LadyInaa
  • Magazine
  • Blogs
    • New blog posts
      • Design & interiors
      • Fashion
      • Fitness & health
      • Parenting
      • Photography
    • Toplists
    • Fashion
    • Fitness & health
    • Parenting
    • Photography
  • More
    • Design & interiors
  • Toplists
  • Start a blog
Lady Inaa@ladyinaafoose
  • Interviews
  • DIY
  • Recipes
    LadyInaa
    LadyInaa
    Inaa Foose, 28 year, Vännäs

    Categories

    • Beauty & Health
    • Books
    • Budget
    • DIY
    • Gastric Bypass
    • Goals
    • Guest Blogging
    • Home & Gardening
    • Interviews
    • Marriage
    • Quotes
    • Recipes
    • Second hand
    • Traveling
    • Vintage & Retro Fashion
    • Facebook
    • Instagram
    • Nouw
    • Pinterest
    • Twitter
    • Youtube

    Subscribe

    Nötkaka, 1943

    Monday 19 April 2021, 10:27

    🇸🇪
    Nötkaka, (1943)
    tagen ur Modern Bakning - handbok i bakpulverbak (6e upplagan)

    2 ägg
    150 gr smör/margarin
    1 tsk bakpulver
    1 dl socker
    2 dl mjöl
    50 gr mandel eller hasselnöt
    2 tsk vanillinsocker

    1. Mal eller stöt nötterna och blanda ihop med de torra ingredienserna.
    2. Smält smöret på låg värme. Låt stå till sen.
    3. Blanda socker och  äggula till porös smet.
    4. Vispa upp äggvita till vitt skum.
    5. Blanda ner torra mixen med ägg- och sockersmeten, sedan blanda i smöret.
    6. Smöra och bröa en ugnsform.
    7. Blanda ner det vita äggskummet i smeten, blanda försiktigt med sked tills väl blandat.
    8. Sätt i mitten på ugnen 150° C ca 30-40 min (vid varmluftsugn) eller tills klar (kolla med sticka i mitten).

    • B E T Y G •

    • Komplexitet ... ●●○○○
    Ganska enkel.
    Vem som helst kan göra det och enkla ingredienser som de flesta kan införskaffa eller har hemma.
    Dock tyckte jag instruktionerna var dåligt formulerade. Det var svårt att veta NÄR ska smöret komma in, ska det va smält eller fast?
    Jag valde att smälta smöret.

    • Smak ... ●●●○○
    Smakade som mycket smör och socker, men fortfarande god i smaken.
    Kakan var ändå god, funderar kring vad mer man kan modifiera med den.

    🇺🇸/🇬🇧
    Nut cake, (1943)
    taken from Modern Baking - manual in baking powder baking (6th edition)

    2 eggs
    150 g butter / margarine
    1 tsp baking powder
    1 dl (half a cup) sugar
    2 dl (one cup) flour
    50 g almonds or hazelnut
    2 tsp vanilla sugar

    1. Grind or mash the nuts and mix with the dry ingredients.
    2.  Melt the butter on low heat.  Leave until late.
    3. Mix sugar and egg yolk into a porous batter.
    4. Beat egg whites until white foam.
    5. Mix the dry mix with the egg and sugar batter, add the melted butter.
    6. Grease and bread an oven dish.
    7. Mix the white egg foam into the batter, mixing gently with a spoon until well mixed.
    8. Place in the middle of the oven at 150 ° C (300° F) for about 30-40 minutes or until done.

    • G R A D E •

    • Complexity ... ●●○○○
    Pretty simple.
    Anyone can do it and simple ingredients that most people can procure or have at home.
    However, I thought the instructions were poorly worded.  It was difficult to know WHEN should the butter come in, should it be melted or solid?
    I chose to melt the butter.

    • Taste ... ●●●○○
    Tasted like a lot of butter and sugar, but still good in taste.
    The cake was still good, thinking about what more you can modify with it.

    📷 | @ladyinaafoose

    💻 | www.facebook.com/ladyinaafoose

    • Recipes
    • (1)

    Likes

    Comments

    Raviolifyllda Paprikor, 1966

    Tuesday 13 April 2021, 18:08

    🇸🇪
    Raviolifyllda Paprikor
    tagen ur HusmodernsKöksalmanack, 1966

    • 2 medelstora paprikor
    • en halv burk ravioli i tomatsås
    • kryddor
    • tomatpuré

    En halv burk ravioli är lagom mycket till 2 normalstora paprikor (välj röd paprika om du vill ha mer sötma).
    (Tips! Ev. stötta upp dem med tandpetare på en ugnsplåt så de står stadigt för senare.)

    Värm upp raviolin, gärna i en kastrull med tomatpuré och lite vatten (ca 1-2 dl).

    Krydda raviolin med t.ex. en blandning av: vitlökspulver, salt, vitpeppar och muskot.
    Eller egna valda kryddor.
    (ca 2 tsk/krydda, ex. 2 tsk salt + 2 tsk peppar... etc.)

    Fördel raviolin i de tomma paprikorna.
    Täck över med riven eller hyvlad ost.

    Gratinera i ugnen på ca 200° C i ca 20-30 minuter.

    • B E T Y G •

    • Komplexitet ... ●○○○○
    Väldigt enkel.
    Vem som helst kan göra det och enkla ingredienser som de flesta kan införskaffa eller har hemma.

    • Smak ... ●○○○○
    Smakade i min mening inge vidare.
    Jag är redan från början ingen stor ravioli-fantast.
    Min man tyckte det inte var så värst smakexplosivt heller.
    Personligen är denna rätt något som gärna får stanna kvar i historiens 1960-tal.

    🇺🇸/🇬🇧
    Ravioli-filled Peppers
    taken from Husmoderns Köksalmanack, 1966

    • 2 medium-sized peppers
    • half a can of ravioli in tomato sauce
    • spices
    • tomato puree

    Half a can of ravioli is enough for 2 normal-sized peppers (choose red peppers if you want more sweetness).
    (Tip! Possibly support them with toothpicks on a baking sheet in an oven dish so they stand firmly for later.)

    Heat the ravioli, preferably in a saucepan with tomato puree and a little water (about 1-2 dl).

    Season the ravioli with e.g.  a mixture of: garlic powder, salt, white pepper and nutmeg.
    Or your own chosen spices.
    (approx. 2 tsp, example 2 tsp salt + 2 tsp pepper ... etc.)

    Distribute the ravioli in the empty peppers.
    Cover with grated or planed cheese.

    Bake in the oven at about 200° C (390° F) for about 20-30 minutes.

    • G R A D E •

    • Complexity ... ● ○○○○
    Very simple.
    Anyone can do it and simple ingredients that most people can procure or have at home.

    • Taste ... ● ○○○○
    Tasted in my opinion less great.
    I'm not a big ravioli fan from the start.
    My husband thought it didn't have a big "wow" in taste either.
    Personally, this dish is something that happily can remain in the 1960's.

    📷 | @ladyinaafoose

    💻 | www.facebook.com/ladyinaafoose

    • Recipes
    • (2)

    Likes

    Comments

    My Mini Kitchen Garden

    Sunday 11 April 2021, 08:30

    🇸🇪

    Jag startade detta projekt omkring Julen 2020.
    Mitt mål är att förhoppningsvis kunna börja åtminstone smaka av härligheterna i min egna lilla mini-trädgård i sommar eller kring Augusti.
    Men tar det sig inte som hoppats så var det i alla fall en lärdom.

    I odlingen har jag för närvarande:
    • 2 sellerirötter
    • babytomater
    • 1 stycke kruksallad
    • 1 purjolök

    Där allt kommer i början ifrån affären.
    Jag började naturligtvis med att sätta t.ex. sellerin och purjolöken i varsinna glas vatten, för att trigga igång rotsystemet.
    När rötterna bildats satte jag dem i jord och vattnar i bottenpå krukan, så att det tas upp långsamt från botten upp i jorden.

    Förr var det oerhört vanligt, såsom min farmor också många gånger berättat, att speciellt under krigsåren var det ovanligt att inte ha någon form av egen matodling på gårdarna.
    Speciellt om du bodde i mindre samhällen (byar speciellt) såsom vi gör, med cirka 5000 invånare i vår kommun.

    Då butiker och grosshandlare fick rationera allt från mat, kläder, verktyg, med mera.
    Därmed hade man rationeringskort, som grannhushållen kunde byta sinsemellan om det var i behov också.

    Förutom en matigare odling kunde det även finnas även djur såsom höns, getter, grisar, andra fågelarter.
    Men så pass långt har jag inte tänkt mig!

    Dock har jag nu sett att sellerin och tomaterna måste få byta boende till något större.
    Så det blir nästa sak att checka av på Att-Göra listan.

    🇺🇸/🇬🇧

    I started this project around Christmas 2020.
    My goal is to hopefully be able to at least start tasting the delights in my own little mini-garden this summer or around August.
    But if it does not turn out as hoped, it was at least a lesson.

    In the cultivation I currently have:
    • 2 celery roots
    • baby tomatoes
    • 1 piece of pot salad
    • 1 leek

    Where everything comes from the store in the beginning.
    Of course, I started by putting  celery and the leek in separate glasses of water - to trigger the root system.
    When the roots are formed I put them in soil and water in the bottom of the pot, so that it is taken up slowly from the bottom up into the soil.

    In the past, it was extremely common, as my grandmother also told me, that especially during the war years it was unusual not to have any kind of your own cultivation in the homes.
    Especially if you lived in smaller communities (villages especially) as we do with about 5000 inhabitants in our municipality.

    Then shops and wholesalers had to ration everything from food, clothes, tools, and more.
    Thus, they had ration cards, which the neighboring households could exchange with each other if needed as well.

    In addition to a more nutritious cultivation, there could also be animals such as chickens, goats, pigs, other bird species.
    But I have not thoughts of that yet!

    However, I have now seen that the celery and tomatoes must be allowed to change housing to something bigger.
    So the next thing is to check off the To-Do list.

    📷 | @ladyinaafoose

    💻 | www.facebook.com/ladyinaafoose

    • Budget, Home & Gardening
    • (2)

    Likes

    Comments

    LadyInaa

    • Go to Profile
    • Go to Start page
    • Go to RSS
    • Go to Sitemap

    Blog on Nouw

    • Create account
    • Tag products using Metapic
    • Move your blog to Nouw

    Blogs

    • Design & interiors
    • Fashion
    • Fitness & health
    • Parenting
    • Photography

    Nouw

    • Magazine
    • Terms & conditions
    • Privacy Policy
    • Cookies
    • Contact us
    • Help
    • Service status
    • Build: 3/29/2021, 2:07 PM