​Light

Ett inlägg tillägnat ljus. Ljussättning är en viktig del i inredning och har flera olika funktioner. Skapa känslor, belysa specifika ytor och förtydliga användningsområden.

I hallen exempelvis, där tar du emot gäster, letar efter vantar i lådor och tittar dig en sista gång i spegeln. En hall ska vara ljus och gemytlig men samtidigt praktisk. En öppen taklampa och eventuella spotlights brukar göra susen.

I Vardagsrummet växlar ljuset efter behoven. Ett stort rum där många sysslor samlas delar vi lätt in ljuset i olika öar. Det är såklart mysigt men kan också vara tröttande vid andra sysslor (försök att städa med enbart platsbelysning). Att därför ha platsbelysning med öppen armatur och en bra talklampa hjälper till att skapa ett användbart rum.

Vidare till sovrummet där ljuset bestäms av antalet sängkamrater. Sover en själv är det en fördel att ha en sänglampa med hög armatur då ljuset sprids på ett öppnare sätt i rummet. Är en å andra sidan två är det bättre att ha två sänglampor som koncentrerar ljuset på en mindre yta. Det gör att en person kan ha sin lampa tänd och exempelvis läsa utan att personen bredvid störs. Armaturen i taket ska i första hand sprida sitt ljus in i garderober och skåp där det är svårt att se.

Våra kök är plats för både arbete och umgänge. Bra belysning vid arbetsbänkar och diskho är viktigt. Lika viktigt är en taklampa med koncentrerat ljus över matbordet. Därför har de flesta kök två taklampor. En allmän taklampa och en över matbordet med fokus på just den platsen. Några av mina favoritlampor just nu:

Vänster: Mexikanska designstudion SHIFT’s lampor i serien U32–1. Höger: Regina Andrew med rätt material och spännande vinklar

Grant Larkin för dig som har högt i tak och stora ytor:

Odd matters lampor Overnight. Vad säger man? Man investerar:

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229