dem i Göteborgstrakten, de närmsta verkade finnas i Borås, Falkenberg, Ulricehamn och Skara m.fl. Självklart så är jag upptagen med något annat de flesta av de tillfällena som de är, men jag har nu lyckats hitta ett tillfälle som funkar och har bokat ett MH på Skara BK i slutet av april. Så nu är det bara att hoppas att vi får plats. Förhoppningsvis bokar Ella och Navy in sig på samma MH så vi får sällskap!

Jag har även bestämt mig för att jag och Barbie ska fokusera på brukset nu i den mån vi kan, trots våran brist på skog och spårmöjligheter. Vi får helt enkelt lägga fokus på lydnadsdelen och budföringen så länge och spåra i den utsträckning vi kan tills vi flyttat härifrån. Jag har inte bråttom ut på tävlingsplan ändå. Vi tävlar när vi är redo. Om vi blir redo. Samtidigt fyller vi ut med andra hundsporter för att variera oss och för att det är kul.

Anledningen till att jag vill göra MH:t redan nu är dels för att få det överstökat och dels för att det ger rättvisats resultat ur avelssynpunkt. Jag anser att alla arbetande raser bör genomföra någon form av mentalbeskrivning för att främja rasens avelsarbete.

Jag har kikat lite närmre på momenten i brukslydnaden för appellklass som är linförighet, framförgående, platsläggande, inkallande, apportering, hopp över hinder och platsliggande. De är också de momenten vi kommer fokusera på fram till sommaren i alla fall och jobba vidare med året ut. Kombinerat med lite startklassmoment, rallymoment och freestyletrix vid sidan av. Jag vet inte om jag har nämnt det, men jag har även bokat en kurshelg i bruksspår i maj, så den ser jag jättemycket fram emot.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej på er!

Idag har varit en riktig grå och trist dag ute på ön. Vi började dagen med en sovmorgon till 10, sedan gick vi ut på en promenad runt Kanonberget, som är det närmsta berget från mitt hus. Hela rundan är ca 3km, varav ca halva är i berg. Dock känns det alltid längre att gå i berg eftersom det går så mycket upp och ner och hit och dit. Men, det var inte det som detta inlägget skulle handla om. Eftersom Barbie verkar ha fått hörselploppar i öronen det senaste och vår förra promenad i bergen slutade i katastrof, så tog jag med mig selen och linan och tränade "valpinkallningar". Jättepositiva inkallningar där jag var 9/10 på att hon skulle komma. Dvs. inte när hon var upptagen med annat. Precis som jag gjorde när hon var valp. Jag tränade även lite på "stanna" kommandot. Jag varierade att belöna med lek och godis (blandade sorter).

Jag kände faktiskt att det gick framåt. Hon lyssnade ganska bra, betydligt bättre än förra gången, men inte så bra som jag vill ha det. Vi får jobba vidare med att göra inkallningarna till världens party. 🎉 Då det för mig är en av de viktigaste grejerna en hund bör komma. Jag vill att Barbie ska komma på inkallning oavsett vad, men ibland är det lite svårt att försöka belöna med något roligare när hon får syn på en annan människa och hund, som enligt henne är det bästa i hela världen.

Idag mötte vi inte en kotte ute. Kanske inte så konstigt med tankte på att det duggregnade när vi gick ut och regnade rätt så rejält när vi kom in. Det är ännu en negativ grej med bergen, de blir glashala så fort det är blött och det är svårt att ta sig fram. Särskilt just nu när knät är som det är. Det känns mycket bättre nu, men jag känner fortfarande av det när jag trampar ner ibland eller trycker ifrån. Självklart så vred jag till det i bergen idag så det gjorde fruktansvärt ont, men jag lyckades halta hem och nu har det redan börjat bli bättre. Imorgon väntar ett återbesök hos sjukgymnasten. Resten av denna dagen har fått bestå av plugg. Snart blir det lite inomhusträning med Barbie och sedan myser vi ner oss i soffan resten av kvällen.

Bjuder på en bild från Öjebyn.

Likes

Comments

Begav mig ut en sväng i bergen i morse för en härlig prommis i solen, trodde jag.

För det första är jag så otroligt less på den här ön. Jag måste korsa hela ön för att komma till bergen och när jag väl är där så är bergen inte särskilt stora, så största delen av promenaden blir på asfaltsvägen. Det är så trist och jag blir lika avundsjuk varje gång jag ser alla skogar folk är och går i hela tiden på instagram. I alla fall, jag släppte Barbie när jag kom fram som vanligt, men hon lyssnade dåligt (inte alls) och det kom jättemånga helgmotionärer både med och utan hundar så jag kunde inte ha henne lös. När jag försökte fota lite, så totalsket hon även i mina "stanna"-kommandon, sprang ifrån mig, gnällde efter alla hundar, stack ut i vattnet efter ett par änder och var allmänt olydig. Det hjälpte inte det minsta att jag hade gott godis eller försökte vara roligare. Det slutade med att jag fick nog och gick hem. Det gjorde dessutom ganska ont i knät på hemvägen. Den här dagen kunde börjat bättre med andra ord.

Bjuder på de bilderna jag fick till i alla fall. Sista är lite överexponerad, men tyckte om den ändå.

Likes

Comments

Igår tränade jag lite lydnad med Barbie. Inget monsterpass eller så. Vi gick helt enkelt ut i trädgården, jag satt på altanen med filt och lyssnade på musik medan Barb sprang runt som hon ville. Efter ett tag plockade jag fram leksakerna och bara lekte med henne. Belönade aktivitet och attityd, varvat med att passiv leksak = aktivitet upphör. Tränade även lite fritt följ med fokus på kontakt och attityd. Jag har tidigare fokuserat på bara ögonkontakten eftersom den tidigare varit obefintlig, men den satt såå bra nu. Attityden var också grym! Nu blir det lägga in fokus på positionen då hon flyter ut väldigt mycket med bakdelen.

På kvällen åkte jag över till Öckerö en sväng för att träffa Ella. Hon har äntligen flyttat hem från Litauen igen och inte vart som helst utan till en lägenhet på Öckerö!! Så nu kommer vi kunna ses jättemycket och träna hund dagarna i enda! Jag fick även träffa hennes kompis Nadja som faktiskt är öckeröbo, jättetrevlig tjej! Ska bli kul att lära känna henne mer.

Idag har varit en riktig slappardag, jag har inte fått gjort ett skit, bortsett från att plockat upp tvätten från tvättstugan. Imorgon ska jag ta tag i livet igen och gå ut lite i bergen med Barbie om knät tillåter och plugga.

Likes

Comments

Här är inlägget som jag valt att döpa till "liten blir stor", där jag samlar alla stå- & porträttbilder samt vikt under Barbies uppväxt. Detta inlägget kommer uppdateras allt eftersom och finnas tillgängligt i menyn under kategorin "Liten blir stor".

1,5 ÅR: 33kg - 61,5cm
1 ÅR:  32kg
11 månader: 30kg
10 månader: 29,7kgblev tyvärr inga bilder....

 9 månader: 29,1kg
8 månader: 27,9kg
7 månader: 25.5kg
6 månader: 22,7kg
5 månader: 19,3kg
 4 månader: 16,1kg
16 veckor: 14,5kg
15 veckor: 13,8kg
14 veckor: 12,9kg
13 veckor: 11,9kg
12 veckor: 10,4kg
11 veckor: 9,2kg
10 veckor: 8,0kg
9 veckor: 6,5kg
8 veckor: 5,7kg

Likes

Comments

Som lovat, här kommer 1-årsbilderna på Barbie. Hon är riktigt grann om jag får säga det själv och väldigt lurivig. Lite trimning hade inte suttit fel. Jag ska införskaffa saxar så fort plånboken tillåter. Tur att vi inte satsar på utställning, haha. Vägde henne i förrgår också och hela 32kg väger hon nu. Höjden är lite svårt att mäta hemma, men jag ska försöka mäta med mätsticka på klubben någon dag. Från och med nu så kommer jag även att glesa ut ståbilderna till varje halvår istället för varje månad. Ni hittar alla tidigare ståbilder under kategorin "liten blir stor".

Likes

Comments

Nej, idag är det ingen vanlig dag för idag fyller Barbie 1år!!! ❤✨🎉

Alltså redan! Var ju nyss jag hämtade hem henne känns det som.. Ingenting kan hon jämfört med många andra hundar i hennes ålder, men vad gör väl det. Vi tar det i vår takt och har jäkligt kul på vägen. Vi har massa spännande saker framför oss i år och jag ser verkligen fram emot att få utvecklas tillsammans med min lilla Barbiedocka. Ståbilder och viktuppdatering kommer under veckan.

8 veckor, tagen samma dag som jag hämtade henne.

ca 1 år, tagen för ca 2 veckor sedan i Sälen.

Likes

Comments

Under ungefär 3 veckors tid nu har jag nästan inte gått några promenader alls med Barbie, mer än runt kvarteret den senaste veckan pga mitt knä. Mamma har hjälpt mig förra veckan och pappa veckorna innan det, men idag kände jag att knät var såpass mycket bättre så idag promenerade jag och Barb bort till djuraffären för vägning och lite inköp av bajspåsar. Herregud vad jobbig hon var! En riktig pain in the ass. Hon drog i kopplet, lyssnade inte på sitt namn, skulle fram å hälsa på alla osv. Extremt jobbigt, eftersom vi kämpat så med allt detta i flera månader och äntligen fått det att fungera, men förståeligt med tanke på att andra människor har varit ute och gått med henne under såpass lång tid och för att hon förmodligen är ganska understimulerad för tillfället.

Därimot fick jag mig en liten tankeställare ang. kraven som jag omedvetet ställer på Barbie bara för att hon blivit lite äldre. När något inte fungerar måste det ju bero på någonting. Antagligen många gånger för att jag sätter ribban för högt och då tappar både jag och B lusten och skiter i det i stället. Eller som nu i vardagen, att hon drog som en idiot i kopplet ute till exempel. Det är en sådan grej som måste underhållas hela tiden och då är det inte rimligt att jag har de höga kraven på henne bara för att hon kunde förut, för tre veckor sedan, hur jobbig hon än var på promenaden idag.

Just nu vill jag bara att mitt knä ska bli bättre så jag kan gå all in med Barbie och få tillbaka den ordningen på henne som jag hade. När det var kul och enkelt att ta promenader. Till råga på allt idag hoppade hon in i mitt knä, så det har blivit värre igen, men men what to do. Någongång måste det ju bli bättre kan man tycka. Gällande träningen ska jag gå tillbaka lite till valpnivå, lägga ribban på marken så att hon inte kan riva den. Bara skapa positiv känsla, bygga självförtroende, återgå till grunderna och stadga dem ännu mer. Vi har inte bråttom att uppnå någonting, vi behöver inte vara bäst på tävlingsplan, vi behöver inte komma ut på tävlingsplan över huvud taget egentligen. Bara vardagen fungerar och vi har jäkligt kul ihop är jag nöjd. - Nu går vi back to basics. Träna gå fint i koppel, passivitet, hälsa fint, inkallning, leka, komma in med leksaker, ögonkontakt osv.

Likes

Comments

Längesedan jag lade upp ett inlägg nu. Det beror framförallt på att jag inte har haft något att skriva om, då mitt knä fortfarande begränsar mig en hel del. Senaste veckan har varit väldigt lugn. Lite träning inomhus bara och mamma har tagit Barbie på några promenader. Jag har även varit hos sjukgymnasten och fått lite övningar. Förhoppningsvis är mitt knä hyfsat återställt inom ett par veckor. Jag har verkligen saknat mina långpromenader när solen skinit utanför fönstret.

I det här inlägget tänkte jag lista 3 raser som jag kan tänka mig som nästa hund.

1. Australian Kelpie - Säkert väldigt självklart för många. Min drömras som jag viljat ha sedan jag fick upp ögonen för hundsporten. En ras som jag tror passar mig på alla sätt och vis. Jag skulle tacksamt ta emot en kelpies, en brukshunds egenskaper i träningen, men jag är osäker på om jag klarar av att ge den vad den behöver just nu. Det sista jag vill är att ta mig vatten över huvudet. För övrigt är det en liten smidig brukshund, perfekt med pälsvård för min del. Energi som heter duga och mycket will-to-please.

2. Flatcoated Retriever - Jag är väldigt nöjd med mitt rasval och skulle inte tacka nej till en flatte till, men, ja, det finns ett men. Även om storleken inte är något problem så skulle jag föredra en något mindre hund. Sen har vi även det här med cancern som drabbar ca 1/3 av rasen, som dessutom gör den väldigt dyr att försäkra. Barbies försäkring kostar mer än dubbelt så mycket som vad en kelpies skulle göra med exakt samma försäkring. Förutom det så är de lagom aktiva för mig just nu, glada, spralliga, stort föremålsintresse, bra av och på, en kanon hund med andra ord.

3. Korthårig Collie - Kanske väldigt otippat för många, men jag har verkligen fastnat för rasen det senaste. Anledningarna är många. Ju mer jag läser om kh collien desto mer saker passar in. Först och främst har vi storleken. Det är fortfarande en relativt stor hund, men något mindre än flatten. perfekt. (ca 51-56cm i mankhöjd och 18-25kg för tik). Sen har vi pälsen=minimal pälsvård. Sen har vi då rasens egenskaper såklart. Collien tillhör bruksraserna, men är något av en "brukshund light". Den är inte lika mycket som en typisk brukshund och kräver heller inte riktigt lika mycket. Den har låg jaktlust och inga problem att umgås med andra hundar. Som många säkert är medvetna om är dock rädslor ett problem inom rasen, särskilt inom långhår. Så det gäller att vara noga med linjer. Den korthåriga collien ska även ha lite mer driv och vara lite livligare än den långhåriga om jag förstått rätt (beror väl självklart på linjer också såklart). Så en mentalt stabil korthårig collie från brukslinjer tror jag verkligen hade varit något för mig.

Australian Mates Epic Dolly Parton | Flatterhaft Now And Forever | Eyesdelights Hunting Hawk

Likes

Comments

(Hittade det här inlägget bland mina utkast som jag börjat skriva på i början av januari, så tyckte det var dags att skriva klart det nu och publicera. Ser att en grej på listan har jag redan gjort sedan jag började skriva den, men jag låter den stå kvar ändå).

Utöver mina mål och nyårslöften för 2017 så har jag ett par saker som hade varit kul att genomföra.. Detta är bara planer och önskningar och absolut inget som är bestämt eller kanske ens planerat. Vi får se vad som är möjligt att få till helt enkelt:

  • Gå en kurs med Barbie. Skulle vilja gå kurs i både bruks och jaktapportering, eventuellt även någon lek/belöningsutveckling eller liknande. En lydnadskurs hade inte heller suttit fel. Vi får se vad pengarna räcker till och vad jag hittar. Huvudsaken är att vi går en kurs tillsammans, lär oss tillsammans och får träna i kursmiljö.
  • Göra ett par tatueringar, bland annat Vildas tass. Jag har ett par fler idéer, men de håller jag för mig själv så länge.
  • Åka utomlands. Hade varit kul att komma ut å resa igen. Har faktiskt en resa planerad med familjen. Dock skulle det även vara kul att fara utomlands med nångon kompis. Jag och Sandra har lite planer som jag verkligen hoppas blir av! Annars hoppas jag att jag kan resa med någon 2018.
  • Flytta ifrån Hönö. Jag vet inte alls om det kommer vara möjligt över huvud taget, men får jag en möjlighet så drar jag.
  • Hitta en träningsgrupp att träna med. (eventuellt lydnad eller spår).
  • Prova på drag med Barbie. Har tyvärr inte möjligheten att dra på Hönö, men hoppas att jag får möjlighet att dra med skidor, spark eller cykel någon gång under året, då det är något jag skulle vilja hålla på med regelbundet. (därför suger det extra mycket att jag inte kan köra på Hönö).
  • Ta körkort och utnyttja det. Jag håller på att övningsköra för fullt och köttar teori nästan varje dag. Så ett körkort är absolut på g! Åka och fjällvandra har jag och Amanda planerat att göra. Eventuellt även roadtripa till U-SM i sommar. Lär säkerligen bli fler roadtrips under året, till Forshaga bland annat, kanske även till Ullared och Stora Stockholm?
  • Läsa mycket. Mitt mål är 20 böcker under året.

Likes

Comments