Nu har det blivit en lång paus från bloggen igen. Livet kom emellan kan man säga :p Har jobbat, tränat, varit i Vimmerby ovh hälsat på min familj ❤ det var så jävla skönt att äntligen få se nya huset de köpt, träffa Edona och barnen osv. 

Träningen har gått helt okej. jag kunde ätit bättre de senaste 2 veckorna kan jag tycka men har känt mig så otroligt låg. Min energi har varit helt slut, jobbat och sovit i princip. sov bara 5 timmar varje natt i flera veckor.  Nu kan jag sova i 8 timmar men endå känna mig utmattad när jag vaknar. Jag har känt mig nere och deppig men kämpar på endå. Jag änker kriga med mitt mående tills mitt Sista andetag. Märker Att jag efter många år av svek och ha blivit nertryckt av vissa personer så tar jag ingen skit alls. jag har tagit mig långt i detta liv och ingen ska tro att de kan bete sig hur som helst mot mig. är dock väluppfostrad och artig tills jag behöver vara motsatsen :)👅

Har ätit litium i ca en vecka nu. Ingen märkbar viktuppgång men tror jah har bundit lite vätska då jag ser mer svullen ut :( tråkigt med träningen å att svullna. Har inte känt av så mycket andra bieffekter än förutom muntorrhet. Imorgon ska jag till läkaren och ta blodprov så de kan kolla halten av litium i blodet. Det är viktigt att det är rätt mängd annars har den ingen effekt. Jag ska ge detta en chans.

Livet är verkligen som ett kinderägg. Man vet aldrig vad man får. Det är alltid något nytt i flera bitar som man på något sätt ska bygga ihop till en helhet.  Ny vecka, nya tag med träning och allt annat!💪 // B

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Bloggen har inte uppdaterats så mycket de senaste dagarna och det är.för att jag har varit upptagen med jobb, mående, träning  och medeciner som gjort mig trött.
Igår träffade jag en specialistsjuksköterska och läkare. Vi kom fram till att litium är livsviktigt och nödvändigt just nu. De vet hur jag känner men vi har diskuterat hur följderna utan litium kan bli och det har jag ju fått uppleva mest 3 gånger rätt stort sen jag blev sjuk. Att försöka bygga upp mitt liv från början igen efter manier osv är ingenting jag orkar mer  och min hjärna orkar inte gå igenom de svängningarna. Det finns dock några bieffekter som jag är orolig för. nr 1 är viktuppgångdet är många som har gått upp i vikt av litium, har läst om de som tränar och sköter kosten men har haft mer problem med att hålla en bra form. ämnesomsättningen kan förändras. jag han aldrig märka det sist dock. 

men några saker jag fick känna av som finns som bieffekt är darrhänthet. Mina händer darrade sjukt mycket,  det var pinsamt för jag kunde knappt skriva mitt namn om jag skulle signera ett papper osv.
En annan jobbig sak var att jag började få liknande acne utslag i ansiktet,  jag har aldrig haft dålig hy (iaf inte sen tonåren)
Konstant muntorrhet och jag var törstig hela tiden. Kände också att jag inte kunde gråta som innan eller fysiskt få fram känslor.

Men,  om denna medicin kan göra mig mer stabil. Inte sjukt mycket upp och sjukt mycket ner så kanske jag kan förverkliga en del drömmar och mål jag har i livet.  kanske kan vara värt det? men om jag går upp i vikt och det fortsätter så kommer jag sluta med litium.

Nog pratat om litium! Jag har fått mitt sommarschema på jobbet Och det känns bra! då kan jag planera framåt med träning och om jag vill åka iväg. som vikarie är det svårt annars. Jag har testat på något nytt de senaste dagarna :) Jag har varit hos en person som personlig assistent och jag älskar det! Personen är hur go som helst och jag klarade av att det var ett saktare tempo än i hemtjänsten.  så i sommar kommer jag jobba både hos den personen och hemtjänsten. olika veckor. 😀 kommer jobba lite blandat innan sommaren också såklart.

här är lite bilder från de senaste dagarna. Ska bli bättre på att uppdatera bloggen .

Likes

Comments

de senaste dagarna har det varit mycket jobb. har blivit en del hemma träning och idag hann jag inte med gymet.  Men jag kör på endå. bjudit över Angie,  Ayman och Diala på middag  och eurovision kväll :)
Nu är jag på jobbet och har rast.

lägger upp lite bilder så uppdateras bloggen snart igen.

Likes

Comments

igår och idag har varit fullbokade med aktiviteter och jobb. Jag sover inte så bra på nätterna och drömmer mycket mardrömmar men vaknar tidigt endå och försöker ha en bra dag!

igår var jag hundvakt, lagade mat, gymade och gick på teater med Angie och Cindy :) vi kollade Peter Pan, sjukt bra var de.
Idag jobbade jag från 07:15 till 13:00, sen fixa mat träna osv..Det börjar gå på rutin, och när jag skulle värma upp och sprang på bandet så var det nästan enkelt. min kondition har blivit så mycket bättre på en vecka 😀

Det är andra dagen på den nya medicinen,  tar bara en halv varje morgon än så länge. Har inte kollat upp bieffekterna för då blir jag knäpp och tror jag har fått alla. Ska känna efter hur det känns om nån vecka. Tänkte mycket på bussen idag. Tårarna rann nästan. Jag gör det, jag gråter ibland. Jag gråter för att jag inte orkar med mitt mående och allt som hänt, eller vad jag är rädd för ska hända. eller att känna mig tom, likgiltig och sakna känslan av äkta lycka.  Men jag känner mig stark90 % av tiden är jag en krigare, det är bara 10% av de stunderna det känns hopplöst. Jag har aldrig varit Så aktiv och positivt inställd som jag är nu. men jag vill endå ha mitt liv som det var. även om det var kämpigt då med. Jag vill ha aldrig sympati men jag VILL ha förståelse. Har jag klarat mig såhär långt kan jag klara vad som helst. Tror inte många inser att jag fick börja om från NOLL när jag var 22 år gammal. hela mitt liv slets ifrån mg.

jag är så sjukt glad över att min blogg har haft som mest som 300 visningar  vissa inlägg. Kul att så många läser. och jag uppskattat alla fina människor som har stöttat mig ❤❤❤

Likes

Comments

Var hos läkaren igår, först på vårdcentralen och kollade en knöl jag har haft på halsen. Inget farligt med den så det  kändes fett  bra! Pga av att jag aft problem med panikångest , haft svårt att andas lyssnade läkaren också på lugnorna , bröstet och så fick jag blåsa ut i ett sånt där rör. Har inga problem så då är det allså ångest som vi trott.

Sen åkte jag iväg till nästa läkarbesök och det var på psyk. De vet hur anti jag är när det gäller medicinen nu men vi pratade om hur viktigt det är att skydda min hjärna mot flera skov. Den har ju redan tagit stryk pga av mani och depression. Har fått sämre minne, sämre koncentration och andra förmågor har försämrats. Allt detta försämrades efter min stora hypomani och den sjukt grova depression jag hade när jag var som sjukast.

Så nu har jag börjat sakta med en medicin mot min depression. I slutet av månaden kommer jag börja med litium, men först måste de vanliga blodproverna göras och EKG så hjärtat är bra. Detta gör man alltid innan man börjar med litium. Litium är en stämningstabiliserande medicin som är en av de mediciner som har funkat bäst för bipolär sjukdom. Man försöker alltså stabilisera mående så det inte går för mycket upp eller ner. Jag har testat det innan men inte så länge. helt ärligt är jag inte pepp, har haft ett väldigt långt samtal med läkaren och andra läkare. det är svårt att få mig att ändra mig men jag har också insett att jag inte orkar bergochdalbanan mer.

En sak som är sjukt viktig för mig är att min kreativitet inte försvinner. De bästa texterna jag har skrivit och det finaste jag har skapat har varit i depression eller mani.  tänker inte leva som en robot. jag måste få ha den glöden även om jag så ska vara olycklig.

jag har fortsatt med träningen och idag blir det gymet igen :) älskar att träna och mår bättre sen jag började.  kosten har gjort mycket också ☺ idag blev det mycket medicinsnack men så kan det bli ibland.

//Besa

Likes

Comments

Middag idag blev kokt torsk med matveteStekta tomater, lök och aburegine :) till det hade jag turkisk yoghurt och ett bra fett avokado.

Började jobba 07:15 idag, efter jobbet mötte jag upp Angie och Diala och vi drog till badhuset. Där blev det bastu, bubbelpoolen och lite simning. så sjukt avslappnande! Nu ligger jag med träningsvärk från förra gympasset och bävar inför imorgon, sjukt tidigt gympass.  Men har redan längtat, hoppas bara jag inte har för ont.

på tisdag har jag tid med läkare. Vet att litium kommer komma upp som stor diskussion. Litium är typ mitt livs dilemma. Varför blir läkare så förvånade och ifrågasätter att man inte vill ta den. Det handlar om en livslång medicinering mot en kronisk sjukdom. Alla mediciner har bieffekter. och vill jag ta en medicin hela mitt liv som har den typen av bieffekter som jag upplevt? det är frågan. De säger att den kan göra ens liv stabilt. Men jag tycker att det är mer stabilt nu än innan. och då tog jag ju den.
mycket tankar ikväll Men snart ska jag lägga mig och sova så jag orkar med morgondagen.

//Besa

Likes

Comments

Börjar detta inlägg med att lägga ut en sjukt underbar bild på mitt häng igår. Efter mitt morgonpass på jobbet mötte jag och Angie upp hennes kompis Lisa och hennes otroligt söta och charmiga lilla dotter :) Vi satt i trädgårdsföreningen åt mat, solade, snackade och hade det allmänt trevligt!

När vi sagt hejdå till Lisa så träffade vi en till vän till oss och tog en fika med henne å stan. Man kan säga att dagen började väldigt bra och jag var glad och på bra humör när vi åkte hem. Jag mådde bra tills helvetet brakade loss.

Väl hemma hos angie , får jag en panikångestattack , kunde inte andas. Kändes som att jag höll på att kvävas och det blev så obehagligt att jag började gråta och Angie fick följa med mig till akupsyk. Det är ingen nyhet med ångestattackerna. När jag började få dom trodde jag att det var fysiskt och gick till alla möjliga läkare och gjorde massa tester, bland annat asthma och jag var alltid fysisk frisk. Läkarna sa att det är ångest.

Vi satt på akutpsyk flera timmar innan jag fick prata med en läkare. Jag har den senaste tiden varit i ett depressivt skov men inte fallit lika djupt ner i depressionen som jag brukar. Då jag inte ens orkar gå upp i sängen annars. Efter att ha pratat med läkaren insåg jag tyvärr att jag inte är nån superwoman och jag har faktiskt en sjukdom. Jag måste sluta stressa och det har hänt mycket nytt den senaste tiden. Jag grät väldigt mycket och har ibland svårt att acceptera att jag är sjuk. speciellt när sånt här händer. det blev tal om mediciner igen. Fick också en akuttid dit på tisdag då jag inte hade en ny tid hos läkare i LinKöping förrän sent i juni pga av att jag är nyinflyttad. Den tråkiga sanningen med den här sjukdomen är att jag vissa dagar kan vara så nere att jag inte vill leva, men den känslan kam släppa Efter en stund eller dagen efter. Jag har lärt mig att hantera den så jag gör inget dumt när jag känner så.

Idag lördag! har varit en betydligt bättre dag! Jag och Diala gick och solade i morse, sen drog vi till gymet och körde i 2 timmar. Jag körde axklar och mage och jag älskar känslan på gymet. Vill bara va där hela dagen egentligen haha . Var inte bäst på en del av grejerna jag gjorde heller 😂 tex Hängande benlyft. ​Är inte stark i armarna än att jag orkar lyfta så bra.

Efter gymet drog jag och Diala och köpte den godaste smoothien jag nånsin har smakat. Den innehöll bland annat (spenat, citron, ingefära ) . Låter inte gott men var så jävla fräsch och god. Efter det gick vi och åt sushi sen drog jag till jobbet och jobbade några timmar.

nu är jag hos bästa angie, hon har bjudit på kvällsmat och vi kollar på film ❤Sover här och imorgon är det jobb kl 07:15 som gäller. Det blev ett sjukt långt inlägg men har inte haft tid

/besa

Likes

Comments

Börjar me att lägga ut en bild på den goda maten jag lagade igår till mig och Angie. Enkelt och gott. Allt på tallriken har jag bara stekt, förutom cous cous , sen hade vi turkisk yoghurt och sriracha till som sås.

Idag gick jag upp 06:30 för att äta en rejäl frukost innan träningen. Man måste verkligen planera innan sina pass så att man hinner smälta maten osv. Jag är inte känd för att vara bra på rutiner och planering sen innan 😂 Det är något jag blir bättre på och tvingar mig själv till de dagar jag orkar. En väldigt viktig del i att må bättre är rutiner! och det sa min läkare till mig, att för att orka med den här sjukdomen är det bra om jag försöker ha rutiner. Problemet är att jag blir lätt deppig av rutiner och uttråkad. Men jag vet att det är det bästa för mig.

Jag var på gymet innan 08:30 och körde bröst och triceps. Jag har ett träningschema jag ska gå efter och kan meddela att jag inte förstod Så mycket av vad övningarna betyder haha. Jag satt igår kväll och sökte runt på youtube efter klipp där man ser övningarna och lär sig vad t.ex triceps pulldown med rep eller latsdrag betyder för något. En annan sak som var lite jobbigt med att jag inte har gymat såhär innan är att det var lite pinsamt att ställa sig vid en maskin som man inte är van vid. Det finns ett tjejrum i gymet där man kan träna och det finns mycket där men just en del av de saker jag skulle göra idag fanns i stora rummet där det bara var 3 killar. Och alla var jätte tränade. Men jag och Diala gick dit och testade oss fram helt enkelt. Och det kändes jävligt bra efteråt. Det är lugnt att vara ny på något. Alla har varit nybörjare.


​den här bilden fick mig att skratta idag  😂

Det är inte så kul att berätta för någon att man är bipolär, speciellt inte en kille man dejtar tex. Men jag tycker att det har gått mycket bättre än vad jag har trott när jag har behövt berätta om min sjukdom. Finns många öppensinnad människor också.  

Nu ska jag fortsätta bada och lyssna på musik, slappna av och inte tänka på att jag kommer ha fullt upp med massa jobb i sommar. Kommer jag orka träna såhär då? Kommer jag hålla rutiner med mat? Och en väldigt viktig sak till, ​sömn!  ​jag sov bara 6 timmar inatt. Jag måste få minst 8 timmar sömn för att må bra. 

//​B

Likes

Comments

Idag var jag inte alls pigg när jag vaknade. Kan har varit för att jag hade fullt upp igår och gick upp kl 07:00 för att äta inför mitt första gympass. Jag och Diala körde ett hårt pass igår. Men det är svårt för mig att veta hur varje ny dag kommer bli , och så är det nog för de flesta människor. Men min sjukdom gör att ibland mår jag riktigt bra för att sen vakna dagen efter och vakna upp till ett rent helvete, eller tvärtom. Detta kan göra planering i livet jobbig men jag försöker verkligen att bara gå upp och göra det bästa av dagen.

Idag var jag bara trött men tvingade upp mig själv, åt frukost. vilade en stund och sen tog jag med Elsa ut och sprang en bra bit :) (Är ledig från jobb till på fredag). Elsa älskar att springa och det var bra för oss båda. Jag har hand om henne de dagar jag kan när hennes matte, min bästa vän Angela är på jobbet. Hunden är en blandning av chihuahua/jackrussel/dvärgpincher :)

Elsa var också trött 😂

Så vad händer idag? Jag sitter i badet just nu, är besatt av att bada badkar för det funkar som en lugnande tablett för mig. Jag har ångest dagligen och att ligga i ett varmt bad har verkligen hjälpt mig. Badar ofta och flera timmar om dagen om jag hinner. ☺☺ Ska söka lite fler jobb, tvätta, laga mat , träna lite hemma (imorgon blir det gymet) och sen möta upp Angie i Valla.

Tips på enkelt god maträtt- Lax med sallad/laxsallad och quinoa


Kan skriva ut recept på mat om någon är intresserad senare.

Nu höll jag på att glömma, för de som vill veta mer om ​bipolär sjukdom. ​Här är lite länkar. Finns många olika typer av sjukdomen och alla människor är olika. 

http://www.xn--bipolrasjukdomar-znb.se/

http://www.bipolarsjuk.se/vad_ar_bipolar_sjukdom.htm

http://www.ibisgbg.se/

http://www.hjarnfonden.se/om-hjarnan/diagnoser/bipolar-sjukdom/

//​Besa

Likes

Comments

Så har dagen kommit, dagen då jag skulle gå ut offentligt med min sjukdom och försöka göra någon skillnad. Få fler att våga. Fan vad nervös jag har varit.

Varför gör jag detta? jag satt hos läkaren efter att ha varit sjuk i många år, men just bipolär i 1 år. Hade upplevt en känslomässig bergochdalbana, testat alla mediciner läkaren kunde komma på och haft både mani och den djupaste depressionen nånsin. ett tag klarade jag inte av att gå till Konsum på 2 månader. Konsum låg utanför mammas lägenhet som jag hade fått flytta tillbaka till pga av sjukdomen. klarade inte ens av att gå utanför dörren.

hela livet hade vänts upp och ner och jag var trött på att vara sjukskriven. Jag var trött på livet. På hur livet hade blivit. Jag kände mig inte som mig själv längre och var trött på alla mediciner som inte funkade bra alls. (observera att medicin i vissa fall är livsviktigt för en sjuk person) och jag kan komma att behöva vissa mediciner under vissa skov i sjukdomen.

Men en sak som läkarna ofta inte pratar om som också är viktigt. väldigt viktigt! Det är att röra på sig och att äta en bra kost. Kosten kan påverka din sömn, dina hormoner osv. Det gör dock inte alltid att du blir frisk från en sjukdom tyvärr. Träning kan hjälpa mot ångest, oro, depression och stress. Jag slutade med en av mina mediciner. Den viktigaste kan man säga för en person som är Bipolär. Litium. detta är ingen antidepressiv utan en stämningstabiliserande medicin. (Om någon tar denna medicin, sluta absolut inte med den utan att rådgiva läkare) och vissa personer bör aldrig sluta med den. Min läkare och jag är båda oroliga och jag har fått flera skov efter detta. MEN, det som jag vill lyfta stort i den här bloggen är mitt nya projekt med mig själv.

syftet? genom att ändra på kost och börja träna rätt intensivt känna skillnader i mående. Som sagt sjukdomen består och vissa dagar är skit men jag vill ge mig själv en chans att må lite bättre och lyfta fram psykisk ohälsa samtidigt. Både positivt och negativt kommer komma upp på bloggen. Här ska människor kunna gå in och läsa om hur det är.att leva med en psykisk sjukdom men också att man kan försöka ha ett så bra liv som möjligt endå.

tabu, stigma- Det är ofta tabu och människor som mår dåligt känner att de måste skämmas. "Inget man pratar om" även att över en miljon människor i Sverige lider av någon typ av psykisk ohälsa. Stress, ångest, oro, depression. Stort stigma i samhället. Det finns så mycket fördomar om psykisk ohälsa. Bipolär sjukdom speciellt där.människor tror att man är helt galen jämt osv. Jag klandrar inte allas fördomar, det är därför bloggen finns. Men signat i samhället gör att folk skäms över och känner sig sämre på grund av sina psykiska problem. Samtidigt som det är helt okej att prata om fysiska sjukdomar . Det är sjukt eftersom att lika många är drabbade av smärta i rörelseorganen (rygg, nacke och skelett.) Som det är antal som har psykisk ohälsa.

lite fakta

ett av Sveriges vanligaste hälsoproblem

25 % kvinnor har psykiska besvär tex oro eller ångest och 15 % män har besvär

Svårare sjukdomar som schizofreni, psykoser och depressioner räknar man med att 40 % av Sverige har.

De värst drabbade i samhället är unga mellan 16-24 år. Undersökningar visar att i slutet av 80-talet uppgav 9 % att de kände änglsan, oro och ångest. 20 år senare uppgav 30% samma. En grov ökning.

​självmord - självmordsstatistiken har sjunkit i flera åldersgrupper förutom hos unga personer.  Den har istället ökat. 


Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga mellan 15-24 år. Över 1000 personer tar livet av sig varje år och det är fyra gånger fler som dör genom självmord än i trafiken. 

Psykisk ohälsa är den

vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige

Missbruk och psykisk ohälsa hänger ihop, självmedicinering (Säger inte att alla gör det)

Samsjuklighet- kropp och psyke hänger ihop.  Mår man psykiskt dåligt kan man ofta få problem fysiskt och vice versa. 

Livet förändras - symptomen kan göra  gör att man kämpar med sin identitet , kämpar med familjeliv,  kämpa med jobb,  och får dålig självkänsla. 

Källor- forskarsverige.se

Livlinan. org


​i nästa inlägg kommer jag skriva mer om bipolär sjukdom så att folk får nån aning om vad det är och sen kommer jag skriva mycket om min träning, kosten , musik som är något jag älskar. Att sjunga är en stor del av mig :) massa bilder kommer det bli också. Jag hoppas att familj och vänner som inte vet nåt om det här inte dömer. Mina närmaste vet.

// ​Besa Likes

Comments