Color clues

Färg är mer aktuellt än någonsin när vi nu börjat släppa på de vita väggarna. Men färg kan vara knepigt. Därför kommer här ett helt inlägg om hur du kan tänka färg på ett kul och smart sätt när du inreder.

Först och främst, vad är färg?

När en talar om färg kommer nästan alltid färghjulet på tal. I färghjulet finns tolv färger och de delas in i tre grupper. Kom ihåg färghjulet, det är utgångspunkten när en inreder och färgsätter!

 1. Primära färger: röd, blå och gul. Dessa kan inte skapas genom att blanda andra färger.
 2. Sekundära färger: orange, lila och grön. Dessa däremot kan skapas genom att blanda samman de primära färgerna.
 3. Tertiära färger: de sex nyanser som kan skapar genom att blanda primära och sekundära färger.

Vad säger min favoritfärg?

Innan du väljer den färg som är snyggast, tänk på att färger kan ha både fysiologiska och psykologiska effekter på våra sinnen. Den färg som hamnar på väggen kommer påverka hur rummet upplevs.

 • Rött tillför värme, passion, elektricitet och liv till ett rum.
 • Orange är en glad och intensiv färg och tillför därför energi.
 • Gult symboliserar solskenet och upplevs därför optimistiskt och positivt.
 • Grönt påminner om naturen och ger trygghet och lugn.
 • Cyanturkost finns i poolvattnet och känns avkopplande och fräscht.
 • Blått för tankarna till himmel och frihet och är svalt och rofyllt.
 • Indigoblått ger känsla av havsdjup och upplevs som mystiskt.
 • Violett är hemlighetsfullt och andligt.
 • Rosa symboliserar omsorg, romantik och ett tecken på hopp.

Såklart är dessa effekter personliga och skiljer sig från var en upplevt tidigare i livet. Men generellt så upplever vi färger likt ovan.

Vilken färg i vilket rum?

Så, nu när vi vet vad olika färger utstrålar kan vi använda det när vi inreder. I ett sovrum vill du vila och ha ro, därför är dov blå och grön bra färger till ett sovrum. I ett vardagsrum kan de va härligt med energi. Det är platsen där människor samlas och umgås så varför inte våga rött? En röd persisk matta är ett bra exempel på detta, en trend som fick många vardagsrum att lyfta. En matsal kan också må bra av att ha en stark energigivande färg. Trendfärgen rosa blir mer och mer populär i sov- och vardagsrum, det kan handla om att vi idag behöver komma hem till något tryggt vilket rosa kan ge känsla av. Arbetsrum kan må bra av en gul färg som gör en lugn men kreativ och ett badrum av en härlig fräsch turkost.

Hur kombinerar jag färger?

Okej, nu vet vi att olika färger passar bra i olika syften. Men hur kul är det att bara ha en färg i sitt rum? Dötrist. In mer flera färger, men rätt färger. Nu ska vi lära oss att kombinera! Så, här kommer färghjulet igen.

När en färgsätter ett rum kan en tänka på flera olika sätt beroende på vilken känsla en vill ha i rummet och hur vågad en är!

Kompletterande färgschema betyder att en använder två färger som sitter på motsatt sida om varandra på färghjulet. Vanligtvis blir en den dominerande färgen och den andra en så kallad accentfärg. Kombinationerna kan vara då bli till exempel rött och grönt eller blått och orange.

Detta sätt att kombinera skapar en stor kontrast så det används bäst i små doser och när du vill flytta fokus till en specifik enhet eller del av rummet. Du behöver också använda dig av de neutrala färgerna vitt, grått och svart för att förse ögat med någonting att vila ögonen på och förhindra att rummet blir överväldigande.

Om du tilltalas av idén om ett kompletterande färgschema, men är orolig att det är lite för vågat för din smak kan ett splittrat kompletterande färgschema vara ett säkrare val. För att skapa ett sådant färgschema behövs du först välja din grundfärg. Sedan, istället för att välja den färg som finns direkt mittemot, väljer du de två färger som finns på någon av sidorna om den motsatta färgen.

Dessa två nyanser förser rummet med en välbehövlig känsla av balans. Du får fortfarande det visuella intrycket av vågade färger men du kommer att kunna använda dig av mer av det, istället för att behöva förlita dig på neutrala färger för att tona ned utrymmet.

Detta färgschema fungerar bäst när du väljer din grundfärg som den dominanta. Men istället för att välja en mättad nyans, försök att välja en mer dämpad och bli sedan mer vågad med de andra två nyanserna i rummets accentdetaljer.

Analogt färgschema

I det analoga färgschemat använder en tre färger i rad på färgschemat. Det skulle till exempel kunna innebära att du väljer röd, orange och gul eller röd, lila och blå.

Nyckeln till att använda det här färgschemat framgångsrikt är proportioner. Regeln är 60-30-10. Det vill säga, en färg är den dominanta och representerar 60 %, en stöttar den dominanta med 30 %, och den tredje mest framträdande färgen fungerar som en accentfärg med endast 10 %.

Ta tempen på rummet!

Du har kanske hört färger ibland beskrivas som ”kalla” eller ”varma”. En matsal kanske har inretts i varma toner medan någons sovrum fått gå i kallare. Dessa benämningar beskriver också var färgerna finns på färghjulet.

Rött, orange och gult beskrivs ofta som de varma färgerna. De är mer vibrerande och tillför liv och intimitet till ett rum. Som kontrast är blått, lila och grönt de kalla färgerna och anses istället tillföra lugn och en avslappnad känsla till ett rum.

När man väljer färgtemperatur ska man också tänka på storleken på rummet – en varm färg i ett litet rum kan lätt göra det en aning klaustrofobiskt och en kall färg i ett rymligt rum kan få det att kännas kalt.

Skriv ut färghjulet, spana, vad har du för färger i ditt hem och hur kan du kombinera dessa till en kulörhimmel?

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229