Header

Bläddrar jag tillbaka i mina bloggarkiv och kollar tillbaka på gamla veckoplaneringar ser jag hur fruktansvärt mycket jag hunnit med under en vecka ändå. Här nedan är två exempel som jag hittade. Notera att jag gick i skolan samtidigt då.

V.11
Måndag: Agility hemma. (inlärning av hopphinder)
Tisdag: Viltspår. Arbetsintervju. Städ.
Onsdag: Långpromenad. Gym.
Torsdag: Barkmarksdrag.
Fredag: Långpromenad +agility hemma. (inlärning av hopphinder) Städ.
Lördag: Borås.
Söndag: "Vilodag". Ev. ta igen plugg. Gym. Städ.


V.17
Måndag: Springa 2km med Vilda innan skolan + agility hemma på em.
Tisdag: Nationella prov i engelska. Dra milen.
Onsdag: Agility på klubben.
Torsdag: Alice fyller 4 år! En rejäl långpromenad. (Kanske får kameran hänga med?)
Fredag: Nationella prov i engelska.Blivande sambos kommer hit och sover över. Vi får se vad vi hittar på.
Lördag: Jag och Sofia åker upp till Forshaga och gör hanteringstest med våra voffar.
Söndag: Inga planer än, vi får se vad som faller oss in.
Under veckan ska jag även försöka med att träna minst ett ordentligt pass rally. När och var vet jag inte än. Vi ska fortsätta lära in "stå" och jobba vidare med sidostegen.


Efter att jag hittade dessa planeringarna fick jag en tankeställare. Under de veckorna gjorde jag betydligt mer än vad jag gör nu och då gick jag i skolan! Vad hände? Jag tror att det till stor del handlar om planering. Har jag gjort en planering då följer jag oftast den. Har jag inget planerat då blir det mer att jag lösar och inte får så mycket gjort. Det är så där jag vill ha mitt liv. Aktivt och mycket hund. Dags att börja ta tag i planeringen igen med andra ord. Nu ska jag sätta mig med en veckoplanering för vecka 5.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Ja, vi fortsätter väl på denna lilla "serien" med inlägg även 2016 eller vad tycker ni?


Plus för januari har varit:

+ My Dog, alltid årets höjdpunkt, haha.

+ Kurs i jaktapportering för Elsa Blomster och Lena Gunnarsson.

+ Färgat håret!


Minus för januari har varit:

- Blivit tvungen att skiljas från Vilda ett tag igen..

- Saknar redan Vilda igen..

- Lämnat tillbaka goaste Rosa.


Övrigt:

• Jag har hoppat av gymnasiet och flyttat hem igen. (Satte det under övrigt då jag inte vet om det är + eller -. Båda två natt jag.)

Likes

Comments

​Mys med Prodigy och senaste numret av Brukshunden tillsammans med lurvet efter en promenad och tända ljus och musik, te, choklad och naturgodis. Lördag på hög nivå.

Likes

Comments

Här är ett urval av alla bilder jag har tagit. Detta lilla galleriet kommer finnas att hitta på en flik i menyn. Alla bilderna är fotade av mig, Vendela Sandell med min Nikon D5100 och mina objektiv AF-S Nikkor 50mm 1:1.8 G och AF-S Nikkor 18-140mm 1:3.5-5.6 G. Jag har copyright på samtliga bilder. Tanken är att detta är början på någon form av portfolio för att i framtiden skulle jag vilja sälja bilder som jag fotar på till exempel tävlingar eller kanske till och med bokningar.

Likes

Comments

Helt underbart. På morgonpromenaden, om ens kan kalla det så när klockan är 12 gick jag utan vantar en promenad på ca 40min. Det blåste bara lite och det var molnigt och solen lös igenom. Det var verkligen jättehärligt väder ute! Vi gick runt hamnen och sedan släppte jag Vilda lös ut på piren, eftersom den alltid är folktom så här års. Jag hade lina på henne idag och har tänkt börja ha det när jag släpper henne ett tag fram över eftersom jag känner att hon lyssnar mycket sämre på mig sedan jag kom hem från Forshaga, men det går framåt!

På vägen hem stannade vi till på en äng som ligger i närheten av mitt hus, där brukar vi träna lydnad och rally och det var precis vad vi gjorde idag, tränade lydnad alltså. Utan vantar. Därav rubriken, haha. Idag på träningen var Vilda verkligen med mig, vilket självklart var jättekul! Vi värmde upp med pendlingen, som är en ögonkontaktsövning som går ut på att hon ska söka ögonkontakt med mig. Jag har nämnt den för längesedan tror jag. Vi gjorde den mycket som uppvärmning under rallylydnadskursen som jag gick i början av 2015. Jag tycker det är jättebra att värma upp hunden med en sådan typ av övning. Sedan repeterade vi lite moment i lk1:an, samt tränade på några som inte riktigt sitter. Jag tänkte gå igenom de en i taget.

Fotgåendet - Jag började med att belöna upp ögonkontakten genom att belöna ofta när hon hade oavbruten ögonkontakt i rätt position. Jag är alltid noga med belöningsplaceringen, för att få henne i den positionen jag vill utan att behöva göra något åt den egentligen (utan att placera belöningen rätt). Sedan körde jag igenom lite svängar. Vänstersvängarna är för det mesta riktigt snygga, alltså! Höger glider hon oftare ut i eller glider fram. Helt om höger, halt har hon väldigt svårt för. Dels hänger hon inte riktigt med, sen missar hon halten, men kommer på sig själv, gör en u-sväng tillbaka in i fotposition. Positivt att hon tänker till och kommer på sitt misstag. Men det blir att nöta mer. Sedan lägga på mer uthållighetsträning utan belöning. Jag har tvekat lite inför det, eftersom jag är rädd att tappa positionen.

Läggande under gång - För det mesta riktigt snyggt! Har kört igenom snabba läggandet en del inomhus under veckan och det har verkligen gett resultat! Stadgan är också fin. Körde igenom några snabba repetitioner med klicker och gick tillbaka och belönade att hon lade sig. Sedan körde jag hela momentet två gånger och hon satte det så snyggt! Lägger sig snabbt, rakt och ligger kvar tills jag säger "sitt". Hon sätter sig direkt på "sitt", men "klättrar" lite upp med frambenen om ni förstår vad jag menar. Får man mycket avdrag för det? Ni som vet? Skulle egentligen vilja ha ett "hopp-sitt", men vet inte hur lönt det är att träna in?

Inkallning - Sitter kvar hur långt jag än går och kommer med snabb fart, men ska fortfarande "hoppa" in i positionen eller ta ett bett i min hand på vägen. Visar jag henne ingång med handen gör hon det snyggt utan bett. Här gäller det för mig att experimentera lite om det gör någon skillnad hur jag har handen och nöta ingången separat om inte annat.

Ställande under gång - Har jag ganska nyss börjat lära in inomhus och idag var första gången ute. Jag märkte ingen skillnad mot inne, vilket är positivt! Jag tror inte jag lär in på det "klassiska" sättet, men alla sätt är bra utan de dåliga, antar jag. Jag bara går med henne i fotposition och sedan stannar jag henne med en godis framför nosen och klickar och säger "stå". Sedan fortsätter jag gå några steg, tillbaka och belönar för att hon står kvar osv. Jag är noga med att bara belöna när alla 4 tassarna är låsta i marken. Idag tog jag bort godiset i handen efter några repetitioner och det funkade med, även om det blev svårare för henne. Målet är att jobba bort hjälpen mer och mer och tillslut ska hon stanna på kommando enbart. Vi får se hur slut resultatet blir, men jag tror att denna metoden kan passa mig och Vilda i alla fall.

Platsläggande - Jag gjorde två platsliggningar tror jag. Bara vanliga där jag stod ca 10-15m ifrån. Inga mer störningar än vägen ca 50m bort (staket i mellan) och tiden. Första gången tröttande hon och sprang till mig efter ett tag. Jag hade inget att ta tiden med, men det hade gått ganska lång tid jämför med våra genomsnittliga platsläggningar. Andra gånger såg jag till att hon lyckades genom att lägga henne lite kortare tid. Viktigt att öva uthållighet även här tänker jag spontant efter dagens övning. Uthållighet, stadga och störningar!


Det var det vi hann med ungefär. Tyvärr har jag ingen bild från idag heller, då jag fortfarande inte har någon mobil, men jag får förhoppningsvis tillbaka den i nästa vecka. Slänger därför in några väääldigt gamla bilder istället från september 2014, då Vilda var 7 månader gammal.

Jag tänker vara lite duktigare på utvärdera och planera träningen inför LK 1 i fortsättningen. Kanske en utvärdering per vecka? Eller varannan vecka kanske? Vad tycker ni om det? Så då blir det inte efter varje pass (vilket det inte bli ändå) utan mer samlat vår utveckling och våra svårigheter i träningen. Jag tror det kan vara en bra idé.

Likes

Comments

Hej, jag hittade en såkallad "dog tag" på den här bloggen, som för övrigt är en av mina favoriter inom området hund. Jag tänkte i alla fall att jag också skulle svara på frågorna ;)


Vilken är din favorit hundras?
Min favoritras är Australian Kelpie och har varit under en längre tid, men ju mer jag lär känna Rosa har jag även fått upp ögonen för flatten och andra retrievrar (jaktavlade). Även om jag tycker jättebra om flatten, tror jag att vallhundsraserna fortfarande har första platsen. Jag tycker även om schapendoes, face rase, tollare och jaktgolden väldigt mycket!

Agility eller lydnad?
Agility alla dagar i veckan. Men även här, sedan jag fick Rosa har jag fått upp ögonen mer för lydnaden och framförallt olika sökarbeten som upplet, sök, spår, apportering mm.

Förebild?
Ett tråkigt svar, men jag har nog inte direkt någon förebild inom hundsporten tror jag. Om jag måste säga någon är det nog Linn Olsson, fast hon håller på med ridsport. Det som gör henne så inspirerande är att hon efter sin hopphästs bortgång helt bytte gren till dressyr. Hela hennes dressyrsatsning är så kul att följa. Från nybörjare till de höga klasserna. Hennes träningsdriv och tänk är så inspirerande!

Tävlingar 0-10
Jag antar att jag ska ranka hur mycket jag gillar att tävla 1-10. Visst det är väl kul att tävla, men jag har inte det behovet som många har att tävla, tävla, tävla! Alltid på tävling är jag jättenervös och kan inte äta något på den dagen förrän tävlingen är över. Går det bra så är det bästa känslan i hela världen!

Hur länge har du haft hund?
Jag har haft hund sedan våren 2014, alltså snart 2år, men hund har funnits inom familjen ett par år tidigare än så.

Hur ser din drömhund ut?
Oj, utseendemässigt har jag nog ingen drömhund. Jag tycker kelpien är väldigt fin. Jag älskar uppåtöron, det är så gulligt! Min drömhund ska vara en mentalt stabil hund, stor träningslust, stort föremålsintresse och kamplust. Den ska vara lättlärd, glad och allert. Den ska fungera bra i vardagen. Storlek ca 15-30kg nånting.

Sämsta hundminne?
Helt klart när jag inte kunde ha kvar Vilda här i Forshaga.

Bästa hundminne?
Måste nog säga när jag hämtade hem Vilda som 8-veckors valp.

Gillar du att tävla?
Både ja och nej. Jag blir väldigt nervös, men är stolt efteråt. Sedan är det ju alltid kul när det går bra ;)

Vad är din hund rädd för?
Vilda är nog inte heller så rädd av sig, men reagerar vid plötsliga ljud och rörelser ute.

Ett mål inför kommande säsong?
Först hade jag inga alls, men när det blev bestämt att jag inte skulle ha kvar Rosa och hoppa av gymnasiet och ha möjlighet att träna med Vilda igen, tänkte jag om . Målen är nu att debutera Ag1 och Ho1, samt att ta RLD N titeln.

Foto: Erica Rosendhal

Likes

Comments

Hej,

som ni vet var jag ju på jaktapporteringskurs för Elsa Blomster och Lena Gunnarsson (författarna till boken: Apportering till vardags och fest) hela helgen. Jag hade en åskadarplats, men det gjorde inte mig så mycket för jag fick tid att anteckna väldigt mycket och kolla på alla andra. Tanken var egentligen att jag skulle lära mig grunderna så att jag kunde träna med Rosa sedan, men som ni vet har jag ju tyvärr inte kvar henne nu... Men jag tycker även inte kursen var förgäves. Vi gick igenom väldigt mycket grunder och detaljer. Jag ser detta som en erfarenhet och jag har fått kunskap inom jaktapportering som jag inte hade innan. Jag vet nu hur jag ska börja träna med en framtida retriever, för det lär det bli. Jag har även fått tips och idéer hur jag ska fortsätta med lydnadsapporten med Vilda.

Jag rekommenderar varmt kursen för alla som är intresserade av jaktapportering, men kanske inte för dig som hållt på en del då det var mycket grunder. Både Elsa och Lena var jätteduktiga och övningarna anpassades efter varje ekipage. De flesta kunde komma ganska snabbt vidare och man fick även veta hur vi skulle fortsätta komma framåt i träningen hemma sedan. Det handlade mycket om störnings- och stadgeträning på alla övningarna.

Jag är nöjd!

​Bild på en av mina och Rosas få jaktapporteringsträningar som vi hann med.

Likes

Comments

Samma rubrik använde jag mig av den 20 januari 2015, så vi är lite sena med årets första viltspår....😉 Skämt åsido hur ofta är det barmark i januari så man ens kan lägga spår? Varje år på Hönö i princip. Jag gick tillbaka och läste mitt gamla inlägg om förra årets första viltspår och i ett stycke skrev jag såhär: "Jag ska försöka spåra ungefär två gånger i månaden, för att hålla igång spårandet och samtidigt utvecklas. Vi siktar på att starta ett anlagsprov 2016." Det fick igång mina tankar lite. Vi har inte spårat på evigheter nu, säkert minst 6 mån säkert mer, men jag tror inte att ett anlagsprov i år kan vara omöjligt. Kanske ska vi återuppta vårt mål?

Eftersom det var första gången på så länge som vi gick ett viltspår så valde jag att börja om på ruta 1 och gå tillbaka till grunderna för att se hur vi ligger till. Jag lade ett väldigt enkelt spår.

Dagens spår såg ut såhär:
60 m (40+20).
Enkel vinkel efter 40m.
Mycket näring. Ca var tredje meter.
Ca 1h liggtid.
Spåret låg i motvind, men det blåste inte mycket alls.
Duggregn.
Ängsmark med mycket vatten och en del buskage.

Eftersom det var så länge sedan hade jag inte så stora förväntningar på hur det skulle gå. Som sagt ville jag mest bara ha en utvärdering hur vi ligger till. Starten var väldigt snurrig. Hon irrade omkring åt alla håll och jag funderade på om hon ens fattade vad hon skulle göra (första gången med ny spårsele). Så jag började om. Satte henne alldeles vi starten och började om. Då fick hon vittring och började spåra på bra i spåret. Hon tog spåret med bra tryck fram till vinkeln, där hon gick fel först, men hittade rätt tillslut och sedan hittade hon klövern. Då fick hon massa beröm! Jag tycker det gick helt ok. Att tänka på till nästa gång: Jag ska vara tydligare i starten och att göra snälla vinklar så att hon får in klämmen.

Det var även första gången som jag fick chansen att prova den nya spårlinan som jag köpte på My Dog och jag är kär! Jätteskön att hålla i utan handskar och den trasslar inte lika lätt som en i plast. Tummen upp! Nu hoppas jag att vi kan spåra i alla fall varannan vecka som var mitt mål förra året. Men blev det så? Nope. I år hoppas jag att jag kan hålla mig till planen. Även om vi inte kommer ut på prov, är det en bra aktivering om inte annat. Kanske kan vi spåra varje vecka till och med? - Än så länge kan vi spåra på Hönö, då det finns en ganska stor skogsdunge bredvid en äng ca 5min från mitt hus, men det går inte att lägga långa spår där. Det kanske går att lägga 150m nånting, sedan måste jag ta mig från ön. Därför tror jag det kan bli svårt att spåra varje vecka, men varannan i all fall! Fast å andra sidan är jag ju ledig nu. Så vad är min ursäkt egentligen?

Likes

Comments

​Ville ut och fota den sista dagen som jag hade kvar Rosa, men tyvärr hann jag inte riktigt efter skolan och det hade börjat mörkna, så jag blev inte så nöjd med bilderna tyvärr...

Likes

Comments

Under den tiden som jag har varit utan Vilda och hon har bott hos farmor och farfar har hon gått upp 2kg. Nu väger hon cirkus 17kg istället för 15 som hon brukade. Eller ja, hon pendlade mellan 14,8 och 15,2kg. Så nu har jag bestämt mig för att få Vilda i form igen 👊

Det tänkte jag göra genom motion, fysträning och "bra godis". Med bra godis menar jag inte frolic till exempel som har en väldigt hög fett halt. Motion är väl självklart att hon ska ha, men nu när jag är ledig om dagarna har jag verkligen tid att ta långpromenader under de ljusa timmarna på dagen. Sist men inte minst, fysträning. Jag tänkte mig drag, skritträning, backträning och ev. benviktsmanschetter.

Jag ska lägga upp ett fysschema som vi ska följa och jag har faktiskt redan börjat idag, men schemat är inte klart än. Är det något som ni skulle vilja se? Jag började dagen idag med ett dragpass på ca 3km med Vilda. Vi gick nog ca 2km som uppvärmning. Framförallt för att det var isgata där jag hade tänkt dra och var tvungen att ta mig till cykelbanan istället. Ja, jag är medveten om att vikten bara är en siffra och att man ska gå på hullet för när man fystränar bygger man ju muskler som väger.

Tyvärr får ni ingen bild från idag då min mobil har gett upp livet och är på lagning så jag får klara mig utan. Istället får ni en bild på Vilda och Cray från när jag och Amanda drog 13km i Forshaga.

Likes

Comments