Nötkaka, 1943
🇸🇪
Nötkaka, (1943)
tagen ur Modern Bakning - handbok i bakpulverbak (6e upplagan)
2 ägg
150 gr smör/margarin
1 tsk bakpulver
1 dl socker
2 dl mjöl
50 gr mandel eller hasselnöt
2 tsk vanillinsocker
1. Mal eller stöt nötterna och blanda ihop med de torra ingredienserna.
2. Smält smöret på låg värme. Låt stå till sen.
3. Blanda socker och äggula till porös smet.
4. Vispa upp äggvita till vitt skum.
5. Blanda ner torra mixen med ägg- och sockersmeten, sedan blanda i smöret.
6. Smöra och bröa en ugnsform.
7. Blanda ner det vita äggskummet i smeten, blanda försiktigt med sked tills väl blandat.
8. Sätt i mitten på ugnen 150° C ca 30-40 min (vid varmluftsugn) eller tills klar (kolla med sticka i mitten).
• B E T Y G •
• Komplexitet ... ●●○○○
Ganska enkel.
Vem som helst kan göra det och enkla ingredienser som de flesta kan införskaffa eller har hemma.
Dock tyckte jag instruktionerna var dåligt formulerade. Det var svårt att veta NÄR ska smöret komma in, ska det va smält eller fast?
Jag valde att smälta smöret.
• Smak ... ●●●○○
Smakade som mycket smör och socker, men fortfarande god i smaken.
Kakan var ändå god, funderar kring vad mer man kan modifiera med den.

🇺🇸/🇬🇧
Nut cake, (1943)
taken from Modern Baking - manual in baking powder baking (6th edition)
2 eggs
150 g butter / margarine
1 tsp baking powder
1 dl (half a cup) sugar
2 dl (one cup) flour
50 g almonds or hazelnut
2 tsp vanilla sugar
1. Grind or mash the nuts and mix with the dry ingredients.
2. Melt the butter on low heat. Leave until late.
3. Mix sugar and egg yolk into a porous batter.
4. Beat egg whites until white foam.
5. Mix the dry mix with the egg and sugar batter, add the melted butter.
6. Grease and bread an oven dish.
7. Mix the white egg foam into the batter, mixing gently with a spoon until well mixed.
8. Place in the middle of the oven at 150 ° C (300° F) for about 30-40 minutes or until done.
• G R A D E •
• Complexity ... ●●○○○
Pretty simple.
Anyone can do it and simple ingredients that most people can procure or have at home.
However, I thought the instructions were poorly worded. It was difficult to know WHEN should the butter come in, should it be melted or solid?
I chose to melt the butter.
• Taste ... ●●●○○
Tasted like a lot of butter and sugar, but still good in taste.
The cake was still good, thinking about what more you can modify with it.



📷 | @ladyinaafoose
💻 | www.facebook.com/ladyinaafoose