Ny vecka, nya möjligheter och ny tenta!

Denna vecka ska bli bra, känns iallafall som om det finns fina förutsättningar till det. Helgen bestod av jobb, plugg och öl med några gamla kollegor! Kan ha vart den lugnaste arbetshelgen på länge, vilket betyder att det inte blev några bråk, inget strul utan bara lugn och ro. Något som man inte är allt för bortskämd med på senare tid!

Nu blir det skola och tentaplugg. Kaffe och 500 sidor lagtext är laddat så nu kör vi!

Ha en bra dag!

#tentaplugg #kv #brahelg #helgjobb #kille #phs

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Efter en lång och lagom jävlig dag så kan man få fira att man tagit sig igenom den med en sjuk pizza! Trodde inte att kombon kebabpizza/pommes ihop skulle funka men se där, där hade man fel. Något som gjorde att smaklökarna gick upp i brygga.

Bild 2 är en helt orimlig bild. Ni som testat OC, som är ett av polisens ”vapen”, ja ni förstår. Ni andra vill helt enkelt inte veta vad smärtan innebär att bli kontaminerad av denna lilla spray.
Ett litet ”bra att veta”. Alla poliser får prova att bli kontaminerad av denna spray under skolans gång. Det var en av de värsta dagarna i mitt liv.

#oc #kebabpizza #pommes #polisen #blipolis #phs #polis #polisutbildning

Likes

Comments

Känns som att tiden inte räcker till. Juridik tenta är på ingång och det som dagarna består av nu är kaffe, paragrafer och kapitel ur brottsbalken, rättegångsbalken, polislagen, delgivningslagen mm mm.

Trodde inte att det fanns så många lagar innan jag började på skolan. Helt galet mycket!

Inte nog med det så är det examinationer i kriminalteknik, skytte, fysiska tekniker snart med. Hela terminen har gått snabbt men det har vart sjukt mycket att göra med. Vill få detta överstökat med ett godkänt resultat så man kan gå vidare nu!


#polisstudent #tentaplugg #tenta #examination #examinationer #polis #polishögskolan

Likes

Comments

Jag som driver denna blogg är polisstudent. Jag kommer aldrig skriva någonting som kan skada min framtida karriär såväl som de som redan befinner sig inom yrket, med det menar jag inte enbart poliser utan hela rättsväsendet. Jag kommer givetvis inte skriva något som lyder under sekretess utan jag kommer här publicera offentligt innehåll kombinerat med egna reflektioner och erfarenheter. Jag har innan studierna arbetat inom rättsväsendet inom en annan myndighet i ca 6 år.

Jag är öppen för olika diskussioner om allt mellan himmel och jord men just detta ämne (kriminalpolitik) är det som jag brinner mest för och kommer således vara huvudmålet med denna blogg.


Det var inte en självklarhet att starta denna då det inte finns så sjukt mycket ledig tid som student men jag ger det ett försök och ser vart det leder någonstans!


Något speciellt som behöver tilläggas? :)


#polis #tjänsteman #myndigheter #polisen #brott #brottsligt #kriminell #kriminellt

Likes

Comments

När ett brott begås så läser man ofta i tidningar om att polisen har startat en förundersökning.

Vad är det man menar med detta?

Syftet med en förundersökning är reglerat i rättegångsbalkens 23 kap. 2 § "Under förundersökningen skall utredas, vem som skäligen kan misstänkas för brottet och om tillräckliga skäl föreligga för åtal mot honom, samt målet så beredas, att bevisningen kan vid huvudförhandlingen förebringas i ett sammanhang."


När polis eller åklagare har beslutat att inleda förundersökning är det oftast åklagaren som ger direktiv till polisen om vad som ska göras. Polisen får då i uppgift att utreda om ett brott har skett och i så fall vilket brott som har skett.


Under förundersökningen förhör polisen den misstänkte och målsäganden. Om vittnen finns förhörs de också. Har målsäganden blivit skadad i samband med brottet är det bra om det dokumenteras. Polis och åklagare kan begära ett rättsintyg vilket innebär att en läkare undersöker målsäganden och sedan ger ett skriftligt medicinskt utlåtande om skadorna. Läkaren uttalar sig om skadornas omfattning och om hur de kan ha uppkommit och hur allvarliga de är. Om det finns risk för men, uttalar sig läkaren om detta också i rättsintyget.

När förundersökningen är avslutad sammanställs alla uppgifter i ett förundersökningsprotokoll som ges till åklagaren. Åklagaren beslutar utifrån detta protokoll om åtal ska väckas. Polis eller åklagare ska i så fall också fråga om målsägande har något skadeståndsanspråk.
Åklagaren ska arbeta utifrån objektivitetsprincipen. Det innebär att åklagaren ska ta hänsyn till omständigheter som talar både för och emot den misstänktes skuld.

Åklagaren beslutar alltså om åtal ska väckas eller läggas ned. Åtal läggs kanske ned på grund av brist på bevis eller med tanke på gärningsmannens låga ålder eller någon annan omständighet. Om åtal väcks innebär det att det blir en rättegång i tingsrätten.
Pågående förundersökning är i regel sekretessbelagd för alla parter, även målsägande. Först när undersökningen är avslutad har målsägande rätt till en kopia.

Hur en förundersökning går till regleras i Rättegångsbalken kap.23

Anledningen till att vi tar upp olika begrepp här i juridiktråden är för att enklare kunna hänga med i andra inlägg.

#juridik #förundersökning #fu #rättegångsbalken #brottsutredning #polis #polisen #polismyndigheten #åklagare #åklagarmyndigheten


Likes

Comments

Natten mot Lördag besköts en fastighet i Västerås. I fastigheten låg en, tillsynes vanlig familj, och sov. Pappan i familjen jobbar som polis, och detta ska vara motivet till skotten.


Varför?

Ja, det kan man absolut fråga sig. Vad har denna polis gjort för att bli beskjuten i sitt egna hem? Hur kan någon "hata" poliser så mycket så man väljer att skjuta med automatvapen in i en lägenhet där man kan räkna ut att andra personer som absolut inte har med detta att göra befinner sig? Polisens sambo? Polismannens barn? Vad har dessa personer gjort för att förtjäna detta?!

Detta är inte enbart ett attentat mot polismannen med familj, utan mot hela samhället. Om man kan skjuta mot en polis, så kan man med säkerhet vara så dum att man skjuter mot vem som helst.

En man i 20 års åldern är i skrivandets stund anhållen, misstänkt för förberedelser till mord. Är det han som är skyldig till detta tycker jag att det inte ska daltas för att han är ung. Han ska tvålas dit rejält. Nu är det dags att samhället tar tag i denna fråga och ser till så att de personer som dag in dag ut, kväll och natt. Oavsett dag på året håller såna som oss vanliga medborgare trygga, även kan känna sig trygga i deras egna bostäder.


Bilden är tagen från en sida som har startat en insamling till berörd polis. Tycker den är väl värd att dela!

#kriminellt #krimblogg #krimbloggen #polis

Likes

Comments